E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Borsalardaki düşüş, ciddi bir bozguna dönüşebilir---

Fundstrat: Borsalardaki düşüş, ciddi bir bozguna dönüşebilir

Fundstrat: Borsalardaki düşüş, ciddi bir bozguna dönüşebilir
21 Ağustos 2023 - 11:14 borsagundem.com

Ağustos ayındaki borsa tökezlemesinin bir bozguna dönüşme ihtimali yatırımcıları ürkütüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başında bu yana yaşanan yapay zeka güdümlü ralli hız kesti. Yatırımcılar düşüşün daha da derinleşebileceğinden endişe ederken uzmanlar bu ihtimalin yüksek olabileceğini ifade ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında Ağustos ayında yaşanan borsa tökezlemesi bir bozguna mı dönüşebilir. Fundstrat'tan Tom Lee, yatırımcıların böyle bir olasılıkı öncesinde nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini açıklıyor. Lee, gelecek hafta görülmesi muhtemel yeni dip seviyenin ne kadar derinleşebileceğini de tartışıyor.

Hisse senetleri bilinen nedenlerle satılıyor

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, 2023 yılının başında bu yana süren ABD borsa rallisinde bir Ağustos gerilemesinin tam olarak büyük bir sürpriz olmadığı kabul ediliyor. Ancak Fundstrat'tan Tom Lee, paylaştığı notta, S&P 500 Endeksi’nde Perşembe gününe kadar yaşanan 15 işlem seansındaki yüzde 5,6'lık düşüşün, tarihsel olarak borsaların Ağustos ayı performansı kadar kötü ve normal olduğunu belirtiyor. Yine de, Wall Street'in en büyük boğalarından biri olan Lee, geri çekilmenin muhtemelen bir 'Ağustos fenomeni' olacağını ve devam etmeyeceğini savunuyor.

Ağustos ayı, volatilitenin yıl boyunca genellikle zirveye ulaşmasıyla zorlu bir ay olma eğiliminde. Ayrıca, tatil sezonu da, özellikle ayın ikinci yarısında, genellikle düşük hacimli alım satım koşullarını da beraberinde getirebiliyor. Lee, “Bilinen ve mantıklı nedenlerle hisse senetlerinin satıldığını görüyoruz” diyor.

Bu nedenler arasında, 10 yıllık Hazine getirisindeki 50 baz puanlık artış ve faiz oranlarının bu hafta son 15 yılın en yüksek seviyesine yükselmesi, yükselen ABD Doları ve Cboe Oynaklık Endeksi'nde uzun zamandır beklenen sıçrama yer alıyor. S&P 500 Endeksi ve Nasdaq haftayı üst üste üçüncü haftada da kayıpla kapatırken, Dow Jones’ta düşüşün haftalık yüzde 2,2 oranını bulduğu görülüyor.

Ciddi bir bozgun ihtimali

Peki, Lee'nin S&P 500 Endeksi için 4.150 puan seviyesine yüzde 10'luk bir geri çekilme olarak tanımladığı düşüşün ciddi bir bozguna dönmesi için ne olması gerekiyor? Lee, bunun için, getirilerdeki artışın ‘bir tür kırılma' tehdidi oluşturması veya ek bir dışsal şokun yaşanması gerektiğini söylüyor.

Lee, “Bunun olamayacağını söylemiyorum. Örneğin, petrol yüzde 10 daha yükselirse ve ücret baskısı sinyalleri artarsa, bu daha büyük bir satışa dönüşebilir. Neden? Çünkü bu, yatırımcıların enflasyonun daha düşük bir kayma yolunda olup olmadığını sorgulamasına neden olur” diye yazıyor.

Lee, yatırımcıların fiyat-kazanç oranlarını baskılayan artan tahvil getirilerine ve daha fazla Fed faiz oranı artışı riskini artıran güçlenen ABD ekonomisine odaklandığını belirterek, şimdilik enflasyon hikayesinin arka planda kaldığını söylüyor. Çin'in zayıf ekonomik verileri ve mülk sıkıntılarının da ABD'li yatırımcılar için en azından kazançlarda bir endişe kaynağı olduğunu ifade ediyor. Ancak Lee, piyasanın istikrarın yakında geri gelebileceğine dair işaretler sunduğunu da savunuyor.

İstikrar işaretleri

Lee, ilk olarak, 10 yıllık tahvil getirilerindeki artışın hızı hisse senetlerine zarar verirken, bu tür sıçramaların genellikle hisse senetleri için satış döngüsünün sonuna doğru meydana geldiğini söylüyor. Hazine 10 yıllık tahvil getirisindeki 50 baz puan veya yarım puanlık sıçramanın, 21 gün boyunca görülen yankıları, akla geçen yıl 23 Eylül ve 2 Mart'ta sona eren sıçramaları getiriyor. Örnekte, hisse senetlerinin 8 ila 16 gün sonra dip yaptığı görülüyor.

Lee, ikinci olarak, McClellan Osilatörü olarak bilinen göstergenin -50'ye düşmesi nedeniyle hisse senetlerinin teknik olarak aşırı satıldığını ifade ediyor. Lee, bunun 1990'dan bu yana yalnızca 39 kez olduğunu ve bunların yüzde 51'inde hisse senetlerinin 5 gün içinde dibe vurduğunu ve yüzde 72'sinde de 15 gün içinde dibe vurduğunu söylüyor.

Jackson Hole

Bu zaman dilimini göz önünde bulunduran Lee, çip üreticisi Nvidia ikinci çeyrek sonuçlarını açıklamasının ardından gelen sabah olan 24 Ağustos da dahil olmak üzere piyasaların bir sonraki hamlesi için önemli olabilecek birkaç tarih veriyor. Nvidia'nın bu baharda elde ettiği yükselişin sonuçları, megacap teknoloji hisse senetlerinin hızla yükseldiğini gören bir yapay zeka çılgınlığını ateşlemekle tanınıyor.

Yatırımcılar ise, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Kansas City Fed'in Jackson Hole, Wyoming'deki yıllık sempozyumunda konuşma yapacağı 25 Ağustos Cuma gününe odaklanmış durumda. Lee, geçen yıl Powell'ın Jackson Hole konuşmasının S&P 500 Endeksi için sıçramanın zirvesi olduğunu ve hisse senetlerinin gelecek sekiz hafta içinde yüzde 19 oranında düştüğünü hatırlatıyor ve ekliyor: “Hisse senetleri bu yılki Jackson Hole'dan sonra yüzde 20 oranında yükselebilir mi? Sanmıyorum ama her şey olabilir.”

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Michael Burry ralliyi açığa sattı

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Ralli kritik eşikte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)