E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed korku salamadı---

Fed korku salamadı

Fed korku salamadı
07 Aralık 2013 - 07:48 borsagundem.com

Son 5 yılın en düşük seviyesine gerileyen ABD işsizlik rakamları bu kez piyasalarda etkili olmadı

 Merkez Bankası Fed’in tahvil alımını azaltma için gözlediği çok önemli kriterlerden olan işsizlik oranında yine düşüş yaşandı. İşsizlik oranı yüzde 7.3’ten yüzde 7’ye indi. Böylece ABD’de işsizlik Kasım 2008’den beri en düşük seviyesine geldi. Hürriyet'in haberine göre, dünya piyasaları bu veriyi son aylarda en önemli verilerden biri olarak kabul ediyor. ABD ekonomisindeki olumlu havanın sürmesi halinde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltması bekleniyor. Bu da piyasalara daha az para pompalanacağı anlanıma geliyor.

DÖVİZ SEPETİ REKOR KIRDI AMA…

Dün istihdam rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Türk piyasalarında da hareketlilik yaşandı. İstihdam verisi açıklanmadan önce 2.0460 TL’de bulunan dolar günlük yüzde 0.7 yükselişle 2.0515 TL’nin üstüne yükseldi. Döviz sepeti 2.4287 TL’yi görerek tarihi zirvesini yeniledi. Euro ise 2.8 TL’yi gördü. Ancak yaşanan ilk hareketliliğin ardından piyasalar çabuk toparlandı. Piyasalar kapandığında dolar 2.0235 TL’ye kadar gerilerken rekor kıran döviz sepeti de 2,3970 TL’ye kadar geri çekildi. Euro ise 2.7680 TL’ye düştü. Döviz cephesindeki bu düşüş borsayı da olumlu etkiledi. BİST 100 günü yüzde 1.93 artışla 73 bin 378 puandan kapadı.

PİYASALAR HAZIRLIKLIYDI’

Uzmanlara göre ABD’den gelen istihdam rakamları beklentileri aşsa da piyasaların daha önce bu senaryoyu fiyatlaması olumlu tabloyu tamamladı. Burgan Yatırım Baş Ekonomisti Haluk Bürümcekçi ABD’de istihdam rakamlarının beklentileri aşmasına rağmen piyasaların olumlu tepki vermesini piyasaların bu durumu öncesinde fiyatlamasına bağladı. Bürümcekçi “Bu hareketler piyasanın bu verileri daha önceden fiyatlandığını gösteriyor. ABD istihdamı rakamları istikrarlı bir yükselişe işaret ediyor. Veri düzenli olarak güçlü geliyorsa eninde sonunda tahvil azaltımına gideceği düşünülmelidir. Aralık’ta azaltıma başlayacağını söyleyenlerin eli kuvvetlendi. Ancak azaltıma gitmemesi de halen ihtimal dahilinde. Tahvil alım azaltımında subjektif kriterler de rol oynuyor” dedi.

RAKAM DA İYİ ALGI DA

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı ise ABD istihdamının beklentileri aşmasına rağmen 200 bin eşiğini fazla aşamamasının piyasalar tarafından olumlu algılandığını belirti. Banu Kıvcı Tokalı “ABD istihdam piyasasındaki iyileşmenin kalitesiyle ilgili belirsizliklerin henüz ortadan kalkmamış olması para politikasında hızlı çıkış korkularını dizginlemiş görünüyor. Nitekim, veri sonrası bazı Fed üyelerinden gelen açıklamalardan istihdam verilerinin hemen büyüme görünümünü değiştirmediğini anlıyoruz. Ayrıca, bütçe ve borç tavanına ilişkin tartışmaların yeni yılla birlikte gündeme gelecek olmasını da, para politikalarının proaktif ve hızlı çıkış yönünde olmayacağı beklentisini destekleyen diğer bir unsur olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Sıradaki kritik tarih 17-18 Aralık

ABD istihdam verilerinin olumlu çıkmasıyla gözler Fed’e çevrildi. Fed’in tahvil azaltımına başlayıp başlamayacağı merakla bekleniyor. Fed’in bu azaltıma gitmesi durumunda gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye piyasalarının da etkilenmesi bekleniyor. Fed bu konudaki kararını en yakın 17-18 Aralık tarihindeki Açık Piyasa Komitesi toplantısında verecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • altın,teneke olabilir dikkat08 Aralık 2013 18:06

    9 ay sonra tüm dünyada altın satışları rekor olursa 850 dolara onsu düşerse şaşırmayacağım.

