E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
02 Mayıs 2011 - 09:23 borsagundem.com

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor. Öne çıkan haberler ve piyasa takvimi

Reel faiz kalıcı sıfır olur mu ?
Global likiditedeki bolluk sayesinde geçen yıl, reel faiz zaman zaman sıfır seviyesinde hatta negatif bile olmuştu. Reel faiz sıfır olduğunda yabancı yatırımcıların tavri ne olur, sorusunun cevabınıda hemen hemem hiç bir değişiklik görmeyerek almıştık. Fakat reel faizde ne sıfır da ne de negatif seviyede kalıcı olmadığını da hatırlatmakta fayda var. Daha düşük reel faiz için
cari açık azaltılmalı ( açığın şu durumda bile rekor üstüne rekor kırdığını görmekteyiz) , enflasyon daha da düşmeli ( emtia fiyatlarındaki artışın etkisi bu aydan itibaren görülmeye başlanacak) , daha çok tasarruf edilmeli( hangi zaman diliminde oldu?) Ekonomimizde bu iyileşmeler görülmeden reel faizin sıfır olması, aynı geçen yıl ki gibi suni bir gelişme olarak
kalacaktır. Şu anda cari açığın finansmanını borçlanma ve portföy yatırımları sürüklemektedir. Reel faiz sıfır olduğunda yeniden bir tüketim patlaması ile karşı karşıya kalma riskimiz de bulunmaktadır. Çünkü bu ortamda tasarruf yapmanın faydası bulunmadığından tüketime yönelim olacaktır. Bunu durdurmanın yolu da yeni ek tedbirlerle olacaktır. Ek tedbirlerden bahsederken, Mart ayı dış ticaret açığının %91,3’lük artışla 9,81 milyar dolarla rekor kırdığını da hatırlatalım. Bunun gerçekleşmesinde her ne kadar emtia fiyatlarındaki sert yükseliş ve harcamaların hızlanarak devam etmesinden kaynaklanmış olsa da, TCMB’nin aldığı tedbirlerin işlevselliğinin sorgulanmasına ve Seçim döneminden sonra yeni ve daha maliyetli tedbirlerinin beklenmesine yol açmıştır. IMKB’ye baktığımızda ise Otomotiv, Holding ve Cuma günü dikkat çekici olmakla birlikte Bankacılık sektörüne gelen
alımlarla 69,250 seviyesine kadar yükselerek bu haftayanın güçlü geçmesine hazırlandık. Geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi 71,500 hedefimizin korunmasına imkan sağlamaktadır. Bu hafta PMI’lar ve ECB’nin faiz kararına bakacağız ama herhangi bir süpriz beklenmiyor.
Önemli Gelişmeler
Yurt dışı
- Körfez İşbirliği Konseyinin (KİK) Yemen'de barış planı, öngörüldüğü üzere imzalanamıyorMuhalefet, planın başarısız olmasından yönetimi sorumlu tuttu. Muhalefetin temsilcilerinden Muhammed El Sabri, KİK Genel Sekreteri Aldüllatif El Zayani'nin dün Yemen'deki görüşmelerinin sonuca ulaşmadığını, dolayısıyla planın başarısız olduğunu söyledi.
- ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ABD güçlerinin düzenlediği bir operasyonda öldürüldüğünü açıkladı.
- Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'de imalat büyümesi Nisan ayında hız kesti. Çin'in satın alma yöneticileri PMI'si 53.4'ten 52.9'a geriledi.
- İrlanda hükümeti 2011 yılı çin GSYH büyüme beklentisini yüzde1.7'den 0.8'e, 2012 için beklentisini ise yüzde 3.2'den 2.5'e indirdi.
Yurt içi
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına Prof. Dr. Turalay Kenç atandı.
- İhracatta yüzde 20’nin üzerinde artış eğilimi, nisanda da sürdü. İhracat, Nisan 2011’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.4 artışla 11 milyar 796.3 milyon dolara ulaştı. İhracat 2011’in ilk 4 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.2 artışla 43 milyar 264.3 milyon dolara yükseldi.
Şirket Haberleri
- New York taksi ihalesini kazanacak otomobil üreticisi firmanın açıklanmasına kısa bir sure kala New York'un nüfusu en kalabalık ilçelerinden birisi olan Brooklyn, Karsan için seferber oldu.Milliyet Gazetesinin haberine göre, 'Yarının Taksisi' ihalesinde Nissan ve Ford ile birlikte finale kalan Karsan'a Brooklyn'den anlamlı bir destek geldi. Brooklyn Belediyesi
önünde, Belediye Başkanı Marty Markowitz, eyalet senatörü Eric Adams, vekil Micah Kellner, Türkiye'nin New York Başkonsolusu Mehmet Samsar, Birleşik Otomobil Çalışanları sendikasının direktörü Julie Kushner, Özürlüler derneği temsilcileri ve Brooklyn de etkinlik gösteren bazı sivil toplum kuruluşların üst düzey yöneticileri ile ortak basın
toplantısı düzenleyerek, Karsan'ın ihaleyi almasını umduklarını dile getirdiler
- ATLAS ve AVGYO Sirketler, 6111 sayılı Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırmasına ilişkin kanundan yararlanmak amacıyla Banka Muamele Vergisi ile ilgili açılmış tüm davalardan vazgeçilerek ilgili vergi dairesi ile uzlaşma sağlanması amacıyla tüm işlemlere başlanmasına karar verildigini duyurdu.
