E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHükümetin DEİK'te dahli yok---

Hükümetin DEİK'te dahli yok

Hükümetin DEİK'te dahli yok
16 Ekim 2014 - 00:44 borsagundem.com

DEİK'in yeni yapılandırılmasıyla ilgili konuşan Zeybekçi, "Hükümet sadece 35 kişilik yönetim kurulundan başkanı seçiyor başka bir dahli yok" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi DEİK'in hükümete bağlandığı şeklindeki iddiaların yanlış olduğunu söyledi. 

Nihat Zeybekçi Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde Türk işadamlarıyla bir araya geldi. 
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Ekonomi Bakanlığına bağlanması iddialarına değinen Zeybekçi DEİK'in hükümete bağlandığı yönündeki sözlerin, yanlış olduğunu bildirdi.

Zeybekçi DEİK'in önceden 25 yönetim kurulu üyesine sahip olduğunu ve bunların 13'ünü TOBB'un doğrudan atadığını ve temsilde bir daralma olduğunu savunarak, şunları söyledi:

''Ülkenin dış ekonomik politikalarıyla bir kopma yaşanıyordu. Bir koordinasyonsuzluk vardı. Şimdi ne oluyor. Genelkurul 220 kişiden oluşuyor. Tüm ülke iş konseyleri 115 iş konseyi, kurucular kurulu gibi 220 kişi, 35 kişilik yönetim kurulunu kendi seçiyor. Hükümetin hiçbir dahli yok. Hükümetin şurada dahli var, o da 35 kişi içerisinden sadece başkanı seçiyor. Onu da istişare ile yapıyor. 15 kişilik icra kurulunu da 35 kişilik yönetim kurulu kendi içinden seçiyor. Hükümetin hiçbir yerde dahli yok. DEİK artık doğrudan büyükelçiliklerin, ticaret ataşeliklerinin ve hükümetin tüm imkanlarını kullanabilecek. DEİK formal ve güçlü hale geldi.

Hedefimiz tüm dünyadaki ülkelerdir. Tüm dünyayı elek elek santim santim karış karış taramak istiyoruz. Bir örnek vereyim Afrikaya o kadar çok büyükelçilik açıyoruz ya. Bir elin rakamlarından 38 büyükelçiliğe geldik. 42 ülkeye doğrudan uçuluyor. Bir ülke var biliyorum ben Büyükelçilik açıldıktan ve THY uçmaya başladıktan sonra 20 milyon olan ticaret hacmi bir yılda 300 milyon dolara çıktı. Ulaşmadığın gitmediğin yer senin değildir anlayışımız var."

TÜRKİYE'NİN KAZANIMLARI OLDU

Nihat Zeybekçi, bugün Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ile görüştüğünü de anlatarak, ''Ziyaretimizin asıl sebebi Gümrük Birliği'nden kaynaklanan, ABD ile AB arasında süren Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması (TTİP) görüşmeleri, bunun sonuçlarının Türkiye'yi ilgilendiren kısımlarıyla ilgili endişelerimizi, görüşmelerin içinde yer almak istediğimizi konuştuk. AB ile uzun süredir görüşüyoruz. Son bir yıldan beri tempo artırdık. AB ile Gümrük Birliği anlaşması noktasında vardığımız mutabakat evet Gümrük Birliği'nin yenilenmesi, güncellenmesi gerekir. 'Asimetrik yapı' dediğimiz Türkiye'nin karar mekanizmasına hiç katılmadığı AB'nin üçüncü ülkelerle imzalamış oldukları serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin edilgen bir şekilde taraf olurken o ülkelerle doğrudan serbest ticaret anlaşması imzalayamamasını kabul edilebilir görmüyoruz. Tüm bunları Gümrük Birliği çerçevesinde yerine getirdik. Türkiye'nin bu şekilde kazanımları oldu" diye konuştu.

Gelinen noktanın son derce farklı olduğunu belirten Zeybekçi, şunları kaydetti:

"AB ile ABD'nin TTİP görüşmeleriyle artık tam anlamıyla ticari ve ekonomik entegrasyona geçiyor olmaları bu anlaşma bittiğinde Gümrük Birliği anlaşmamız sebebiyle AB ile ABD arasındaki anlaşmanın Türkiye tarafından ekonomik kapıların otomatik olarak açması şeklinde sonlanmasının kabul edilemez olduğunun altını çiziyoruz. GB ile şu anda içinde olduğumuz anlaşmanın sürdürelebilir hale gelebileceğini, böyle tehlikenin ortaya çıkabileceğini paylaşıyoruz. Son derece haklı bir tespit olarak görülüyor.

Gabriel ile vardığımız mutabakat Almanya'nın Türkiye'nin bu talebini desteklediğini Gümrük Birliği'nin yenilenmesiyle ilgili Türkiye'nin talebinin olumlu olduğunu ve desteklediği şeklinde. Aynı zamanda TTİP görüşmelerinde Türkiye'nin otomatik olarak bu sürecin tarafı olması en sonda Gümrük Birliği'nden mağdur olan değil bu işin içinde olan bir ülke olması için gayret edeceklerini otomatik olarak Türkiye'yi devamlı bilgilendirecekleri yönünde. Aramızda bir mekanizma kurma kararı aldık. Almanyanın teknik heyeti bize gelecek, arkasında bizden gelen olacak. 2015 Nisan'da Gabriel Türkiye'ye ziyarette bulunacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • neden16 Ekim 2014 01:12

    madem öyle neden geceyarısı operasyonuyla tobb dan alıp bakanlığa bağladınız? bu eylemin türk milletine ve ekonomisine faydası nedir? cidden soruyorum? bağımsız çalışan bir kurumu neden bakanlık gibi siyasi tesirlere açık bir yapıya bağladınız?