E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz indirimi yılın kalanında da devam edecek gibi---

Faiz indirimi yılın kalanında da devam edecek gibi

Faiz indirimi yılın kalanında da devam edecek gibi
22 Ekim 2021 - 08:17 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Merkez Bankası'nın dün yaptığı faiz indirimi mercek altına alınıyor

TCMB Para Politikası Kurulu, Ekim ayı toplantısında politika faizinin %18’den %16’ya indirilmesine karar verdi. Kararın ana etmeni kısa başlığımız.

Piyasa beklentisi 50 / 100 puanlık faiz indirimi şeklindeyken , A1 capital olarak bizde C endeksi doğrultusunda 100 baz puan indirim olacağı görüşündeydik. 

Eylül ve Ekim ayı toplamında TCMB 300 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmiş oldu. Fakat verim eğrisinin dikleşmesi ve uzun vadeli faizlerin yükselmesini anlamdırırsak ; piyasa orta vadede yeniden parasal sıkılaşmaya gidileceğini tahmin ediyor.

Bu arada TCMB’nin parasal sıkılaştırmanın halen devam ettiğini “güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde
öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır ” ile ifade ederken, fiyatlamalar ise TCMB’ye katılmamaktadır.

Faiz indirimi yılın kalanında da devam edecek gibi. Çünkü TCMB “arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı” ifadesini kullanmış ve Merkez Bankası uzun süreden beri ilk defa ileriye dönük yönlendirme yapmıştır.

TCMB yönetiminin sınırlı alan kaldı derken 75 / 100 puanlık indirimi mi kast etmiştir, ya da 200 puan mı sınırlıdır? Net tahmin edemiyoruz. Ama bakacağımız yerin haftalık açıklanan BDDK verilerinin
kırılımından bulabileceğimiz Ticari kredi hızı üzerinden olması bekliyoruz. Yoksa “Gıda ve enerji fiyatlarındaki ve de kurdaki yükselişin manşet enflasyondaki artışın devam etmesini “ sağlayacağını ve Manşet enflasyonu hedef almadığımızı biliyoruz.

TCMB’nin faiz kararı sonrasında ; Türk lirası, uzun vadeli Türk lirası tahviller ve mali hisselerinde satış gerçekleşti. İki ayda 3 puan faiz düşürülürken, uzun vadeli faizler 3 puan yukarı çıktı ki bu da TCMB'nin uzun vadeli faizi düşürebilme yeteneği giderek azaldığına ve politika faizi düşürülse
bile enflasyon beklentilerinin arttığına ve risklerin de uzun vadeli faizleri arttırdığına işarettir.

Bizde Yıl sonu için 9,60 olan usd/try ve %18,5’lik enflasyon beklentimiz üzerinde haftaya gerçekleşecek Enflasyon Raporu toplantısına kadar değişiklik yapmıyoruz. Toplantı sonrası yukarı yönlü güncellememiz olacaktır.

Global piyasalarda tahvillerdeki satıi baskısı devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 3 baz puan genişleyerek %1,68 çıkarken, Alman 10 yıllıkları 2,5 baz puan genişleme gösterdi. Piyasaların önümüzdeki 24 ay içinde neredeyse 4 ve gelecek yıl içinse 2 faiz artışı öngörmesi bunda ana
etmen.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Helal be22 Ekim 2021 09:46

    Edecek tabi sıfır olana kadar durmak yok indirin.

  • Ali22 Ekim 2021 08:45

    Yüzde 50 enflasyon var ve bunlar çekirdek diyerek gıdayı artık hesaplamıyorlar.

  • Bika22 Ekim 2021 08:33

    TCMB, manşet enflasyonundan sonra çekirdek enflasyonunu çıpa olarak belirlemişti. Son 200 bazlık faiz indirimi bundan sonra saray çıpasına göre faiz indirimini gerçekleştireceği anlaşılıyor. Enflasyon vergisi altında ezilen  vatandaşın porsiyonları daha da küçülecek.