E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFon yöneticileri nakde geçiyor---

Fon yöneticileri nakde geçiyor

Fon yöneticileri nakde geçiyor
22 Şubat 2022 - 18:02 borsagundem.com

Rusya-Ukrayna gerilimi ve ABD Merkez Bankası’ndan beklenen faiz artışı borsalarda düşüşleri de beraberinde getirdi. Fon yöneticilerinin nakit dağılımları 2020’nin mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta yatırımcıların endişelerini dindirecek herhangi bir gelişme olmadı. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin hafiflemesine ilişkin umutlar da haftanın sonuna doğru yerini endişelerin yükselmesine bıraktı. Beklenenin üzerinde gelen Üretici Fiyat Endeksi verileri de endişeleri artırdı. Hem profesyonel yatırımcılar hem de bireysel yatırımcıların borsalara yönelik algısı son üç ayda dikkat çekici şekilde değişti.

10 Kasım’da Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği (AAII) tarafından yapılan bir araştırmada, katılımcıların %48’i boğa piyasası tarafında olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz hafta tekrarlanan araştırmada, boğa piyasası beklentisinde olan yatırımcıların oranı %19,2’ye geriledi. Bu anket sonuçları ise 1987 yılından bu yana görülen en düşük sonuç oldu. Geçtiğimiz haftanın en zayıf halkası %1,9’luk düşüşle Dow Jones Industrial Average olurken, Nasdaq’ta %1,7, S&P 500’de %1,6 düşüş gerçekleşti.

Yalnızca SPDR Gold Shares %1,9’luk yükseliş gösterdi ve yıl başından bu yana pozitif seyreden tek endeks oldu. Elbette AAII tarafından yapılan ankete yalnızca bir grup yatırımcı katılıyor. Bank of America tarafından fon yöneticileriyle yapılan bir anket çalışması da ilgi çekici sonuçlar ortaya koydu. 4 Şubat ve 10 Şubat arasında, yönetim altındaki varlıklarının toplamı 1 trilyon dolar olan 314 fon yöneticisiyle anket çalışması gerçekleştirildi.

Forbes’un haberine göre, anketin sonuçları mevcut düşüşlerin ikinci çeyrekte yerini daha yüksek hisse fiyatlarına bırakabileceğini gösterdi. En şaşırtıcı sonuçlardan bir tanesi ise, teknoloji sektörüne yapılan dağılımların 2006 yılının ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemesi oldu. 2006 yılında fon yöneticilerinin teknoloji sektörünü terk ettiği dönemin ardından, ekim ayında teknoloji hisselerinde yükselişler başladı.

Anket çalışması aynı zamanda fon yöneticilerinin nakde döndüğünü de gösterdi. Fon yöneticilerinin portföylerinin %38’ini nakit oluştururken, %31’ini hisseler oluşturdu. Toplam nakit seviyesi %5,3’le 2020’nin mayıs ayından bu yana en yüksek seviye olarak gerçekleşti. Araştırma sonuçları fon yöneticilerinin ayı piyasası beklentileri içinde olduğunu gösterse de, yöneticiler yeterince ayı piyasası taraftarı olmayabilir. Bank of America’nın fon yöneticileriyle yaptığı anket fon yöneticilerinin algısında dikkat çekici bir düşüş olduğunu ve nakit seviyelerinin oldukça yükseldiğini gösterse de bu nakit miktarı, boğa piyasası taraftarlarının dikkatini çekti.

Buna karşın temkinli olmak için başka sinyaller de var. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre küresel büyüme beklentileri 2020’nin mart ayından bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Hisse dağılımları ise geçtiğimiz ayda düşüşe geçti. Likidite koşulları da 2020’nin mayıs ayından bu yana görülmemiş seviyelerde seyrediyor.

Dahası yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir kurtarma operasyonu planlamadığının da farkında. Yatırımcılar merkez bankası yetkililerinin, S&P 500’de 3,700 puanın altına bir düşüş gerçekleştiği takdirde müdahale etme ihtimalini düşük görüyor. Bu fiyat ise ocak ayındaki zirvenin %23 altında ve ayı piyasası alanına işaret ediyor. Buna rağmen yatırımcılar panik içinde değil. Hisse dağılımları geçtiğimiz aydan bu yana düşüş göstermiş olsa da, geçmiş dönemlerle paralellikler dikkat çekiyor.

Yatırımcılar ise uzun vadeli döngüsel hisselerde kalıyor. Bank of America’nın Boğa&Ayı göstergesi yatay seyirle 4,2’de bulunurken, al sinyali olarak görülen 2,0 seviyesine yakın. Daha da önemlisi Bank of America Stratejisti Michael Harnett, hisselerde daha büyük düşüşler beklendiğine dikkat çekse de, yatırımcıların %12’sinin resesyon, %30’unun da ayı piyasası beklentisi içinde olduğunu ve bu oranları oldukça düşük bulduğunu söyledi.

El-Erian uyardı: Küresel borsalardaki gizli tehlike

 

UBS: Altındaki yükseliş kısa vadeli

 

Borsalarda düşüşe rağmen hisseler tek seçenek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir Bilen27 Şubat 2022 19:16

    İki savaş başlatıp ikisini de kaybedip bir ABD kolonisinin vatandaşları olaark yaşamını devam ettiren Almanlar, elbette ABD'nin menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapacaklar.

  • Hasan23 Şubat 2022 11:44

    Takunya Cu boyacı doldu BİST sermayen yok yola çıkmışsın yatırımcıyı soymak icin Usak seramıkde 10 senedir yerlerde sürünüyor sizler ekmegınızı çalışarak kazanın daha hayırlıdır

  • Erkam23 Şubat 2022 03:20

    Mübarek aylardayız zor durumdaki firmamıza az çok demeden yardım edelim

  • Tam yol aşağı22 Şubat 2022 22:47

    Ne geçiyoru ben çoktan geçtim bir seviye 8-10 defa denenir ve geçilemezse onun adı geçme çalışması değil mal dağıtma çalışmasıdır gideyah yapmadan kimse almaz gel gel yaptılar bir çok defa sanırım artık yeterince dağıttılar şelale başlasın.

  • 😂😂😂22 Şubat 2022 21:36

    İlk defa duydum nasıl öncüyse

  • Mustafa22 Şubat 2022 19:57

    Evet birde kelebek mobilya vardi