E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem‘Hiçbir şey 7 Haziran öncesi gibi olmamalı’---

‘Hiçbir şey 7 Haziran öncesi gibi olmamalı’

‘Hiçbir şey 7 Haziran öncesi gibi olmamalı’
17 Temmuz 2015 - 11:07 borsagundem.com

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde, CHP adına diplomasi trafiğini yürütecek Haluk Koç, süreçle ilgili hassasiyetlerini an

CHP Sözcüsü ve CHP’nin AK Parti ile koalisyon görüşmelerinde heyet başkanı olan Prof. Dr. Haluk Koç, Habertürk'ten Kübra Par'a konuştu. Koç'un sözleri özetle şöyle:
 
-AK Parti heyetiyle koalisyon görüşmelerinin ilkini yaptınız. Toplantı bittiğinde ne düşündünüz?
-Günlük siyasi olaylara karşı duyduklarımızın dışında farklı bir duygu olmadı. Demokrasi bir uzlaşma sanatı. “Türkiye’de de uzlaşı kültürü yerleşmeli” diyorsak bu görüşmeleri yapmamız lazım. siyaseti kavga alanı olarak görmüyoruz.
 
-Görüşme öncesi heyecan var mıydı? Yıllardır çatışan iki parti olarak bir araya gelmek size garip hissettirdi mi?
-Siyasetin doğasında bu çelişkiler var. Farklı bir duygu, farklı bir algılama mutlaka var ama dikkat ederseniz CHP olarak biz seçimden önce çatışmacı, kutuplaştırıcı bir üslup hiç kullanmadık. Ne genel başkanımız ne de biz, diğer partilerle hiçbir konuda polemiğe girmedik. İktidar partisi çift koldan ağır bir üslup kullanmasına rağmen muhatap almamayı seçtik. Seçimden sonra da bu olumlu siyaset dilini sürdürmeye gayret ettik. Pazartesi günkü görüşmede de demokrasi gereği pozitif ve güler yüzlü bir tutum sergiledik. O gün bir niyet beyanıydı. Eğer bir müzakere süreci yaşanacaksa bunun bir ön görüşme olarak nitelenmesi gerektiğini söyledik. Sayın Davutoğlu da toplantının içeriğiyle ilgili son derece samimi açıklamalar yaptı.
 
-Bu görüşmeden çıkan sonuç nedir?
-Özeti şu. Eğer böyle bir koalisyon vücuda getirilmek istenirse, bundan sonra hiçbir şey 7 Haziran öncesi gibi olmayacak, olmamalı. 7 Haziran gibi bir tespit var ortada. Hiçbir şey yaşanmamış gibi davranamayız. Devam edeceksek hiçbir şey 7 Haziran öncesi gibi olmamalı. Gelecek talebe göre, ilkelerimiz çerçevesinde, 7 Haziran öncesinde verdiğimiz sözleri unutmadan, 7 Haziran öncesinde yaşananları unutmadan, 7 Haziran öncesinde yaşananların hiçbir zaman tekrarlanmayacağının garantisini alarak müzakere boyutuna geçeceğiz.
 
8 MADDE
 
Haluk Koç,  “7 Haziran öncesi iklimden kastınız nedir?”  sorusuna da şu yanıtı verdi
 
* Cumhurbaşkanlığı makamında anayasal sınırların allak bullak edildiği bir görev anlayışı
* Siyasetin sopası haline getirilmiş bir hukuk sistemi
* Yargıç teminatının olmadığı, adil yargılanma hakkının gasp edildiği bir hukuk düzeni
* Devletin mali kontrol gücünün değişik grupların üzerinde baskı aracı olarak kullanılması
* Kişisel hak ve özgürlükler, sosyal medya ve gösteri hakkı üzerindeki kısıtlamalar
* Çarpık gelir dağılımı
* Hesap vermeyen bir siyasi yapı, kapatılan yolsuzluk iddiaları
* Sayıştay raporları Meclis’e gelmeden çıkarılan bütçeler ve bütün bunlara alet olan bir TBMMBaşkanı
 
'TABANIMIZ ENDİŞE ETMESİN'
 
-Eğer AK Parti ile koalisyon kuracak olursanız CHP tabanının tepkisi ne olur?
-Görüşmeler başladığında, görüşmelerin içeriği de ortaya çıkacak. Kendi tutumumuzdan, ilkelerimizden uzaklaşmış değiliz. “Kapıyı kapatan taraf olmayacağız, çözümsüzlüğün adresi olmayacağız” dedik ama ille de çözüm bulacağız diye daha farklı bir CHP kimliğine girecek değiliz. Müzakere masasına farklı bir kostümle oturacak değiliz. Tabanımız endişe etmesin. Huzursuz olmalarına gerek yok. Tek parti iktidarı kompleksiyle tahrip edilen değerlerin yeniden onarılmasını istiyoruz. Bu, AKP, MHP ve HDP’ye oy veren yurttaşlarımız için de gerekli.
 
-Parti içinde bir grubun AK Parti ile koalisyona çok soğuk baktığı doğru mu?
-Değişik tartışmalar tabii ki olacaktır. Başka siyasi partiler gibi baştan “Benim siyasi pozisyonum bu, hadi başka kapıya” deme noktasında değiliz. Siyaset uzlaşı ve çözüm bulma sanatıdır. Henüz ortada kurulmuş bir koalisyon yok. Müzakere ille uzlaşmayla sonuçlanacak demek de değil.
 
-CHP Milletvekili İlhan Cihaner “Büyük Koalisyona Reddiye” başlıklı bir yazı kaleme alarak, AK Parti ile birlikteliğe karşı çıktığını duyurdu.
-İlhan Bey’in görüşlerine saygı duyuyoruz. Türkiye’nin çözüm bekleyen sorunları var. Erken seçime gitmenin getireceği çok farklı sıkıntılı tablolar olabilir. Demokrasinin bize tanıdığı imkânların kullanılması gerekir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aklı Selim17 Temmuz 2015 23:11

    Mutlaka bir ortak yol bulunur , şartlar sonuna kadar zorlanmalı ve Ülke bu kabustan el birliğiyle düze çıkarılmalıdır. Sen ben kavgası artık bitsin ...