E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF büyüme tahminlerini düşürdü---

IMF büyüme tahminlerini düşürdü

IMF büyüme tahminlerini düşürdü
09 Temmuz 2013 - 16:33 borsagundem.com

IMF 2013 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na (DEG) göre, küresel ekonomi bu yıl yüzde 3,1 büyüyecek...

IMF, 2013 yılında global büyümenin 2012 yılında olduğu gibi yüzde 3 seviyesinin hafif şekilde üzerinde bastırılmış kalmaya devam edeceğini öngördüğünü bildirdi. Bu büyüme tahmininin, 2013 Nisan ayında açıklanan Dünya Ekonomi Görünüm raporunda yer verilen tahminden düşük olduğunu belirten IMF, buna neden olarak gözle görülür şekilde zayıf iç talebi, bir çok önemli gelişmekte olan piyasa ekonomisindeki yavaş büyümeyi ve Avro Bölgesindeki müzmin resesyonu gösterdi.
Global büyüme görünümü için hala aşağı yönlü risklerin hakim olduğunu belirten IMF, eski riskler devam ederken, yeni risklerin gelişmekte olduğunu, bunlar arasında gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde uzun bir yavaş büyüme dönemine girilmesinin yer aldığını belirtti. IMF, ABD'de para politikası teşviklerinin sona erdirilmesinin sermaye akışında terse dönüşe yol açması halinde, bunun gelişmekte olan ülkelerde düşük büyüme potansiyeli, yavaşlayan krediler ve sıkı finansal şartlara yol açması olasılığına dikkat çekti.
IMF, büyük gelişmiş ekonomilerin destekleyici makroekonomik politika karışımını sürdürmeleri ve bunu orta vadeli borç sürdürülebilirliğine ulaşmak için güvenilir planlar, bilançoları ve kredi kanallarını onarmak için reformlarla birleştirmeleri gerektiğini vurguladı.
Birçok gelişmekte olan phiyasa ve kalkınmakta olan ekonominin zayıf ekonomik aktivitesi destekleyecek makroekonomik politikalar ile sermaye çıkışlarını kontrol altına alacak politikalar arasında seçim yapmakla karşı karşıya kaldığını belirten IMF, makroihtiyati politikalar ve yapısal reformların bu değiş-tokuşun daha az sert olmasına yardım edebileceklerini ifade etti.
IMF yayınladığı raporda, global ekonomi için 2013 ve 2014 yılı GSYH büyüme tahminlerini Nisan ayındaki Dünya Ekonomik Görünüm raporunda yer alan tahminlere göre 0.2 puan indirerek yüzde 3.1 ve yüzde 3.8 olarak belirledi.
IMF, ABD'de otomatik bütçe kesintilerini 2014'e kadar devam edeceği öngörüsü ile ABD ekonomisi için 2013 ve 2014 büyüme tahminlerini de 0.2'şer puan düşürerek yüzde 1.7 ve 2.7 olarak belirledi.
Japonya için 2013 yılı GSYN büyüme tahminini yüzde 1.5'den yüzde 2.0'ye çıkaran IMF, 2014 büyüme tahminin ise yüzde 1.5'den 1.2'ye indirdi. IMF, Japonya için 2014 tahminin zayıf global ortamı yansıttığını vurguladı.
IMF, Avro Bölgesi'nin ise 2014 yılında resesyonda kalacağını öngördü ve 2013 için GSYH daralmıa beklentisini yüzde 0.4'ten 0.6'yü yükseltti. 2014 yılında büyümeye dönüleceğini beklentisini koruyan IMF, ancak 2014 büyüme tahminini yüzde 1'den 0.9'a indirdi.
IMF, Alman ekonomisi için 2013 yılı büyüme tahminini yüzde 0.6'dan 0.3'e, 2014 tahminini ise yüzde 1.4'ten 1.3'e çekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)