E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHakimlerin borsada işlem yapması hakkında karar---

Hakimlerin borsada işlem yapması hakkında karar

Hakimlerin borsada işlem yapması hakkında karar
16 Mart 2023 - 13:48 borsagundem.com

Yargıtay Yargı Etiği Danışma Kurulu, hakimlerin borsada işlem yapmasının etik olduğuna ancak şirket hisselerinin alım satımının 'kazanç getirici faaliyet anlamına gelecek sıklıkla' yapılmasının meslek etiğine uygun olmadığına dair tavsiye kararı verdi.

Yargıtay Yargı Etiği Danışma Kurulu, hakimlerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında halka açık şirketlerin hisselerine sahip olmasının etik olduğuna ancak şirket hisselerinin alım satımının “ticaret ve kazanç getirici faaliyet anlamına gelecek sıklıkla veya süreklilik gösterecek şekilde” yapılmasının ise meslek etiğine uygun olmadığına dair tavsiye kararı verdi.

Sözcü'de yer alan habere göre bir hakim, borsada halka açık şirketlerin hisselerine sahip olmasının veya bu tür şirketlerin hisselerinin alım satımını yapmasının uygun olup olmadığına dair tavsiye kararı verilmesi için Yargıtay Yargı Etiği Danışma Kuruluna başvurdu.

Başvuruyu inceleyen Kurul, hakimlerin borsada halka açık şirketlerin hisselerine sahip olmasının etik açıdan uygun olduğuna ancak şirket hisselerinin, ticaret ve kazanç getirici faaliyet anlamına gelecek sıklıkla veya süreklilik gösterecek şekilde alım satımını yapmasının etik açıdan uygun olmadığına karar verdi.

KARARIN GEREKÇESİ

Yargıtay Yargı Etiği Danışma Kurulunun kararında, borsada hisse alım satımı yapılmasındaki temel motivasyonun maddi kazanç elde etmek olduğu belirtildi.

Bu piyasaların, nitelikleri itibarıyla belirli bilgi birikimi isteyen teknik piyasalar olduğu, buradaki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiği ifade edilen kararda, tüm bu faaliyetlerin bilgi birikiminin yanında büyük ölçüde zaman ve emek harcanmasına yol açabileceği kaydedildi.

Hakimin tüm faaliyetlerinde, hem mesleğe yaraşır şekilde davranması hem de bunu görüntü olarak ortaya koymasının, etik bir yükümlülük olduğuna işaret edilen kararda, hakimin normal bir vatandaşa göre külfet olarak nitelendirilebilecek kişisel sınırlamaları kabullenmesi gerektiği de aktarıldı.

Kararda, hakimin yargı dışı faaliyetlerine ayırdığı emek, zaman ve çaba nedeniyle yargı görevini ihmal etmemesi gerektiği de vurgulandı.

Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 48’inci maddesinde, hakim ve savcıların meslekleri dışında kazanç getirici faaliyetlerde bulunmayacağının hüküm altına alındığı anımsatılan kararda, Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri’nin 6.1’inci maddesinde de “Yargı görevi, hakimin diğer tüm faaliyetlerinden üstün ve önceliklidir” ifadelerinin yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklanan nedenlerle hakimin “çok fazla zamanını alacak şekilde” borsada alım satım işlemi yapılmasının etik olmadığı değerlendirmesine yer verilen kararda, şu tespitler yapıldı:

“Menkul kıymet alım satımı için harcanan zaman ve emeğin yanı sıra daha çok kazanç elde etmek için gösterilen çaba, yargı dışı faaliyete ölçüsüz şekilde özen gösterilmesi ve zaman harcanması riski doğurabilir. Böyle bir durum da hakimin yargısal görevini yerine getirme kapasitesinin azalmasına yol açar.

Hakimin genel ilke olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında halka açık şirketlerin hissesine miras, satın alma, bağış gibi çeşitli yollarla sahip olmasında etik açından bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak söz konusu hisselerin alım satımına ilişkin süreklilik arz eden veya sıkça yapılan bir faaliyet söz konusu olduğunda, hakimin görevlerini uygun şekilde yerine getirmesini güvence altına alan sınırlılıkların farkında olması gerekir.

Nitekim aile işletmesi dahi olsa hakimin ‘çok fazla zamanını’ alması halinde söz konusu ekonomik faaliyetin yapılması uygun görülmemiştir.”

30 şirketten geri alım

 

Borsa İstanbul yükselişte

 

Borsada yatırım ortaklıkları ve iletişim sektörü yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Logica17 Mart 2023 00:43

    Bağlı olduğu yere yıllık deklare etmek kaydıyla işini iyi yaptığı sürece kamudaki herkes işlem yapabilmeli. Örneğin bir taraftan davaya bakıp bir taraftan seans izlememeli.

  • manyak herif16 Mart 2023 23:28

    çok igrenç bir karar.hakimler hayvan deil ki.onlarda bir  insan .yazıklar olsun.

  • baran16 Mart 2023 19:47

    Bunların hepsini görevden almak gerek!  Anayasa mahkemesi dahil.  Ne Türkiye de ne de başka bir ülkede adalet sistemi asla fakirden yana olmaz.  Yeni denetlemeelr ve  düzenlemeler lazım.  Bunlar hem ülkenin hem de insanların kaderi ile rahatça oynuyorlar. 

  • Sai16 Mart 2023 17:17

    Davasına baktığı şirketin hisselerinde kısa uzun pozisyonlar servet kazandırabilir. Şirket sahibinden önce alır satar. Bu yasak olmalı. Davayla alakalı olmayan senetler problem olmamalı.

  • www16 Mart 2023 16:52

    Borsa işlemlerinden kime ne , size ne ? İsteyen istediği işlemi yapar ve borsa kazanç da var kayıp da . Herkes kendinden sorumlu. ' Kazanç getirecek sıklıkta işlem yapmayın ' gerekçesi çok saçma geldi. İlginç

  • İlginç 16 Mart 2023 18:53

    Ben de seni soymak istiyorum mesela. Donuna kadar. Yaşasın özgürlük. Kime ne?

  • MD 16 Mart 2023 15:15

    Desene son kararı onlar verecek

  • Mtu16 Mart 2023 15:03

    Tahtaci olsam rahatsiz olurdum

  • Kaçan Grup16 Mart 2023 14:42

    bir siz eksiktiniz