E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriEn iyi performans gösterecek banka hisseleri---

En iyi performans gösterecek banka hisseleri

En iyi performans gösterecek banka hisseleri
13 Nisan 2017 - 14:18 borsagundem.com

İş Yatırım araştırma kapsamındaki bankalar için 1'inci çeyrekte karlarını yüzde 34 oranında artıracaklarını ifade etti

Türkiye Sermaye Piyasaların öncü kurumlardan İş Yatırım,yılın ilk çeyreğini geride bıraktığımız şu günlerde bankacılık sektörü için tahminlerde bulundu.İlk çeyrek için kamu bankalarının karlılıkda önde olacağını belirterek,Halkbank'ın net kar büyümesinde en iyi performansı göstereceği belirtildi.

İş Yatırım, 2017'nin ilk çeyreğinde sektör için tahminleri şöyle:

Bankacılık - 1'inci çeyrek Kar Tahminleri 2017 yılının kar sezonu hızlı bir açılışla başlıyor.Genel olarak banka karlarının birinci çeyrekte oldukça kuvvetli olmasını beklerken kamu bankalarında net kar büyümesinin sektör ortalaması üzerinde olacağını öngörmekteyiz.
Düzenleyici kurumlar tarafından bankaların üzerindeki yüklerin hafifletilmesinin olumlu etkisi ve büyümeye yönelik alınan teşvik edici önlemlerin pozitif izdüşümleri bankaların birinci çeyrek karlılıklarında görülecek.Tahminlerimize göre araştırma kapsamındaki bankalarımız 1'inci çeyrek karlarını yıllık ve çeyreksel olarak yüzde34 oranında artıracaklar.Kamu bankalarının karlılık artışında önde olmasını bekliyoruz.Tahminlerimize göre Halkbank bu çeyrekte net kar büyümesi sıralamasında lider olacak. Yıllık net kar büyümesi karşılaştırmasında ise yüksek kredi büyümesi, ucuz maliyetli kamu mevduatına erişimi ve TÜFEX getirilerindeki artış ile Vakıfbank liderliğe oturuyor. Özel sermayeli bankalar tarafında ise Yapı Kredi Bankası ve TSKB düşük baz etkisinin de katkısıyla çeyreksel net kar büyümesinde sahip ilk iki banka olarak öne çıkıyor.


Bu çeyrek karlılıkta devam eden iyileşme eğiliminin sebepleri şöyle sıralanabilir:
- TL fonlama maliyetindeki ortalama 200 baz puanlık artışa karşın bankalar kredi mevduat spredlerini korumayı başarabildi. Kredi getirileri geçen yılın son çeyreği düzeyinde korunurken Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyetini 300 baz puan kadar yükselttiği birinci çeyrekte mevduat maliyetlerine geçişkenlik sınırlı kaldı. Bankaların swap fonlamasını kullanmaya devam etmesi ve güçlü kredi
büyümesi marjı destekleyen unsurlar oldu.

- Bankaların bir çoğu TÜFEXlerin getirilerini enflasyon beklentileri üzerinden hesaplasa da kamu bankaları, Yapı Kredi ve İş Bankası açıklanan enflasyonu kullandığı için ilk çeyrekte bu alandan
ciddi katkı sağlayacaklar. Bu nedenle adı geçen bankaların ilk çeyrek net faiz marjı görünümleri güçlü olacak. Akbank ve Garanti Bankası, mevcut enflasyon görünümünden daha düşük beklentilerle TÜFEXleri fiyatladıkları için marjlarına yüksek enflasyonun katkısı muhtemelen yılın son çeyreğine kalacak. Kredi kullandırımlarında mevcut eğilim özellikle döviz cinsi geliri olmayan şirketlerde yabancı para işletme sermayesi kredilerinin TL kredilere çevirimi şeklinde gerçekleşiyor.Bu sayede bankalar daha iyi kredi mevduat spredleri ile çalışma fırsatı buldular. Kamu bankaları TÜFEXlerin de katkıları ile çeyrek bazında iyileşen bir net faiz görünümüne sahipken özel sermayeli bankalarda marjın yatay kaldığını düşünüyoruz.

- Yılın ilk çeyreğindeki güçlü kredi büyümesi ve POS komisyonlarında yukarı yönde fiyat güncellemeleri sayesinde sektörün ücret ve komisyon büyüme performansı olumlu oldu. Konut kredilerindeki
kampanyalar da ücret ve komisyon üretimini destekledi.

- Karşılık yükü başarılı bir şekilde kontrol edildi. Takip ettiğimiz bankaların kredi kalitesi ilk çeyrekte güçlü oldu. Hem yeni takipteki alacak oluşumunda görülen yavaşlama hem de iyileşen tahsilat performansı bu olumlu görünümde etkili. Bankaların takipteki alacak oranları geçen yılsonuna göre pek fazla değişim kaydetmedi. Burada güçlü kredi büyümesinin rasyodaki etkisini de hatırlatalım.

- Kredi Garanti Fonu'nun olumlu etkileri de takip eden çeyreklerde mali tablolara yansıdıkça bankaların yılbaşında açıkladıkları bütçe beklentilerinden daha çok daha iyi bir aktif kalitesi görünümü ile
yılı tamamlamaları olası. Yıla güçlü başlangıç yapan bankaların olumlu aktif kalitesi görünümü ve beklenenden daha düşük kredi risk maliyetleri ile yılı bütçe hedeflerinin oldukça üzerinde kar büyümeleri ile kapatabileceklerini düşünüyoruz. KGF'nun desteği ile kredi kalitesinde beklenenden daha olumlu bir resim ortaya çıksa da net faiz marjlarının yatay seyredeceği beklentimize ilişkin aşağı yönlü riskler belirdi. Ancak net faiz gelirleri açısından bakıldığında beklenenden daha güçlü kredi büyümesi ile marj görünümündeki sınırlı zayıflamanın gelir tablosu üzerindeki etkilerinin telafi edileceğini düşünüyoruz.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 16,30
En Yüksek: 16,69
En Düşük: 15,91
Değişim 0,25 %
FK: 8,01
PD / DD: 0,63
İşlem Hacmi 1.497.149.889
Toplam Adet: 91.796.039
Ağırlıklı Ort.: 16,32
Son Değer: 9,80
En Yüksek: 10,14
En Düşük: 9,71
Değişim -2,00 %
FK: 3,90
PD / DD: 1,28
İşlem Hacmi 347.909.363
Toplam Adet: 35.063.503
Ağırlıklı Ort.: 9,96
Son Değer: 32,20
En Yüksek: 32,76
En Düşük: 31,72
Değişim 0,88 %
FK: 4,00
PD / DD: 1,52
İşlem Hacmi 4.730.649.399
Toplam Adet: 146.458.079
Ağırlıklı Ort.: 32,34
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)