E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGıda hisseleri daha da değerlenecek---

Gıda hisseleri daha da değerlenecek

Gıda hisseleri daha da değerlenecek
18 Temmuz 2022 - 13:55 borsagundem.com

Resesyon beklentileri yatırımcıları düşündürüyor. Bank of America ise olası bir resesyonda gıda perakende hisselerinin endeksin üzerinde değerleneceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya resesyonu beklerken yatırımcılar da kendilerine kılavuz olacak tavsiyeleri can kulağıyla dinliyor. Bank of America, olası bir resesyonda gıda perakende hisselerinin S&P 500’den daha iyi performans vereceğini söylüyor. Pandemi süresince gıda fiyatlarında yaşanan büyük yükselişin paralelinde seyreden bu senaryoya göre, gıda perakende hisselerinin resesyonda yükselişe geçmesi şaşırtıcı olmayacak.

Financial Assets’in haberine göre, Bank of America’nın tahmininin altında sadece yükselen gıda fiyatları yatmıyor. Bank of America’nın daha basit bir yatırım tezi bulunuyor: İnsanlar zor zamanlarda dışarıda pahalı yemekler yemek yerine evde oturup yemeklerini kendileri pişiriyor.

Son dört resesyonda yükseldi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, evde yapılan yemeklerin neredeyse tamamı ise Walmart, Kroger ve Costco gibi perakendecilerden temin ediliyor. Bu durum da gıda perakendecisi şirketlerin satışları ve gelirlerine belirgin seviyede olumlu yansıyor.

İnsanlar zor zamanlarda dışarıda pahalı yemekler yemek yerine evde oturup yemeklerini kendileri pişiriyor.

Bank of America Analisti Robbie Ohmes, tarihsel verilerle de bunu kanıtlıyor. Ohmes müşterileriyle paylaştığı notta marketler, toplu indirim yapan alışveriş merkezleri, üyelikle indirim elde edilen mağazalar ve bir milyoncu alışveriş noktaları dahil olmak üzere tüm gıda perakende şirketi hisselerinin 1980’ler, Birinci Körfez Savaşı, Dot-com balonu ve küresel mali kriz dahil olmak üzere önceki dört resesyon döneminin hepsinde S&P 500 endeksinden büyük ölçüde daha iyi performans gösterdiğini söylüyor.

Evde yemek harcamaları artıyor

Ohmes çalışmasında, resesyonun evde yemek harcamalarında artışa neden olduğunu belirlediklerini söylüyor. Buna göre Dot-com Balonu sonrası, on yıllara dayanan dışarıda yemek yeme alışkanlığının birden kesilmesi ve küresel mali kriz döneminde evde kullanılan gıda harcamalarının payını arttırması bu tespite uygun örnekler olarak öne çıkıyor. Ohmes’un çalışmasının ikinci ayağını ise tüketicilerin indirimli ürünlere yönelmesine neden olan tüketici duyarlılığındaki artış oluşturuyor.

Ohmes, özellikle Walmart hisselerinin son beş resesyonun hepsine S&P 500’den daha iyi performans gösterdiğinin altını çiziyor. Çalışmaya göre Costco, Kroger, Target, Dollar General ve Dollar Tree gibi perakende gıda şirketlerinin de önceki resesyonlarda S&P 500 endeksine göre göreceli olarak daha iyi performans gösterdiği aktarılıyor.

Yükseliş gıda sektörüne özel

Ohmes’a göre böylesi ortamlarda tüm gıda perakende şirketleri güçlü bir toptancı işlevi görüyor. Gıda perakende hisseleri tüketici harcamalarındaki yavaşlamanın ortasında güvenli bir liman olarak gözükse de madalyonun diğer tarafında ise zorunlu olmayan perakendeciler yer alıyor.

Haziran ayının başlarında Target, oldukça yavaş hareket eden devasa miktardaki envanterini tasfiye etme ve kısa vadeli karlar noktasında daha temkinli bir bakış açısı geliştirme yönünde aldığı radikal kararla perakende sektörünün geleceğiyle ilgili endişelerin fitilini ateşlemişti. Kohl’s gibi zorunlu olmayan ürünlere bünyesinde yer veren perakende zincirleri de ikinci çeyrekte finansal yönden kırmızı alarm verdiler. Dünyaca ünlü spor giyim markası Nike da yıllık finansal görünümünü daha ölçülü şekilde revize etti. Amerikalı perakende giyim ve aksesuar firması GAP de hareketsiz geçen bir çeyreğin ardından CEO’sunu görevden aldı. Tüm bu veriler, olası bir resesyonun getirilerinin perakende sektörüne has değil, zorunlu harcamalar arasında yer alan perakende gıda sektörüne özel olduğunu kanıtlaması bakımından önem taşıyor.

Yellen: G20 gıda güvensizliği krizine karşı harekete geçmeli

 

Gıda fiyatları haziranda geriledi

 

ABD'de enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar enflasyonu körüklemeye devam ediyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet19 Temmuz 2022 12:11

    yayla agro dan ciddi beklentim var..  (6)  (6) 

  • ALİ HAYDAR KIZILBÖLÜK19 Temmuz 2022 10:51

    Doğru ülker gıda aldık elimize verdiler.

  • Mucise Reis : )18 Temmuz 2022 16:43

    Enflasyon varsa ne olur ? STOK ürünler değerlenir... şimdi otomobil stoklasam satabilirmiyim ? gıda stoklarsam satabilirmiyim? demekki enflasyon dunyada oldugu surece fiyat artışları ve talep sürecek...

  • Buffet18 Temmuz 2022 16:30

    Değerlense ne olacak patronları doyuramazsın.kütahya şeker zam geliyor.Din kardeş vahit ve torunlar efendi çakıp duruyor.niye dinci takım bu kadar paraya tapıyor.

  • ALİ KODUŞ18 Temmuz 2022 16:15

    Bizlerde aynen öyle düşündük 2008 de 2 $ olan ülker gıda aldık bugün 1 $ dahi altında seyir etmektedir.

  • Bik18 Temmuz 2022 15:00

    BIST gıda perakendecileri, BIMAS hariç yıllardır dolar bazlı sürekli ucuzlarken belki ayı piyasasında para girişi olur.