E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon rakamları faiz indirimine engel mi?---

Enflasyon rakamları faiz indirimine engel mi?

Enflasyon rakamları faiz indirimine engel mi?
05 Nisan 2015 - 09:26 borsagundem.com

Mart ayı sonuçları enflasyon tarafında olumlu bir seyrin olmadığını gösteriyor

Açıklanan mart ayı enflasyon rakamları piyasa beklentilerini aşarken, merkez bankasının nisan toplantısında alacağı faiz kararına da ışık tuttu. Rakamları değerlendiren İş Yatırım, 10 Nisan'da açıklanacak Moody's raporunu da ele alarak şu değerlendirmelere yer verdi:

''Faiz İndimi Zorlaştı
Tüik’in açıkladığı Mart ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları aylık bazda %1,19 artarak %0,85’lik öngörümüz ve %0,89’luk piyasa tahmininin önemli oranda üzerinde geldi. Böylece yıllık enflasyon %7,61 ile %7,55 olan Şubat rakamının üzerine çıktı.

Veri detayları, beklentimizin de üzerinde artan gıda fiyatlarının 0,61 yüzde puan (yp) ile aylık enflasyona en büyük katkıyı yaptığı anlaşılıyor. Enflasyona katkı yapan diğer kalemler ise ulaştırma, konut ve oteller-kafe grubu oldu (sırasıyla 0,14yp, 0,12yp ve 0,10yp katkı).
Çekirdek enflasyon göstergelerinde Şubat ayında olduğu gibi aylık enflasyona katkıyı sağlayan kalemlerin (gıda ve ulaştırma) hesaplamada yer almaması nedeniyle Şubat ayına kıyasla bir iyileşme görüldü. TCMB’nin öne çıkardığı çekirdek H ve I grubu göstergeleri yıllık bazda sırasıyla %8,44 ve %7,73’ten %7,75 ve %7,10’a geldi.

Olumsuz hava koşullarının devamı ile gıda fiyatları aylık bazda %2,5’lik güçlü bir artış kaydederek yıllık gıda enflasyonunu %14,0’ten %14,4’e çıkardı. Gıda fiyatlarının yüksek kalmaya devam etmesi yıl sonu gıda enflasyonu tahminimiz üzerinde yukarı yönlü risk yaratıyor.

Öte yandan, uluslararası ortalama petrol fiyatlarındaki aylık düşüşe rağmen TL’deki değer kaybının yurtiçi fiyatları arttırması ulaştırma grubu enflasyonuna yansıdı ve bu kalemin manşet enflasyona katkısı 0,14yp oldu.

Bir önceki enflasyon raporumuzda belirttiğimiz gibi yeni sezonun başlaması ile Mart ayında giyim grubu fiyatları artışa geçti ve %1,12lik aylık enflasyon (yıllık %5,9) manşet rakamı 0,08 puan arttırdı.

Çekirdek enflasyonda yön aşağı olsa da enflasyon momentumu tersini söylüyor
Mevsimsel ürünleri hariç tuttuğu için aylık değişimleri izlemekte tercih ettiğimiz çekirdek A enflasyonunu %0,89 ile bir önceki aya kıyasla sınırlı oranda iyileşme kaydetse de yüksek kalmaya devam etti. H ve I grubu göstergeleri ise manşet enflasyondaki yukarı yönlü seyrin aksine gerilemeyi sürdürdü.

TCMB’nin analizlerinde kullanmayı tercih ettiği mevsimsellikten arındırılmış, yıllıklandırılmış çekirdek H ve I göstergelerinin 3 aylık hareketli ortalamaları ise Nisan 2014’den bu yana ilk kez bir önceki aya kıyasla artarak sırasıyla %6,0 ve %5,7’ye geldi (Şubat %5,7 ve %5,6).
Öte yandan, yurtiçi üretici fiyatları aylık bazda %1,05 yükselmesine rağmen olumlu baz etkisiyle yıllık enflasyon %3,41’de kaldı. Aylık gelişmede belirleyici önceki aylarda olduğu gibi imalat grubu oldu (0,77yp katkı). Bu grubu 0,23yp katkı ile enerji takip etti.

Özetle Mart sonuçları, enflasyon tarafında olumlu bir seyrin olmadığını gösteriyor. Yıllık çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüş ilk bakışta iyi haber gibi görünse de, mevsimsellikten arındırılmış rakamlar enflasyon momentumunda bir bozulmaya işaret ediyor ve para politikasında sıkı duruşu gerektiriyor. Bu nedenle TCMB’nin 22 Nisan’daki PPK toplantısında politika faizinde bir değişikliğe gitmeyeceğini düşünüyoruz.

10 Nisan’daki Moody’s kredi derecelendirme toplantısında olumsuz bir haber çıkmadığı ve küresel risk iştahının destekleyici olduğu bir senaryoda TL’deki olası değer kazancı karşısında TCMB’nin politika faizlerinde bir değişiklik yerine likidite yönetimi ile gecelik para politikası faizlerinde bir gevşemeye gideceğini düşünüyoruz.''

İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)