E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriEnflasyona rağmen bilançolarda öne çıkan iki güçlü sektör---

Enflasyona rağmen bilançolarda öne çıkan iki güçlü sektör

Enflasyona rağmen bilançolarda öne çıkan iki güçlü sektör
09 Mart 2024 - 17:57 borsagundem.com

Borsa şirketleri bilançolarını paylaşıyor. Şimdiye kadar 85 şirket bilanço açıkladı. İlk gelen bilançoları şirketlerin kârlılığına göre değerlendirdik. Enflasyondan güçlü çıkan iki sektör var. Aracı kurumlar ve otomotiv sektörü.

Borsa İstanbul'da şirketlerin bilanço açıklamaları devam ediyor. Açıklanan bilançolara göre şirketlerin kârlılığı enflasyon karşısında eridi. Zeynep Aktaş, ekonomim.com'daki yazısında enflasyona direnen sektörleri değerlendirdi.

İşte Aktaş'ın o yazısı:

Enflasyon muhasebesi, özellikle yüksek enflasyon oranlarına sahip ülkelerde, şirketlerin finansal durumlarını ve performanslarını anlamak için önemli bir gösterge olmakta. Enflasyon muhasebesi sonrası yayımlanan bilançolara göre, farklı sektörlerden şirketlerin karlılıkları ciddi dalgalanmalar gösterdi. Enfl asyon muhasebesi bankalarda uygulanmadı.

Dolar bazında bilanço açıklayan şirketler, faktoring şirketleri enflasyon muhasebesi uygulamadı. Bu nedenle bu şirketlerin kârları diğerlerine göre daha yüksek çıktı. Biz bu çalışmada revize yapan şirketler üzerinden bir değerlendirme yaptık. 2023 yıllık bilançoları incelediğimizde Aracı kurumlar sektöründen Oyak Yatırım Menkul ve Gedik Yatırım Menkul Değerler, sırasıyla %91,08 ve %1.117,06 gibi yüksek kâr artışları ile dikkat çekti. Açıklanan veriler, borsa işlemlerinin yoğunluğunun ve yatırım talebinin bu dönemde arttığına işaret ediyor.

Öte yandan otomotiv sektöründe Ford Otosan, Tofaş Fabrika ve Türk Traktör gibi şirketlerle kâr artışlarına sahne oldu. Cam ve çimento sektöründe ise kârlılıkta azalmalar yaşandı. Örneğin, Şişe Cam ve Oyak Çimento’da sırasıyla %24,70 ve %7,88 düşüşler gözlendi. Şirketlerin maliyetlerinin ve hammadde fiyatlarının artmasına bağlı olarak sektördeki zorlukların arttığı görülüyor.

Dayanıklı tüketim ürünleri sektöründe Arçelik, %21,98’lik bir kar artışı ile olumlu bir tablo çizdi. Elektrik malzemeleri sektöründen Astor Enerji ise %125,35 oranında yüksek bir kâr artışı ile performansını ortaya koydu. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları sektörü olumsuz etkilenen bir başka sektör. İş GMYO, Doğuş GMYO büyük oranda kâr azalmaları yaşadı.

Bununla birlikte, petrol sektörü temsilcileri Tüpraş ve Aygaz’da kâr azalışları dikkat çekti. Enflasyon muhasebesi, şirketlerin finansal tablolarını önemli ölçüde etkiledi. Sektörel bazda veriler gösteriyor ki yatırımcılar portföylerini çeşitlendirirken ve yatırım stratejilerini belirlerken sektör trendlerini ve makroekonomik şartları dikkate almak zorunda.

Önümüzdeki dönemde, yatırımcıların temkinli davranışları ve seçici yatırım tercihleri piyasaların seyrini belirleyecek gibi görünüyor.

Bir yılda en çok hangi hisseler kazandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İsmail Taşkın 10 Mart 2024 23:51

    Vestel Beyaz eşya karı%200 artírmış ama bahsetmiyor sunuz

  • Yorum10 Mart 2024 01:02

    Unutmuşum devamını yazayım 2022 sonu öz sermayeyi yeniden değerleme hariç karıyla en az %70 80 arttıran geçen yılki karı %100 büyüten şirketi alırsan kar etmemen zor

  • Yorum10 Mart 2024 00:54

    Sektörü boşver hisse bazlı bakacan bundan sonra öne çıkan sektörde hangi hisse fark yaratmışsa onu alacan ayrıca kuru gürültü kaplar boş işler malı ky ya kaptırmak hisseyi köpürtmek için kullanılıyor asıl bilançoya bakacan geçen yılki karı ikiye katlayan firmalara bakacan öyle yeniden değerleme şundan bundan değil Faliyet ten gelene istikrarlı olana bakacan terste kalacağın hisseden uzak duracan f/k sı 1000 olan firma var bu borsada önce Bi bir iki çeyrek bilançosunu gör öyle dal