E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIrak'tan petrol alana dava---

Irak'tan petrol alana dava

Irak'tan petrol alana dava
11 Temmuz 2014 - 07:23 borsagundem.com

Kuzey Irak Kürt Yönetimi, Irak'ın sattığı petrolden kendilerine pay verilmezse alıcılara dava açacak

Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi (KRG) Irak’ın sattığı petrolden kendisine düşen payı alamazlarsa alıcı tarafları dava edeceğini açıkladı. 

Özerk statüye sahip olan KRG, merkezi hükümetin ulusal bütçeden Kürtlere düşen yüzde 17’lik anayasal payı ödememesi yüzünden Irak’tan petrol alan tüm tarafların anayasa ihlaline katılmış olacaklarını belirtti. Bu uyarının Irak’ın büyük petrol alıcılarını caydırıp caydırmayacağı belli değil ancak bu adım, Erbil’in kendi doğal kaynakları üzerinde Bağdat ile yaşadığı anlaşmazlıkta giderek daha kararlı bir tutum aldığını gösteriyor. 

Kürt yönetiminin doğal kaynaklar bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamada, “Irak federal hükümetinin anayasa uyarınca gelir paylaşımı yapmaması karşısında, KRG haklarını korumak  için böyle bir adım atma hakkına sahiptir. KRG’ye söz konusu ödemeleri yapmayan alıcılar, Irak hükümetinin KRG’nin haklarını ihlal etmesine ve KRG’nin hakkı olan paraların Irak federal hükümetine gitmesine yardımcı olmuş olacaklardır” denildi. 

Erbil ile Bağdat arasındaki sorun, Kürtlerin kendi inşa ettikleri boru hattı üzerinden Ceyhan terminali yoluyla son aylarda dünyaya petrol ihraç etmeye başlamalarıyla daha da derinleşti. 

Bağdat hükümeti de ülkenin tüm petrol ihracatının kendi onayına bağlı olduğu savıyla, Kürt bölgesinin bağımsız olarak petrol satmasına karşı çıkıyor ve bu kaynaktan petrol alan tarafları dava edeceğini belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)