E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGelişmekte olan ülkeler toparlanıyor---

Gelişmekte olan ülkeler toparlanıyor

Gelişmekte olan ülkeler toparlanıyor
18 Aralık 2014 - 15:56 borsagundem.com

FED sonrası gelişmekte olan ülke borsaları toparlanıyor…

ALB Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz raporu:
  
 "FED sonrası gelişmekte olan ülke borsaları toparlanıyor…   
Dünkü FED kararlarına tekrar yer vermekte fayda var. Yazılı tutanaklara baktığımızda FED, ''considerable time'' yani kayda değer zaman ifadesini kaldırdı fakat yerine sabırlı ifadesini ekledi. Yani FED faiz artırımında sabırlı olacak. bunun yanı sıra 2015 yıl sonu fonlama faiz oranı tahmini yüzde 1,375'ten yüzde 1,125'e düşürüldü. Bu yazılı açıklamadan sonra değer kaybı yaşayan dolar, FED başkanı Yellen konuşması sonrasında ise tekrar değerlendi. Yellen yaptığı konuşmada istihdamdaki güçlü toparlanmanın üzerinde dururken, FED üyelerinin tamamına yakınının 2015 yılı içerisinde faiz artırımı beklediğini belirtti. Bu kapsamda baktığımızda gelişmekte olan ülke para birimlerinde bugün dolar karşısında bir değerlenme söz konusu. Gelişmekte olan ülke borsalarında da yukarı yönlü hareketler görmekteyiz. Hindistan SENSEX endeksi yüzde 1,56, Endonezya JCI endeksi yüzde 1,54, Borsa İstanbul yüzde 2,11 ve Güney Afrika JALSH endeksi yüzde 3,45 primli işlem görmektedir.
   
Krizin eşiğine gelen Rusya'da haftalık bazda açıklanan altın ve döviz rezervleri açıklandı. Rusya'da 12 Aralık ile biten haftada rezervler 416.2 milyar dolardan 414.6 milyar dolara geriledi. Ekim ayında toplamda yaklaşık olarak 26 milyar dolar eriyen rezervler, son bir buçuk ayda 7 milyar dolar eridi. Güney Afrika'da Kasım ayında ÜFE yıllık bazda yüzde 6,7'den yüzde 6,5'e geriledi.
   
Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki performansına baktığımızda Brezilya reali yüzde 1,85, Endonezya rupiahı yüzde 0,83, Hindistan rupisi yüzde 0,81, Güney Afrika randı yüzde 0,66 ve Türk lirası yüzde 0,34 değer kazandı.
 
    Günün diğer önemli gelişmeleri…
 
Bugün Euro Bölgesi'nde Almanya Aralık ayı IFO iş ortamı güven endeksi beklentilere paralel 105,5 puan olarak açıklandı. Kasım ayında iş ortamı güven endeksi 104,7 puan olarak açıklanmıştı. İngiltere'de ise Kasım ayı perakende satış verileri açıklandı. Perakende satışlar aylık bazda yüzde 1,6, yıllık bazda ise yüzde 6,4 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Çekirdek perakende satışlar ise aylık bazda yüzde 1,7, yıllık bazda ise yüzde 6,9 ile yine beklentilerin üzerinde açıklandı. Günün beklenmedik gelişmelerinden biri İsviçre'de yaşandı. İsviçre Merkez Bankası, negatif faiz oranı uygulama kararı aldı. Merkez bankası, 3 aylık libor hedef bandını -0.75-0.25 olarak belirlerken, banka mevduatlar için faizi -%0.25 olarak uygulayacak. ABD'de ise işsizlik başvuruları 295 bin olan beklentilerin aşağısında 289 bin olarak açıklandı.
   
Petrol fiyatları ise 5 yılın en düşük seviyelerinden gelen tepki alımlarıyla birlikte toparlanmaya çalışıyor. WTI petrol 57,80 dolar seviyesinden işlem görürken, Brent petrol ise 62,60 dolar seviyesinden işlem görmektedir.
   
Yılın ilk dönemlerinde global bazda en iyi performansı sergileyen Körfez ülke endeksleri petrol fiyatlarındaki gerileme sonucu yaşanan panikle birlikte geçen hafta itibariyle yıl başında yaşanan tüm kazançlarını verdi.
   
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Suudi Arabistan merkezli bankalar olan, Arab National Bank, Banque Saudi Fransi ve The Saudi British Bank'ın görünümlerini pozitiften durağana revize etti. 
   
Mısır'da Ekim ayı üretin endeksi aylık bazda yüzde 10,2 geriledi.
   
İsrail'de Ekim ayı imalat üretimi aylık bazda yüzde 1,2 gerilerken Aralık ayı enflasyon tahmini yüzde 0,8'ten yüzde 0,6'ya geriledi.
   
Katar'da Kasım ayında enflasyon yüzde 3,0 artış gösterdi.
   
Birleşik Arap Emirlikleri'nde Kasım ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0,19 gerilerken, yıllık bazda ise yüzde 2,82 artış gösterdi.
   
MENA ülke borsalarına baktığımızda, Bahreyn yüzde 0,85, mısır yüzde 3,39, İsrail yüzde 0,85, Kuveyt yüzde 1,87, Fas yüzde 0,19, Umman yüzde 3,69, Katar yüzde 1,12, Suudi Arabistan yüzde 8,92, Tunus yüzde 1,46, Abu Dhabi yüzde 6,70 ve Dubai yüzde 12,98 değer kazandı. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)