E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFT: Borç yükü ve enflasyon Erdoğan'ı zorluyor---

FT: Borç yükü ve enflasyon Erdoğan'ı zorluyor

FT: Borç yükü ve enflasyon Erdoğan'ı zorluyor
05 Haziran 2018 - 09:12 borsagundem.com

Financial Times gazetesi, Türkiye'de son dönemde gündemden düşmeyen makro ekonomik gelişmelerle ilgili yazısını paylaştı

Financial Times, "Borç yükü ve enflasyon Erdoğan'ı zorluyor" başlıklı haberinde, AKP'li yetkililerin zayıf TL, artan fiyatlar ve ekonomik belirsizlik döneminde seçmenlerden oy istiyor olmaktan kaygı duyduklarını yazıyor.

Gazetenin Ankara Muhabiri Laura Pitel'in imzasını taşıyan haberde, "yıpranmış Türk Lirası'nın son iki haftadır görece bir istikrar yaşadığı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası yatırımcılarla arasında uzayan gerilimi tırmandırma politikasının ardından, Merkez Bankası'nın acil faiz artırımı ve üst düzey isimlerden gelen teskin edici açıklamaların sinirleri yatıştırmış gibi göründüğü" belirtiliyor.

Dün yayınlanan enflasyon rakamlarında büyük bir artışın görüldüğünü belirten gazete, bu tablo karşısında Merkez Bankası'nın Perşembe günü yapacağı toplantıda faizleri daha da arttıracağı beklentisiyle TL'nin değer kazandığını yazıyor.

Gazete, Türkiye'nin bunun dışında büyük bir cari açık ve şirket borçları yüküyle karşı karşıya olduğunu ve her ikisinin de değerli dolar ve ABD Hazine tahvillerindeki kâr artışıyla gelişmekte olan ülkelerden uzaklaşan dış yatırımlarla finanse edildiğini aktarıyor.

'Türkiye kırılgan hale geldi'

Financial Times'a konuşan ABD Merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Finans Enstitüsü'nden Uğraş Ülkü "Büyük resim Türkiye'nin piyasa hassasiyetlerine karşı kırılgan bir hale gelmesi" diyor.

Türkiye'nin kırılganlığının Erdoğan'ın neredeyse bir buçuk yıl erkene aldığın parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sadece üç hafta ötede olmasıyla daha da arttığını söyleyen Financial Times şöyle devam ediyor:

Son dönemde desteği yıpranan Adalet ve Kalkınma Partisi'nden yetkililer TL'nin zayıf olduğu, fiyatların ve ekonomik belirsizliğin arttığı bir dönemde seçmenlerden oy istemekten kaygılı. Ama seçim kampanyası dönemindeyken sorunun asıl nedenleriyle başa çıkmaları da zor" diyor.

Bilgi Üniversitesi'nden siyaset bilimi uzmanı Prof. İlter Turan da "Herhangi bir hükümetin seçime girerken enflasyonla mücadele önlemleri alması neredeyse imkânsızdır. Enflasyonla mücadele kemer sıkmayı ve faiz oranlarında düzenlemeleri gerektirir" diyor.

Gazete bunun yerine hükümetin, seçmenleri yanında tutmak için vaatlerde bulunduğunu ve artan petrol fiyatlarını sübvanse etme sözü verdiğini kaydediyor.

'Özel sektörün borcu kaygı yaratıyor'

Gazete sorunun Erdoğan'ın faiz oranlarına karşı söylediği sözler ve seçimden sonra ekonomideki kontrolünü daha da sıkılaştıracağı yönündeki sözlerinin yatırımcıları korkuttuğunu ve TL'nin düşüşünü hızlandırdığını belirtiyor.

Financial Times'a en büyük kaygılardan biri de bunun 295 milyar doları bulan özel sektör borçlarına etkisi.

"Yılbaşından bu yana yüzde 18 değer kaybeden liradaki değer kaybı, dolar ve euroyla borçlanan şirketlerin borçlarını çevirmesini daha da pahalılaştırıyor" diyen gazete geçen hafta Ankara merkezli Gama Holding'in 1 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandırmak isteyen son şirket olduğu yazıyor.

Gazete "Merkez Bankası yatırımcıların umutlarını karşılayıp faiz arttırmazsa, yeni bir TL satışı daha çok sayıda şirketin borç yeniden yapılandırması içlemesine yol açabilir" diyor.

'Cari açık ve dış borç için yılda 200 milyar dolar gerekiyor'

Financial Times, çok sayıda uzmanın önümüzdeki aylarda ekonomide yavaşlama, hatta durgunluk beklediğini aktarıyor. Haberde görüşlerine yer verilen Hollanda bankası ABN Amro'nun gelişmekte olan piyasalar uzmanı Nora Neuteboom "Büyük olasılıkla zirveye ulaştık ve buradan sonra ekonomik büyüme sadece düşebilir. Bu da otomatik olarak enflasyonu ve cari açığı düşürür, dolayısıyla bir anlamda bu bir düzeltme mekanizması" diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selahattin abi05 Haziran 2018 16:14

    Asıl mesele şu.Dışardan gelen her türlü eleştiriyi doğru ya da yanlış Türkiye ye yapılan bir saldırı olarak görmek.RTE de bunu iyi kullanıp Vatan Millet Sakarya edebiyatı ile iç politika malzemesi yaparak bayağı da iyi bir taraftar kitlesi oluşturdu.Olayı birde şöyle düşünelim.Ülkemiz kapalı bir ekonomi değil dünya ile entegre olmuş dünya ya mal satmaya çalışan dünya'nın birçok ülkesinden de mal alan Onlara borçlanan onların sermayelerine ihtiyaç duyan bir ülke.Yani bizimle Ticaret yapan yatırım yapan finansman sağlayan tüm ülkelerin Türkiye ile ilgili söz söyleme hakları vardır.Onlar bizim ekonomik siyasal askeri her türlü hareketlerimizi bizden çok daha iyi ve yakından takip eder.Bu nedenle yabancı her kuruluş çekincelerini ve eleştirilerini yapar.Ama biz onları RTE nin dediği gibi Türkiye yi batırmak istiyorlar mantığı ile görürsek.Kapatalım kapılarımızı kapalı bir ekonomiye geçelim.Yapabilir miyiz hayır.Eyyy dış güçler..

