E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriGünün önemli şirket haberleri---

Günün önemli şirket haberleri

Günün önemli şirket haberleri
01 Şubat 2011 - 09:07 borsagundem.com

Bağfaş, Bizim Toptan, Galatasaray, Söktaş, Petrol Ofisi, Netaş başta olmak üzere günün öne çıkan şirket haberleri

İMKB KAP Haberleri;
·          Bizim Toptan’ın, 27-28 Ocak tarihlerinde gerçekleşen talep toplama işlemlerine 4 kat talep geldi. Yurtiçinde bireyselde karşılama oranı %6,21 oldu. Halka arz fiyat aralığı 22,50 TL–30,00 TL iken gerçekleşen halka arz nihai fiyatı 25,00 TL olarak gerçekleşti. Bu fiyat ile Bizim Toptan’ın piyasa değeri 1 mr TL, halka arz büyüklüğü ise 400 mn TL olarak gerçekleşti.
·          Galatasaray, 73,24 mn TL’Lik vergi cezası uzlaşma sonucu Maliye ile 2,93 mn TL’ye düştü. 7 Eylül 2010 tarihinde şirket ile birleşmesi tescil edilen Galatarasay Spor ve Futbol İşletmeciliği Ticaret A.Ş.'ye tebliğ edilen vergi inceleme raporlarına istinaden  2005-2009 hesap dönemleri için 29,30 milyon TL vergi aslı ve 43,95 milyon TL vergi ziyaı cezası ile ilgili uzlaşmanın sonuçlandığını, ödenecek vergi tutarının 2.93 Milyon TL olarak belirlendiğini ve vergi ziyaı cezasının kaldırıldığını açıkladı.
·          Tefken Holding, bağlı ortaklığı Tefken İnşaat Katar’da 75 mn dolarlık iş aldı. Şirket, devam eden otoyol projesine ilaveten 9 km’li yeni bir otoyol projesine ilişkin ihaleyi kazandığını bildirdi.. Hemen başlanması öngörülen projenin büyüklüğü 75 mn dolar iş bitimi ise 10 ay olarak planlanmakta olduğu açıklandı.
·          Bağfas, Romanya’da bulunan Transammonia ve Indagro firmalarına ihraç edilek üzere toplam 3,6 mn dolar değerinde (DAP) gübre siparişi alındığını, sevkıyatın şubat ayında ödemelerin ise mal mukabili olduğunu bildirdi...
·          Emlak Konut Gayrimenkul, şirket projelerinden İstanbul Halkalıda Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı işi’nde istekli Dumankaya İnşaat ile 270 mn TL+ KDV arsa satışı karşılığı şirket payı işinde 82 mn TL+KDV üzerinden sözleşme yaptığını bildirdi.
·          Söktaş, ortaklığının kısmi bölünme işlemleri’nin onaylanmasına ilişkin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısının tescil edildiğini ve ortaklığın kısmi bölünmesinin gerçekleştiğini bildirdi. Kısmi bölünme sonrası oluşan şirketlerin kuruluş ve tescil işlemlerinin tamamlandığını ve iki ayrı şirket olarak Söktaş Dokuma İşletmeleri Sanayi  ve Efeler Çiftliği Tarım ve Hayvancılık 1 Şubat 2011 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayacaklarını kamuya duyurdu.
·          Petrol Ofisi, Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli notunu BB+ ya, Ulusal notunu da AA+(tur)’a görünümü ise durağana yükselttiğini bildirdi, OMV tarafından şirketin çoğunluk hisselerinin satın alınması ve OMV şirketinin Fitch Ratings’den hizmet alması nedeni ile bundan sonra Petrol Ofisi’nin Fitch Ratings’ten derecelendirme hizmeti almayacağını bildirdi. 
·          Garanti Bankası, 1 mr nominal tutardaki 360 gün vadeli banka bonosu ihracını tamamladı. İhraç fiyatı 92,961 TL’den faiz oranı ise %7,68 olarak gerçekleşti.
·          Deva Holding, Zentiva Kimyasal Ürünler firmasını 70 bin m2 üretim tesisi, bulunun mevcut ekipman ve makine, çalışmakta olan 61 personel  satım ve ihraç haklarının lisansları ile beraber 5,6 mn TL bedelle satın aldığını bildirdi..
·          İzmir Demir Çelik, bu ay bitirmeyi planladığı 1.600 tonluk hurda makası yatırımında montaj safhasının tamamlandığını ve test çalışmalarına başladığını bildirdi.
·          Netaş , Kapsch CarrierCom AG şirketi ile 1 Ocak – 31 Mart 2011 döneminde vermeyi planladığı teknoloji hizmeti için mutabakat sağladığını ve 240 bin Dolar tutarında bir iş emir aldığını, müşterilerinden Avaya International ilede 1 Ocak – 28 Şubat 2011 döneminde verilecek olan teknoloji hizmetleri için mutabakat sağladığını ve 915 bin dolar tutarında bir iş emir aldığını bildirdi..
·          EGCYH, şirketin 9 mn TL sermayesini bedelli olarak 20 mn TL’ye çıkarılmasından sonra, kalan 1, 3 mn TL nominal paydaki tutarın birincil piyasada 15 gün süre ile satışa sunulmasına karar verdiğini bildirdi..
Basında Şirket ve Sektör Haberleri;
