E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGürcistan'da Anadolu Grubu gururu---

Gürcistan'da Anadolu Grubu gururu

Gürcistan'da Anadolu Grubu gururu
13 Ekim 2014 - 04:22 borsagundem.com

Anadolu Grubu, Gürcistan’da Kura nehri üzerine kurduğu santralle Türkiye’ye elektrik satacak. Gelen elektrik 160 bin evi aydınlatacak

Gürcistan’ın ünlü Kura nehri artık Türkiye için akacak. Anadolu Grubu’nun, Kura nehrinin Paravani kolu üzerine 185 milyon dolarlık yatırımla kurduğu Paravani Hidroelektrik Santrali (HES) faaliyete geçti. Serkan Arman'ın Milliyet'teki haberine göre Paravani HES, bir Türk yatırımcının yurtdışında elektrik üretip Türkiye’ye sattığı ilk proje. Özilhan ve Yazıcı ailelerinin temelini 1950’lerde attığı Anadolu Grubu, 18 ülkede 29 bin çalışanı bulunan bir ‘dev’ haline gelse de, grup için enerji yeni bir sektör. 

Grubun ilk enerji yatırımı, ortağı olduğu Giresun’daki Aslancık HES’di. Paravani ise ‘şimdilik’ ikinci santral...

9 AY BİZE ÇALIŞACAK

90 megavat kurulu güce sahip Paravani HES’te üretilen elektrik 9 ay Türkiye’ye, 3 ay da Gürcistan’a satılacak. Bunun nedeni, Türkiye’nin yazın klimaların devreye girmesiyle daha çok elektrik kullanması, Gürcistan’ın ise kuzeydeki nehirler donduğu için kışın daha çok elektriğe ihtiyaç duyması...



GÜRCÜ BAŞBAKAN AÇTI

İki komşu ülke arasında 400 kilometrelik enerji iletim hattının da inşa edildiği büyük bir projenin önemli ayaklarından biri olan Paravani HES, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, ve Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze’nin katıldığı bir törenle hizmete açıldı.

6 yılda amorti edecek

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Paravani’nin ilk adım olduğunu belirterek, “Burada yabancı yatırımcıya çok büyük imkân sağlanıyor. Bu projede genelde geçerli olan yap - işlet - devret modelinden farklı bir durum söz konusu. Yaptığımız santralı devretmiyoruz. Baraj hep bizim. İlk 6 yılda projenin kendisini ödemesini bekliyoruz” dedi.

‘Bir nevi ihracat’

Paravani HES’in Türkiye’ye yapacağı elektrik satışının yıllık 20 milyon dolar civarında olacağını kaydeden Özilhan şöyle konuştu:
“Paravani HES’te ürettiğimiz elektriği buradaki şirketimiz Türkiye’ye satacak. Ancak bu para daha sonra temettü olarak bizim grubumuza geleceği için, cari açıkla mücadeleye katkı sağlayacak. Bir nevi ihracat yapmış olacağız. Gürcistan’da yeni fırsatları değerlendiriyoruz. Şu anda 2 - 3 projeyi inceliyoruz. Hedefimiz 2020’ye kadar 400 - 500 milyon dolar yatırımla 500 megavat kurulu kapasiteye ulaşmak.”

TÖRENLE AÇILDI

Paravani HES, Anadolu Grubu Onursal Başkanı Kamil Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ,Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Anadolu Grubu Enerji Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın katıldığı törenle faaliyete başladı.

160 bin kişiyi aydınlatacak

Paravani HES’in 24 saat çalışabildiğini kaydeden Anadolu Grubu Enerji Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy, “24 saat çalıştığı için 90 megavat olduğu halde, Türkiye’deki 150 megavatlık bir santrala eşit güce sahip” dedi. Aksoy 45 ayda tamamlanan Paravani HES’in özelliklerini şöyle özetledi:
-  Projede 2 bin kişi çalıştı. Hiç kaza olmadı.
-  Buradan Türkiye’ye satılan elektrik ile 160 bin vatandaş aydınlanırken, 100 Hastane ve 50 fabrikaya enerji verilecek.
-  Projede 20 katlı 30 gökdelen kadar beton ve 2 Eyfel Kulesi inşa etmeye yetecek kadar demir kullanıldı.
-  Enerji tüneli uzunluğu 15 kilometre, cebri boru uzunluğu 1.2 kilometre, net düşüşü 390 metre.

Balığa ‘otoban’ kuşa sesli ikaz

Paravani HES Genel Müdürü Murat Küçük, çevre gözeterek inşa ettiklerini söylediği santralde balıklar ve kuşlar için özel önlemler aldıklarını anlattı. Balıkların yumurtlama döneminde akıntıya ters yüzdüğünü kaydeden Küçük şunları söyledi:
“Suyun kaynağına doğru yüzüp yumurtluyorlar. Biz de Kura’daki balıkların rahat yumurtlamaları için 81 metrelik özel bir balık geçiş yolu oluşturduk. Kuşlar için de telleri fark etmeleri ve kanatlarını çarpmamaları için sesli bir ikaz mekanizması kurduk.”

‘Siyasi sınırımız aynı, ekonomik sınır büyüdü’

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Paravani HES’in komşu bir ülkeden Türkiye’ye elektrik sağladığı için önemli bir proje olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’nin tüm komşuları ile 1000 megavata kadar elektrik iletim hattı var. Gerektiğinde karşılıklı elektrik alım - satımı yapabiliyoruz. Bu siyasi sınırların korunup, ekonomik sınırların kalktığı, enerji sınırlarının genişlediği son derece faydalı bir faaliyet. Bu tür adımları genişleterek devam ettirmek istiyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)