  • Borsacı07 Aralık 2013 20:38

    Umarım korku salmayı başarır. Yoksa altın yatırımcısı tetikde bekliyor.

  • vatandaş07 Aralık 2013 18:20

    bu fet yetti artık ne yapacaksa bir an önce yapsın bızde kurtulalım

  • omer07 Aralık 2013 15:50

    7,3 ten 7 ye pek inandirici gelmiyor. yilbasinda dusururler sonra noel bitince isine son. birde bist 30 dan şasmayin.

  • Ken07 Aralık 2013 15:31

    Fed dünyadaki en büyük Spekülatör. Ben bu sene Altının bir dedikodu ile şok miktarda düşüp yastık altındaki bütün paranın dışarı çıkıp dolara ve borsaya aktığı anda,Gezi olayları ve aynı anda Brezilya sokak olayları ile iki gelişen ve tavan yapan piyasanın devrilmesi ile birlikte verdiği açıklama ile yatırmının ülkelerden topladığı karlarla birlikte paraları ABD'ye taşıdığına tanık oldum. Fed açıklamalarına sürekli devam edip sonra parasını gram gram çekerek gelişen ülke ve Avrupa piyasalarının yükselmesini engelleyerek sürekli dizginli halde tutacak taa ki tüm dünya orsaları düşüp ABD kendini palazlandırana kadar. Ha, bu iş nasıl tersine döner? Amerikada sokak hareketleri ve büyük bir terör saldırısı ile yatırımcının aynen diğer kıtadan kaçtığı gibi bu sefer ABD'den kaçması ile dünya ve borsalar normala ve hakkaniyete döner.

  • gladyator07 Aralık 2013 14:34

    fed zaten varlık alımı olan 85 milyar doları hemen kesmeyecek belki 5 milyar dolar belkide 10 milyar dolar la başlayacak birde veri takvimi oluşturlması düşünülüyor oda gelen veriye göre hareket edilecek yani fed bir takvim oluşturacak ve her kez artık önünü görebilecek önemli olanda bence bu belirsizlik ortadan kalmış olacak.Tabi ki büyük piyasa oyuncuları kendilerine yeni veriler bulacaktır hiç şüpehsiz saygılar..

  • Yorumculara kapak oldu...07 Aralık 2013 13:57

    Orada burada atıp tuttunuz ne oldu ?Dünya piyasasıymış , İMKB 30 muş farketmez kardeş, birileri at oynatıyor ... Asıl manipülasyon tüm piyasalarda oluyor ... Herkesi yönlendirip sonra ters köşe yapıyorlar ...

  • orhan gülersoy07 Aralık 2013 11:27

    bizim gibi mal yatırımcı olursa dümdüz ederler bizi elbette.1400 puan çıkan bistte düşen bir TSKB yazıklar olsun sana ve seni önerenlere.korkak hisse ve speği 2.0 a gelince korkulu rüyamı görüyor ne oluyor.hani yükseklik korkusu olurya insanda bu hissedede bu mevcut gerçi yükselmeyi bırakın 2.0 a gelince hemen düş.olması gereken yer abartısız şu an 4.50 tl civarı ancak hale bakın.y.t.d. sayğılarımla.

  • zırt07 Aralık 2013 10:57

    indirin..dümettüye devam

  • Hi-men07 Aralık 2013 10:27

    Fed 'in önceden verdiği hedef olan % 7 işsizlik rakamına ulaşıldı , ancak bu demek değildir ki hemen varlık azaltım programı uygulamasına geçilecek. Aksine daha ilk eşik atlatıldı , FED önümüzceki aylarda gelecek bir kaç veriye daha bakmak isteyecektir. Eğer gelen verilerde dalgalanma yaşanırsa mart değil haziran da bile azaltım programını uygulayamaz. Zira bir kez düğmeye basıldığı zaman geri dönüşü mümkün olmaz , onun için FED temkinli davranıp ekonomideki iyileşmenin kalıcı olup olmadığına bakacaktır ...