·          Sabancı Holding iştiraklerinden Temsa Global ve Kordsa Global´in Mısır´da faaliyet gösteren tesislerinde, ülkede yaşanan olaylar nedeniyle bir hafta süreyle üretime ara verildi.Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Pekarun, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, Temsa Global ve Kordsa Global Mısır tesislerinde ülkede yaşanan olaylar nedeniyle bir hafta üretime ara verildiğini belirterek, şunları kaydetti:´´Tesislerde görev yapan ve en kıymetli kaynağımız olan çalışanlarımız haftasonu itibarıyla Türkiye´ye geri dönüş yaptı. Ülkede yaşanan olaylar Temsa Global ve Kordsa Global´in üretim tesislerini direkt etkilememekle birlikte sokağa çıkma yasağı uygulaması ve iletişim olanaklarının kısıtlanması nedeniyle bu kararı aldık. Bir hafta sonra durumu yeniden değerlendireceğiz. Mısır´da yaşanan şiddet olaylarının en kısa sürede sona ererek, ülkede huzur ve istikrar ortamının tekrar sağlanmasını temenni ederiz.´´
·          Başbakan Yardımcısı Babacan, kamu bankalarının halka açılması için 3 proje bulunduğunu belirterek, bunları ''Halk Bankası’nın halka açılma oranı olan %25 oranını artırmak, Vakıfbank'ın halka açıklık oranı olan %25 oranını artırmak ve Ziraat Bankası’nın ilk defa halka arzını'' gerçekleştirmek şeklinde sıraladı. Kamu bankalarının halka arzında, uluslararası bankaların ve uluslararası piyasaların durumunun da önemli olduğunu belirten Babacan, 2011 yılındaki piyasa şartlarına bakacaklarını ve ona göre hareket edeceklerini, uluslararası bankaların sorunlarının ise devam ettiğini ifade etti. Babacan, kamu bankalarının halka arzında Ziraat Bankasının daha geriden geleceğini de vurguladı.
·          Sırp hükümeti bakanlarından Sulejman Ugljanin, THY’nin Sırbistan’ın borç krizindeki ulusal havayolu şirketi JAT’la anlaşmaya yakın olduğunu söyledi.
·          Türk malı oto için toplanıyor... Başbakan Erdoğan'ın yerli malı oto istediği sanayicilerden ses geldi. Koç, Sabancı, Kibar, Oyak gibi devlerin üyesi olduğu OSD harekete geçti Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yerli otomobil üretelim' çağrısı otomotiv sektörünün devlerini aynı çatı altında toplayan Otomotiv Sanayi Derneği'ni (OSD) harekete geçirdi. Koç, Sabancı, Kibar, Oyak gibi sanayicilerin üyesi olduğu OSD, yerli otomobil üretimiyle ilgili kapsamlı bir rapor hazırlamak için bir düğmeye bastı. Bu çalışmalar çerçevesinde bir komite kuran OSD, tüm üyelerin görüş ve önerilerini dikkate alarak bir rapor hazırlayacak. Yazdan önce tamamlanması beklenen rapor, önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat daha sonra ise Başbakan Erdoğan'a sunulacak.
·          Zorlu Gayrimenkul, çatısı altında bulunduğu holding açısından da giderek daha önemli hale geliyor. Lüks konutla yola devam edeceklerini belirten Mehmet Even, dört yıl içinde ulaşacakları ciroyu ise 10 mr dolar olarak açıkladı.
·          Karsu Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Nevzat Seyok, küresel ekonomik krizin yaşandığı dönemde, şirket olarak büyümeyi sürdürdüklerini ifade ederek, "Şirket olarak son 2 yılda % 15 büyüdük" dedi. Ağırlıklı olarak iplik ürettiklerini ve kısmen de kumaş üretimi yaptıklarını belirten Seyok, ''Üretimimizin %40'ını direkt olarak biz ihraç ediyoruz. 2010 yılında ihracatımız 40 mn TL civarında oldu. 2011 yılında da 40-45 mn liralık bir ihracat hedefimiz var. 2010 yılı toplam ciromuz ise 117 mn lira oldu" diye konuştu. Şirket bünyesine özellikle son yıllarda gelişen Air-Jet makinalarını katarak rekabet güçlerini arttırmaya çalıştıklarını belirten Seyok, eski makinalarına ise İran gibi amborgodan etkilenen ülkelerin talip olduğunu kaydetti. Seyok, şirketin enerji ihtiyacını ise kardeş kuruluşları Molu Enerji'den elde edeceklerini, Molu'dan elektriği piyasaya göre daha avantajlı aldıklarını ifade etti.
·          Deloitte'un “Yeni pazarlara açılmak: Perakendenin Küresel Güçleri 2011” raporunda 'En Hızlı Büyüyen İlk 50 Perakendeci' sıralamasında, Afrika / Ortadoğu Bölgesi'nde 3.691 mn dolar satışla Migros Ticaret 4'üncü, 3.440 mn dolar satışla BİM 6'ncı sırada yer aldı. Migros Ticaret, 2009'da 432 yeni mağaza açarak Güney Afrikalı SPAR Grubu'nun önüne geçerken, 'En Hızlı Büyüyen İlk 50 Perakendeci' sıralamasında BİM 8'inci, Migros Ticaret 19'uncu olarak sıralandı. Perakende sektöründeki şirketlerin 2009 mali yılındaki durumlarını ve gelişmelerini inceleyen rapora göre, şirketlerin masraflarını azaltma ve mal stoklarını düzenleme çalışmaları, 'olumlu' sonuçlandı. Bir önceki yıla göre listedeki ilk 10 şirket değişmedi. Ancak Carrefour SA, Metro, Costco ve Home Depot'nun satışlarında düşüş oldu. Sadece Tesco ve ucuzluk mağazaları olan Schwarz ile Aldi, 'İlk 250' şirketin ortalama büyümesinin üstünde satış büyümesi gerçekleştirdi.
Anadolu Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)