E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arz dalgası hız kesmiyor---

Halka arz dalgası hız kesmiyor

Halka arz dalgası hız kesmiyor
22 Şubat 2021 - 12:56 borsagundem.com

Halka açılan yeni şirketlerin sayısında düşüş olmayacak. Halka arzlar ya da özel amaçlı satın alım şirketleriyle birleşmeler hız kesme sinyalleri vermiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta çöpçatanlık uygulaması Bumble güçlü bir halka arz gerçekleştirerek, ilk haftasında neredeyse %65 değer kazandı. E-ticaret siteleri Affirm ve Poshmark da ocak ayında gerçekleşen halka arzlarını başarıyla yönetti. Bu artışlar ise Airbnb, DoorDash ve Palantir gibi şirketlerin halka arzlarının ardından gösterdikleri sert yükselişleri takip etti. 

Halka arz piyasası tüm dünyada güç kazanmaya devam ediyor. İkonik bot üreticisi Dr. Martens ve online tebrik kartı şirketi Moonpig’in hisseleri halka arzlarını Londra’da gerçekleştirirken, Çin’in TikTok’a rakip video uygulaması Kuaishou, bu ayın ilk günlerinde Hong Kong’da halka arz olmasının ardından iki kattan fazla değer kazandı.

Bu yıl gerçekleşmesi beklenen daha fazla halka arz var. Oyun şirketi Roblox, kripto para borsası Coinbase, Instacard, ödeme devi Stripe ve son dönemde GameStop çılgınlığıyla adını duyuran Robinhood’un da halka arzlarını gerçekleştirmesi bekleniyor. 

Hukuk şirketi Paul Hastings’in Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasalarından Sorumlu Ortağı Christopher Austin, “şimdilerde herkes halka arzını gerçekleştirecek finansmana sahip ve piyasalar gücünü koruduğu takdirde halka arz olmaya hazırlanıyor. Koşullar oldukça iyi” dedi.

Wall Street’te özel amaçlı satın alım şirketi (SPAC) çılgınlığı

Yatırımcılar özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arzını gerçekleştiren şirketlere ilgi göstermeye devam ediyor. Sürdürülebilir iç mekan tarım şirketi AppHarvest ve cinsel sağlık şirketi Hims&Hers bu yıl SPAC şirketleri aracılığıyla halka arz oldu. Elektrikli araç şirketi Lucid Motors’un da Churchill Capital Corp IV isimli bir SPAC şirketiyle birleşerek yakın zamanda halka arz olacağına yönelik söylentiler yükseliyor. CCIV’nin hisseleri ise geçtiğimiz hafta %85’in üzerinde artış gösterdi.

Güçlü büyüme gösteren şirketlerin halka arzlarını gerçekleştirmek için acele etmesi ise şaşırtıcı değil. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi bu yıl %7’nin üzerinde artış gösterdi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine oldukça yakın.

SPAC şirketlerine odaklanan bir fon yöneten yatırım şirketi RiverNorth Capital Management’ın CEO’su Patrick Galley, “bu yükselişin temel sebebi hisse piyasasının gücü” dedi. Galley, var olan SPAC şirketlerinin yüksek performans göstermeye devam ettiği takdirde, bu yolla halka arzını gerçekleştirmeyi planlayan şirketlerin daha yüksek değerlemeler kazanabileceğini ekledi.

Virgin Galactic, DraftKings ve QuantumScape gibi bilinen şirketler bu yöntemle halka arzını gerçekleştirdiği ve başarı gösterdiği için, SPAC şirketleri oldukça yüksek ilgi görüyor. SPAC şirketlerine yatırım yapan Wealthspring’in kurucu ortağı David Gallers, “birkaç yıl önce SPAC şirketleri piyasaların durgun bir parçasıydı. Bu durum değişti” dedi. Açıklamasının devamında, “milyar dolarlık unicorn şirketleri artık SPAC şirketlerine yöneliyor” ifadesini kullandı.

Halka arz piyasası balona mı dönüşüyor?

Gallers faiz oranlarının düşük, piyasa koşullarının ise elverişli kalmaya devam ettiği sürece SPAC çılgınlığının devam etmesini bekliyor. 

Ancak aynı zamanda SPAC patlamasının klasik bir balon olabileceğinden de endişe duyuyor. Gallers, “herkes SPAC şirketi kurmaya çalışıyor. Spekülasyon yükseliyor” dedi. 2019 yılında geleneksel bir halka arz gerçekleştirme planlarından vazgeçen WeWork, Wall Street Journal’ın haberine göre bir SPAC şirketi arayışında.

Daha önce halka arzını değerlemesi ve kurumsal yönetim pratiklerinin sorgulanması nedeniyle geri çeken bir şirketin SPAC şirketlerine yönelmesi ise piyasalarda köpüklenmenin sinyallerini veriyor. Morgan Creek Capital Management’ın CEO’su Mark Yusko, “SPAC alanında büyük kazananlar ve uzun süre bizimle olacak şirketler ortaya çıkacak. Ancak bazıları da kaybedecek” dedi. Morgan Creek yakın zamanda SPAC şirketleri aracılığıyla halka arz olan şirketlere odaklanan bir borsa yatırım fonu oluşturdu. Yusko, fonun spor bahisleri, sağlık, uzay ve elektrikli araç gibi hızla büyüyen sektörlere odaklandığını söyledi.

Küresel borsalarda enflasyon endişesi

 

2020'de küresel temettü 220 milyar dolar azaldı

 

Yükselen faizler borsa yatırımcısını korkutmalı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)