E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaizlerin yüzde 4,5’e gelmesi, borsaları yüzde 20 düşürür---

Faizlerin yüzde 4,5’e gelmesi, borsaları yüzde 20 düşürür

Faizlerin yüzde 4,5’e gelmesi, borsaları yüzde 20 düşürür
15 Eylül 2022 - 10:27 borsagundem.com

Enflasyon verileriyle yönünü yeniden aşağı çeviren borsalar, Fed’in faiz artırım kararlarına daha da duyarlı hale geliyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon baskısıyla sarsılan piyasalarda kasvetli tahminler popülerliğini koruyor. Yatırımcı Ray Dalio, matematikteki yeteneklerini kullanarak faizlerin yüzde 4,5’e gelmesinin borsalarda yüzde 20’lik bir düşüşe daha yol açacağını öngörüyor.

Bloomberg’den Ye Xie’nin haberine göre, milyarder yatırımcı Ray Dalio, beklenenden daha sıcak bir enflasyon baskısının bu hafta dünya çapında finans piyasalarını sarsmasının ardından, hisse senetleri ve genel ekonomi için kasvetli bir tahminde bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD merkezli yatırım yönetimi şirketi Bridgewater Associates’in kurucusu Dalio, paylaştığı makalede, “Faiz oranlarının daha çok artması gerekecek. Artış sonucunda Fed fon oranının yüzde 4,5-6 aralığının üst sınırına doğru gelmesi gerekiyor gibi görünüyor” dedi.

Özel sektör ve ekonomi birlikte düşecek

Dalio, faiz artışlarının sonucuyla ilgili olarak ise, “Bu, özel sektör kredi büyümesini aşağı çekecek. Bu da özel sektör harcamalarını ve dolayısıyla ekonomiyi onunla birlikte aşağı çekecek” şeklinde yazdı. Dalio, faiz oranlarının yüzde 4,5’e dayanmasıyla sonuçlanan faiz artırımlarının, hisse senedi fiyatlarında yaklaşık yüzde 20 oranında bir düşüşe yol açacağını da sözlerine ekledi.

Faiz piyasası, yatırımcıların önümüzdeki hafta Fed tarafından 75 baz puanlık bir artırım için tam fiyatlandırıldığını ve 100 baz puanlık bir artış için ise hafif bir olasılık olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar, Fed fon oranının gelecek yıl şu anki yüzde 2,25-2,5 aralığından yaklaşık yüzde 4,4'e yükselerek zirve yapmasını bekliyor.

Yatırımcılar, Fed fon oranının gelecek yıl şu anki yüzde 2,25-2,5 aralığından yaklaşık yüzde 4,4'e yükselerek zirve yapmasını bekliyor.

Yatırımcılar uzun vadeli enflasyona kayıtsız

Dalio, yatırımcıların uzun vadeli enflasyon konusunda hala çok kayıtsız olduklarını kaydediyor. Tahvil piyasasının önümüzdeki on yıl boyunca yıllık ortalama yüzde 2,6 enflasyon oranı beklediğini belirtmesine rağmen, Dalio’nun tahmini, artış sonucunda oranların yüzde 4,5 ila yüzde 5 civarında olacağı yönünde. Dalio, ekonomik şokların bu oranı önemli ölçüde yükseltebileceğinin de altını çiziyor.

Getiri eğrisi ‘nispeten yatay’ olacak

Dalio, ekonomi üzerinde ‘kabul edilemez bir olumsuz etki’ oluşana kadar ABD getiri eğrisinin ‘nispeten yatay’ olacağını söyledi.

Pek çok kişi tarafından potansiyel bir resesyon habercisi olarak görülen getiri eğrisindeki derin tersine çevrilme, yatırımcılar arasında ekonomik faaliyet hakkında daha karamsar bir görüşün hakim olmasına yardımcı oluyor.

Enflasyonla mücadelede Fed'in gelecek yıl ekonomiyi resesyona sokacağını tahmin eden yatırımcılar, 2023'ün sonraki aşamalarında politika yapıcıların faiz oranlarını gevşeteceğini şimdiden görüyor. S&P 500, 2008'den bu yana en büyük yıllık kaybına doğru ilerlerken, Hazine tahvilleri piyasası da birkaç on yılın en kötü düşüşlerinden birini yaşıyor.

Ünlü yatırımcı Ray Dalio: Yeniden faiz indirecekler

 

Ray Dalio: ABD’nin en büyük ekonomi sınavı yaklaşıyor

 

Fed’e ilişkin artan agresif sıkılaşma beklentileri risk iştahını baskılıyor

 

Piyasalarda Fed'e ilişkin beklentiler sıcaklığını korumaya devam ediyor

 

Piyasalar Fed beklentileriyle gelgit yaşıyor

 

Enflasyon sonrası gözler Fed'e çevrildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KEmAL TONUKIRMIZI15 Eylül 2022 18:25

    bİZİM BORSAYA ÖYLE YÜKLÜ MİKTARDA YABANCI GİRMEMİŞ HATTA ÇIKIYORLAR İMİŞ.BANLARIN SANDIKLARI BANKA HİSSE SENETLERİ PATLATIP SONRA ŞORTLADILAR İKİ TARAFLI % 1000 YAKIN PARA KAZANDILAR İKİ AYDA HELAL OLSUN.

  • EXSTRİKS15 Eylül 2022 12:12

    bunlar % 20 düşer ise biz 5 katı rahat düşeriz.Bay kemal iktidara gelir ise endeks rahat 10 000 olabilir.

  • Mucise Reis : )15 Eylül 2022 11:14

    yani uzun vadeli diyor... cirolar düşer, satışalr düşer, durgunluk olur, hane halkı tüketım durur. vb. vb. borsa kağıtlarında kim neden beklesın ? bu manada...

  • ALİ KODUŞ15 Eylül 2022 10:57

    Bizim borsa da % 20-30-50-100 düşsse ne olacak bazı banka hisseleri % 300-500 artı bu fiyatlardan hisseleri boşaltırlar bir de alttan alırlar ondan öncede paralarını dövize çevirip bir de ordan voleyi vururlar ne güzel hayet değil mi.

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ15 Eylül 2022 10:43

    Ağzından bal damlıyor .zaten bende şort tarafına geçtim.