E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGül'ün kararı genel başkan çıkaracak---

Gül'ün kararı genel başkan çıkaracak

Gül'ün kararı genel başkan çıkaracak
05 Mayıs 2014 - 05:42 borsagundem.com

Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde AK Parti'de genel başkanlık için formüller aranıyor. Genel Seçim sonrası kimin görevde olacağı Gül'ün kararına bağlı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk adaylığı konusunda neredeyse görüş birliği içinde olan AK Parti’de 2015 seçimi formülleri de tartışılmaya başlandı.

Abdullah Karakuş'un Milliyet'teki haberine göre Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, 2015 seçimlerine emanetçi bir Başbakan’la girilmesi formülü öne çıktı; Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan ile eski Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım’ın ismi geçiyor. 2015 seçiminden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün partinin başına geçip geçmeyeceğine göre de 2015 sonrasında kimin partiye liderlik yapacağı belirlenecek.

AK PARTİ'DE NE OLACAK?

Ak Parti Erdoğan’ın Köşk’e adaylığından çok, sonrasında Ak Parti’nin ne olacağını ve Başbakan’ın kim olacağını tartışıyor. Teşkilat, delege, belediye başkanı ve parti yönetiminden “Köşk adaylığı size yakışır, artık zamanı geldi” mesajı alan Erdoğan’ın anket sonuçlarını görmesinin ardından aday olması bekleniyor.

Ancak, Ak Parti’de Cumhurbaşkanı Gül’ün tekrar siyasete dönüp dönmeme tavrı 2015 politikasını ve sonrasını etkileyecek. Gül’ün kararına göre hem kongrede genel başkanın kim olacağı hem de 2015 seçimlerine kadar Başbakan’ın kim olacağı belirlenecek. Kulislerde dillendirilen ve en öne çıkan düşünce ise Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı, Gül’ün de 2015’ten sonra Başbakan olması.

EMANETÇİ KİM OLACAK?

Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasının ardından 2015 seçimlerine kadar emanetçi Başbakan olarak Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın adı öne çıkıyor. Bakanlığı bırakarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve İzmir’de AK Parti’nin oylarını artıran Yıldırım’a jest yapılabileceği belirtiliyor.  Çok az ihtimalde olsa kulislerde erken seçim formülü de dillendiriliyor. Bunun nedeni olarak da Gül’ün bir sene beklememesi ve hemen Başbakan olması için erken seçime gidilebileceği böylece yetki karmaşası yaşanmayacağı belirtiliyor.

Erdoğan’ın Köşk’te Bakanlar Kurulu’na da başkanlık ederek yarı başkanlık sistemini fiilen uygulayacağı ve başkanlık sistemine yönelik 2015 seçimleri sonrası adım atılabileceği AK Parti kulislerinde dillendirilirken sonbaharda yapılacak kongre de ise Gül’ün tavrına göre genel başkan belirlenmesi bekleniyor.

GENEL BAŞKAN SORUNU

Genel Başkan’ın kim olacağı “partili cumhurbaşkanı” formülünün uygulayıp uygulamamasına göre de değişecek. Erdoğan’ın Köşk adaylığının ardından sonbaharda toplanacak kongrede genel başkan adayı olarak genel başkan yardımcıları Numan Kurtulmuş ile Mehmet Ali Şahin’in ismi de konuşuluyor.

Kurtulmuş’un milletvekili olmaması nedeniyle ismi 2015’e kadar olacak emanetçi başbakan isimleri arasında gösterilmiyor. Ak Parti’de ayrıca çok başlılık olacağı düşüncesiyle eş başkanlık modeli de düşünülmüyor. Eş başkanlık formülünün Ak Parti’de yetki karmaşasına neden olacağı ve bu nedenle sıkıntılara neden olacağı da en çok dile getirilen konu olarak öne çıkıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)