E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIEA, AB gaz arz güvenliğinde iyimserliğini koruyor---

IEA, AB gaz arz güvenliğinde iyimserliğini koruyor

IEA, AB gaz arz güvenliğinde iyimserliğini koruyor
04 Mayıs 2023 - 09:17 borsagundem.com

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından bugün yayınlanan raporda, Avrupa Birliği (AB) gaz tedarik güvenliği konusunda kurumun "ihtiyatlı bir şekilde iyimser" olmaya devam ettiği bildiriliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan rapora göre, ilk çeyrekte Avrupa'ya yapılan LNG ithalatında %8'lik bir artışa rağmen, daha düşük enjeksiyon ihtiyaçları ve gaz tüketiminde devam eden düşüş nedeniyle girişlerin yıl boyunca düşmesi bekleniyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Avrupa gaz talebinin, büyük ölçüde elektrik sektöründe daha az gaz tüketilmesi nedeniyle bu yıl %5 düşeceğinin tahmin edildiği raporda yer alıyor.

Avrupa gaz talebindeki rekor düşüş – kış aylarında her yıl 55 milyar metreküp – depolamadan geri çekilme ihtiyacını da azaltmış bulunuyor.

Raporda, bu durumun yaz boyunca daha düşük enjeksiyon talebine yol açmasının ve potansiyel olarak "piyasa temellerinin daha da gevşemesine" katkıda bulunmasının beklendiği, fiyatların geçen yıl rekor seviyelere sıçramasının ardından bugün iki yılın en düşük seviyelerine gerilediği belirtiliyor.

Bununla birlikte, Paris merkezli ajans, talebi azaltmak için devam eden bir ihtiyaç olduğuna işaret ederek, 2023'te gaz piyasaları için iyileşen görünümün gelecekteki oynaklığa karşı bir garanti olmadığını söylüyor.

Raporda, piyasa gerilimlerini ve fiyat oynaklığını yenileyebilecek faktörlerin arasında kuru bir yaz veya soğuk 4. çeyrek gibi olumsuz hava koşulları, mevcut LNG eksikliği ve Rusya'nın AB'ye boru hattı gazı teslimatlarında daha fazla düşüş olasılığı olarak sıralanıyor.

IEA, küresel petrol arz açığı tahminini yükseltti

 

IEA, küresel petrol talebindeki artış öngörüsünü revize etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)