- CIMSA Sirket vergi incelemesi sonucunda tarh edilen 9.754.301,‐ TL vergi ve 12.714.283,‐ TL ceza için, vergi dairesi tarafından ödenecek toplam tutarin 3.977.058,‐ TL olarak hesaplandigini, Bu tutarin 18 eşit taksitle 36 ayda ödenecegini duyurdu.
- GENTS Sirket 2010 yili karindan 1 TL nominal degerli beher pay icin net 0.124038 TL temettu odemesi yapacagini duyurdu.
- ISMEN Sirket; Sermayesinin %99,79' una sahip olduğu Camiş Menkul Değerler A.Ş. nin 2.000.000.‐TL tutarındaki bedelli sermaye artırımına iştirak payı oranında katılım sağlandigini duyurdu
- MIPAZ Sirket, 6111 sayılı Kanun'un matrah arttırımı hükümlerine uygun olarak; ilave 300.200,39 TL. tutarında daha matrah artırımına gidildigini ve Söz konusu tutarin, ilgili düzenlemelere uygun olarak 31 Mayıs 2011 tarihine kadar peşin olarak ödenecegini duyurdu.
- METYO Sirket 6111 sayılı Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırmasına ilişkin kanundan yararlanmak amacıyla Banka Muamele Vergisi ile ilgili açılmış tüm davalardan vazgeçilerek ilgili vergi dairesi ile uzlaşma sağlanması amacıyla tüm işlemlere başlanmasına karar verildigini duyurdu.
- OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. yayinladigi raporunda AKFGY`nin halka arzinda fiyat araligi olarak 2.05‐2.50 olarak belirlendigini duyurdu. Halka arz edilecek olan 54.117.500 TL `lik paylarin halka arz tarihinin 5‐6 Mayis oldugu duyuruldu.
- SELGD Sirket 6111 sayılı Kanun'un, matrah artırımı ile ilgili hükümlerine uygun olarak, Şirketin 2006, 2007, 2008 ve 2009 takvim yılları için vergiye esas alınan matrahlarınin artırılmış olup; bu işlemin Şirketten toplam 19.931 TL tutarında nakit çıkışına sebebiyet verecegini ve Söz konusu tutarin 18 taksitte 36 ayda ödenecegini duyurdu.
- TCELL [TTKOM] Şirket ile Milleni.com GMbH firması arasında imzalanan Uluslararası Arabağlantı Sözleşmesinin kendisini zarara uğrattığı iddiasıyla Türk Telekom tarafından Şirket aleyhine açılan tazminat davasında, ilgili mahkemenin, Türk Telekom'un tazminat talebinin 171.703.895 TL tutarındaki bölümünün reddine; 279.227.318 TL tutarındaki bölümünün ise kabülüne karar vermesine istinaden; Her iki tarafın da kararı temyiz etmesi üzerine, Yargıtay, yerel mahkeme kararının bozulmasına karar vermiştir. Yargıtay, bu bozma kararında, ihlal nedeniyle Türk Telekom'a ödenecek tazminatın hesaplanması için alınan bilirkişi raporlarını kabul etmemiştir. Yerel mahkemece uyma kararı verilir ise, bu tazminatın hesaplanmasına baz oluşturması amacıyla dosyada yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılacaktır. Bu inceleme sonucunda, Temmuz 2001 ile Türk Telekom'un tekelinin sona erdiği Aralık 2003 dönemleri arası için yeniden tazminat hesabı yapılacaktır. Ayrıca, bu hesaplama sonucunda bulunacak tutara, yerel mahkemenin ilk kararının aksine, sözü edilen tarihlerden, dava tarihi olan 5 Ağustos 2005 tarihine kadar faiz işletilemeyecektir. İşletilecek faiz, dava tarihi olan 5 Ağustos 2005 itibarıyla başlayacaktır. Bundan sonraki süreçte, tarafların karar düzeltme başvurusunda bulunma imkanları mevcuttur.
- Halka arzla elde ettiği 76.7 milyon TL’yi sermayesine aktardıktan sonra Muğla’da iki yatırıma hazırlanan Martı GYO, Bodrum projesini 2012’de, Marmaris projesini 2013’te turizme açmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Piyasa Takvimi – Açıklanacak veriler
- 10:00 Türkiye Nisan İmalat Sektörü PMI (Önceki: 56,1)
- 10:15 İspanya’da Nisan ayı İmalat Sektörü PMI (Önceki: 51,6)
- 10:43 İtalya’da Nisan ayı İmalat Sektörü PMI (Önceki: 56,2)
- 10:48 Fransa’da Nisan ayı İmalat Sektörü PMI (Önceki: 55,4)
- 10:53 Almanya’da Nisan ayı İmalat sektörü PMI (Önceki: 60,9)
- 10:58 Euro Bölgesi Nisan ayı İmalat sektörü PMI (Önceki: 57,5)
- 13:00 Portekiz’de Mart ayı sanayi Üretimi (Önceki: 0,9%)
- 17:00 ABD’de Mart ayı İnşaat Harcamaları (Önceki: -1,4%)
- 17:00 ABD’de Nisan ayı ISM İmalat Endeksi (Önceki: 61,2)
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)