E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşçilerde 'Suriyeli' endişesi---

İşçilerde 'Suriyeli' endişesi

İşçilerde 'Suriyeli' endişesi
13 Ocak 2016 - 06:24 borsagundem.com

Türkiye’de bulunan Suriyelilere çalışma izni verilmesine ilişkin düzenleme, işçi cephesinde endişeyle karşılandı

Türk-İş Genel sekreteri Pevrul Kavlak, Türkiye’de genç işsizliğinin yüzde 20 civarında olduğunu belirterek, “Bu, çalışma yaşamını ciddi sıkıntıya sokar” dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, önceki gün yaptığı açıklamada, Suriyelilere çalışma izni verilmesine ilişkin yönetmelik yayımlanacağını belirtmişti. 

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre hükümetin planı, hem ucuza çalışan kayıtdışı Suriyelilerin yasal istihdama ne kadar katılacağı hem de bunun Türkiye’deki mevcut işsizliği nasıl etkileceği sorusunu beraberinde getirdi. Özellikle Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illerde önemli oranda Suriyeli çalıştırılıyor. 

Çok ucuza çalışıyorlar

Özellikle organize sanayi bölgelerinde çok sayıda Suriyelinin çok ucuza kayıtdışı çalıştığı belirtiliyor. Yasal istihdama geçilince Suriyelilerin bu avantajının işletme sahipleri için ortadan kalkacağı belirtiliyor. Pek çok işveren ise Suriyelilerin çalıştırılması için devlet desteğin istiyor.
Pevrul Kavlak, Türkiye’de iş aramaktan ümidini kesmişler hariç yüzde 10 küsur işsizlik olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Genç işsizlik de yüzde 20’ler civarında. Biz kendimiz iş bulamazken Suriye’den gelenlerle... Daha önce Doğu ve Güneydoğu’da hatırlarsanız bunların yansıması olmuştu. Bu, çalışma yaşamını ciddi sıkıntıya sokar. Sanayiye bunlar pek yansımadı şu ana kadar. Ben tarımla falan bu işi sınırlayacaklarını düşünüyorum. Sanayiye çok fazla yansıyacağını düşünmüyorum. Sanayiye de Suriyeli bir işçinin gireceği bir ortam da yok, böyle bir altyapı da yok şu anda.” 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ANK13 Ocak 2016 21:25

    Laleli,Aksaray,Taksim,Osmanbey piyasayı bir gezin ;Ermeni,türkmen,yunan,afrika kökenli cezayirli suriye ,lübnanlı ne isterseniz var ve hepsi kaçak çalışıyor ve maliyeci polis sgk müfettişleride görüyor herkesin haberi var bari müsade edin yasal hale gelsin

  • BURSA13 Ocak 2016 14:24

    konuşana bak sendikalar çok iyi diyemi reno fiat çoşkunöz üretimi durdurdu.2 yılda bir olan ana sözleşmeyi 3 yıla çıkaran siz değilmisniz.sendikaların yaptığı en iyi iş işçisini satmaktır.kalkmış bide ah kem kesiyor

  • mülteci ülkesi13 Ocak 2016 12:11

    her halk hak ettiği gibi yönetilir.. suriyelisi, afganı, pakistanlısı bu ülkeye doldurulurken aklınız neredeydi? ne zamanki kişisel olarak size dokundu o zaman aklınız başınıza geldi! daha durun bunlar iyi günlerimiz İnşallah Suriye gibi olmayız..