  • Mehmet05 Haziran 2018 16:55

    bak yabancı ekonomi ve siyasi çevrelerin sürekli bizi izlediklerini çözmüşsün ama niyetlerini anlayamamışsın. adamlar 70 li 80 li yılların Türkiye'sini istiyorlar. karlarına kar katıp bizi zincirlemek istiyorlar. bunu klavyenin başında asla anlayamazsın. köle Türkiye her zaman işlerine gelir. Şunu bilesiniz ki oyunun sonuna geldik!

  • yiğit 05 Haziran 2018 15:21

    saraylar saltanatlar yapmaya devam edelim lale devri olsun talan ekonomsi sülale yandaş ekonomisi devam etsin sonuç Osmanlı gibi duyuyuumimiye gelsin yabancılar hazinenin maliyenin başına otursun alacaklarını alsınlar görülen köy klavuz istemez komşun yunan bundan çekiyor

  • Mehmet05 Haziran 2018 14:57

    köhnemiş batının tetikçileri Ellerinden geleni yapıyorlar son kozlarını oynuyorlar... Reis hepinizin hakkından gelecek merak etmeyin! Ne borçlar ödedik 70 cent e muhtaç idik. çağ atladık. Sen çok yaşa Reis! inadına seninleyiz

  • Mehmet05 Haziran 2018 16:31

    her yer lüx araç dolu hatta çoğunun 2 ya da 3 arabası var.. neyin yoksulluğu bu..

  • tam komedi05 Haziran 2018 15:19

    Hala aynı zihniyet normal bir vatandaşa birşeyler anlattığın zaman algılar ve doğruyu görür işte böyle maaşlı troller üç kuruş para için herşeye eyvallah diyor . Mehmet arkadaş bu ülkede elmas'a vergi yok elma suyuna %8 kdv %10 ötv var ALLAH AŞKINA BİR AÇIKLASANA ŞUNU ? ÖNCEden 70 cent e muhtaçtın ve bunu demirel söylüyordu şimdi 1 cent e muhtaçsın ama erdoğan gizliyor aradaki fark bu . SENİN SORUNUN MUHALEFET İLE DEĞİL ÜLKEYİ KABİLE DEVLETİ YAPAN İKTİDAR İLE !!!

  • tam traji komik05 Haziran 2018 14:56

    24 Haziran'dan sonrasını yazıyorum ; Döviz devüle olacak , emekli , memur maaşlarında %40 varan kesintiler olacak sosyal yardımlar durdurulacak , konut vergileri %300-500 oranında arttırılacak , yaklaşık on binlerce şirket iflas yüz binlerce küçük esnaf kepenk kapatacak , gıda fiyatları tavan yapacak , eneji fiyatları artacak . Çözüm NEDİR ? 1-Yolsuzluklar önlenecek 2- devlet israfı kesilecek 3-Acilen dev tarım ve hayvancılık işletmeleri kurulması 4-bu yıl kurban kesilmeyecek 5-ülkedeki suriyeliler ve kaçaklar derhal gönderilecek 6- sınır güvenliği çok sıkı sekilde sağlanacak 7-Gümrük birliğinden çıkılacak 8- Serbest bölge uygulaması kaldırılacak 8-Lüx tüketim vergisi getirilecek 9- Vergi sistemi değişecek ,para harcıyan dan değil para kazanandan vergi alınacak 10-Kayıt dışı işçi çalıştırmaya 5 yıl hapis cezası gelecek.

  • mehmet05 Haziran 2018 15:16

    bu yazdıkların batılılıların ve bizdeki batıcıların rüyası ve fantazisidir.. batı avucunu yalayacak

  • Zahit Atak05 Haziran 2018 14:46

    16 yılın sonunda öyle bir kriz geldi ki 2001 krizinden daha beter bence. 2002'de ekonomik krizle gelen Erdoğan ve Akp, 2018'deki ekonomik krizle de gidecekler diye düşünüyorum. Tüketim zamanı değil üretim zamanı olmalı yeni gelecek miilet ittifakı ile.

  • wers05 Haziran 2018 12:42

    yolda köprüde yapılmalı yapılması gerek ama fabrikalarn açılması için teşfikde gerek hiçbir ülkede devlet fabrika açmaz fakat açana teşvik verir yerli üretimimizin olmas ve onu ihraç etmemiz dış politika planımız olmalı

  • Okie Dokie05 Haziran 2018 12:41

    Borç yiğidin kamçısıdır.

  • yola devam05 Haziran 2018 11:14

    Bence yeni yollar köprüler yapmaya devam edelim betona paraları gömelim gömelim hey daha gömelim hey hey (6)

  • SS05 Haziran 2018 16:43

    Yol ve Köprü yapmak parayı betona gömmek mi senin zihniyetin çürümüş.

  • mali 05 Haziran 2018 10:34

    Ekonomi öncelikli planlama ile bunlar aşılır.