E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHSYK'dan hükümet şok çıkış! ---

HSYK'dan hükümet şok çıkış!

HSYK'dan hükümet şok çıkış!
10 Ocak 2014 - 11:23 borsagundem.com

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenleme ile ilgili olarak 66 sayfalık açıklama yaptı


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), açıklamada ''Kanun değişikliğiyle kurul Adalet Bakanı'na bağlanıyor. Yapılan değişiklik anayasaya ve bağımsız bir kurulun oluşumuna aykırıdır. Teklif, kurul üyelerini Yürütme organına bağımlı hale getirmektedir'' ifadeleri kullanıldı.

İŞTE 66 SAYFALIK AÇIKLAMADAN SATIR BAŞLARI:

* Öncelikli olarak anayasa referandumu ile değişen HSYK’nın Venedik kriterlerine göre değiştirilmesi Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi kriterlerine aykırılık teşkil etmektedir.

* Teklifteki düzenlemeler Adalet Bakanlığı ve Müsteşarı hakkında söylenen ve yazılan ulusal ve uluslararası hususlara tamamen aykırıdır. Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın Daire Başkanı olması söz konusu değildi.

* Söz konusu değişiklikle dönüştürme ve siyasallaştırma açıkça görülmektedir. Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın HSYK’da yer almasının daha önce yapılan açıklamalara terstir.

* HSYK’nın yargı bağımsızlığı açısından önemli unsur olan etkin itiraz sistemini ortadan kaldırmaktadır.

* Adalet Bakanlığı kurul üzerinde böyle bir yetkiye sahip olması, kurul üyelerinin yürütme organına bağlı hale getirecektir.

* Kurul'da görev yapacak müfettişler hakimler, genel sekreter yardımcıları, teftiş kurulu adayların belirlenmesinde yetki Adalet Bakanlığı’na bırakıldığından, HSYK’nın bağımsızlığını ortadan kaldıran bir düzenlemedir.

* Düzenleme ile Kurul Adalet Bakanlığı’na bağlanıyor.

* Teklifle HSYK’nın siyasallaştırılmaya çalışıldığı açıkça görülmektedir.

* Düzenleme Anayasa’nın hukuk devleti ilkesine aykırıdır.

* Teklif kurul üyelerini yürütme organına bağımlı hale getirmektedir.

* Kurulun bağımsızlığını ortadan kaldırmaktadır.

ADALET BAKANI BOZDAĞ 'AÇIKLAMA YAPMA YETKİLERİ YOK' DEMİŞTİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ''HSYK'nın açıklama yapma yetkisi yok'' demişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hacı10 Ocak 2014 17:06

    bence Erdoğan herşeyi ajite ediyor özellikle, bu işin sonu ekonominin çöküşünü bilip ve suçu başkalarına atmak , sezerin dosyayı fırlatma bahanesi gibi..üretim yok, hazır para ne kadar dayanacaktı ki? dış mihraklar, cemaat, gezi işin bahanesi sanki

  • hacı10 Ocak 2014 17:04

    Allah size irade vermiş insanlar, hırsızlara biat etmeyin, adalet, hakkaniyet islam kültüründendir, bunu engellemeye çalışırsanız sonumuz diktatör ülkesi araplar gibi olur. biz Müslümanız kula kulluk etmeyiz, Allaha ederiz, dininizi satmayın,

  • nedim10 Ocak 2014 12:02

    Allahım bu hükümetin hsyk ya yapmak istediğinin sonuçlarını görmek istemeyen akp lilerin aklını başına getir.. açın be gözlerinizi açın...

  • mehmet10 Ocak 2014 11:56

    hsyk nın tükendigi ve son çırpınışları olsa gerek yapılan bu açıklamardan anlaşılan budur

  • üaeüe10 Ocak 2014 11:48

    İçine ettiniz devletin birde böyle hukuk devleti mi olur mağduruz diye açıklama yapıyor utanmadan parti sözcünüz ... yakında devlet de bırakmayacaksınız bu gidişle yeter artık kendinize gelin....

  • davut10 Ocak 2014 11:40

    imparator ferman buyurmuştur. Allahım konuyu sen biliyorsun..

  • vatandaş10 Ocak 2014 11:36

    Ne olduğunu anlayamayan arkadaşlara;Büyük bir siyasi çıkmazın içine girmek üzereyiz, sonuçları çok ağır olacak gibi DİKKAT!!!!!(Maalesef bazılarının kavgalarının ekonomik sonuçlarını yine millete ödetecekler gibi...)