E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHam petrole resesyon gölgesi düştü---

Ham petrole resesyon gölgesi düştü

Ham petrole resesyon gölgesi düştü
08 Temmuz 2022 - 11:01 borsagundem.com

Son birkaç haftadır aşılamayan 111$ direnci etkisini gösterdi ve Ham Petrol sözleşmeleri yükselen kanal desteğini aşağı kırarak 95$'ı test etti.

Piyasalarda enerji ve gıda fiyatları kaynaklı enflasyon endişeleri, FED'den gelen peş peşe faiz artırımlarının etkisiyle yerini resesyon endişelerine bırakmış gözüküyor. Soya fasulyesi, Buğday gibi tarım ürünlerinin vadeli sözleşmelerinde Haziran ortasından beri yaşanan %20 civarında değer kaybı, olası bir resesyona dair endişelerin tarım ürünleri piyasasında bir süredir etkisini gösterdiğinin bir kanıtı sayılabilir. Tarım ürünlerinin aksine, Ham Petrol vadelileriyse daha güçlü bir duruş sergilemişti. Yine de son birkaç haftadır aşılamayan 111$ direnci etkisini gösterdi ve Ham Petrol sözleşmeleri yükselen kanal desteğini aşağı kırarak 95$'ı test etti.

Dün açıklanan ABD ham petrol stokları verisi -1 milyon varil yönünde olan beklentilere karşın, 8,23 milyon varil olarak kaydedildi. OPEC+’ın Haziran başında aylık üretim miktarında artışa gitmesi ile Petrol arzının artmasının, stok artışı üzerindeki etkisi yadsınamaz. Yine de beklentilerin oldukça üzerinde gelen veri, resesyon korkularını körükleyebilir.

Teknik açıdan, 104,50$ direnci üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece satış baskısı sürecektir. Ham Petrol sözleşmeleri 104,50$'i aşacak gücü toplayamazsa, 95$ desteği ve 200 günlük ortalama desteği olan 90'a doğru geri çekilebileceğini düşünüyoruz.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri"nde işlem yapıyorlar.   Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar vadeli sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol  fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar vadeli sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası'nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmeler'in teminatı 919$ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 9.190$’dır. 7 Temmuz Saat 17:30’da Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 104$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham Petrol önümüzdeki günlerde 106$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 919$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 106$'a yükselirse, yatırımcı bugün 104$’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 919$ elde edilen kazanç 200$ (%22 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 102$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 1025$’dan satarsa 200$ zarar ((107-105) x 100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası'nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.  İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Faiz Kararları Sonrasında Altın Fiyatları

Petrolde yeni zirve arayışı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)