E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste denge arayışı devam edebilir ---

Endekste denge arayışı devam edebilir

Endekste denge arayışı devam edebilir
03 Şubat 2021 - 09:10 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalarda pozitif eğilimin devamına işaret ediliyor

1 Şubat haftası işlemlerinde global ve yerel finansal varlık işlemlerinde sakinleme eğilimi/isteği dikkat çekiyor. Hisse senedi endekslerinde gözlenen sert kayıpların oynaklık artışı destekli olması yeni hafta içerisindeki toparlanma eğilimine rağmen Amerikan dolarına yönelik talebin güçlü seyretmesine zemin hazırlıyor. DXY'nin 2 Şubat günü günlük bazda düşüş trendini yukarı yönde geçme çabası potansiyel
92.00 bölgesi yükselişi nedeniyle dikkat çekerken, EUR, GBP ve JPY gibi önemli risk iştahı çaprazlarındaki zayıflık da söz konusu eğilimde etkili oluyor. EURUSD paritesinde 1.2050/40 desteği gün içerisinde aşağı yönde test edilirken, eski ECB Başkanı Draghi'nin bugün İtalya Cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşme sonrası geçiş hükümetini kurmak için görevlendirilebileceğine yönelik haberler sınırlı düzeyde iyimserlikle EUR lehine ortamı destekliyor. Her ne kadar Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklara yönelik pozitif yaklaşımımızda herhangi bir değişiklik olmasa da global Amerikan dolarına yönelik talebi kısa vadede göz ardı etmek gibi bir lüksümüz bulunmuyor. Nitekim dün izlenen işlemlerde USDTRY paritesindeki eğilimi bu kapsamda değerlendirmenin daha sağlıklı bir yaklaşım olduğuna inanıyoruz. Bugün açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda yıllık değişimde %15 seviyesinin aşağısında kalınması lira pozitif yaklaşımı bir nebze daha destekleyebilir. Global risk iştahı ve Amerikan doları talebi mutlak suretle yakından izlenmeli.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.09 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.27 primlenme sonrasında 1511 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi +12bp ile %13.02 olurken, ülke risk primi kapanışı 302bp seviyesinde izlendi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarını işaret etti. Euro Stoxx 50 %1.69, FTSE 100 %0.78, DAX %1.56 ve Rusya (RTS, USD) grubu petrol fiyatlarının da etkisiyle %2.57 düzeyinde performans sergiledi.

Bir önceki gün azalış gösteren işlem hacimleri dün itibarıyla da yakın dönem ortalamalarının %10-20 aralığında gerisinde kalma durumlarını devam ettirdiler.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansında gözlenen iyimserliğin korunduğu bir tablo izlendi. Majör ABD endekslerinde değer kazançları %1.3-1.5 aralığında değişirken, S&P 500 endeksi kısa vadeli işlemlerde 50 günlük hareketli ortalamasını test etmesinin ardından gösterdiği yükseliş ivmesini korumuş oldu. Bu nedenle olası risk algısı değişiminde endeks açısından öne çıkacak olan ilk kritik noktanın 3725/24 seviyesi olduğunu belirtmek gerekiyor. Öte yandan kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarındaki değer kazançları majör endekslere kıyasla daha sınırlı kaldı. Bovespa %0.61, Merval ise %0.22 ile izlendi.

Asya'da yeni gün fiyatlamaları devralınan pozitif eğilimin devamına işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %0.84, Hang Seng %-0.41, CSI 300 %0.55 ve KOSPI %0.91 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4614 ile yuan değer kaybını ifade etmekte.

BİST 100 endeksi işlemlerinde bir süre daha denge arayışı eğilimi devam edebilir. Ağırlıklı dış
piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz. 1500-1460 puan seviyeleri destek, 1520-1540
ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7.12-7.09
seviyeleri destek, 7.24 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli
olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin
sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın korunacağını
düşünüyoruz. 1.2050/40 destek, 1.2300 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bir süre daha
1.20-1.2250/1.23 bandındaki yataylaşmanın devamını beklemekle birlikte DXY eğilimi aralığın aşağın
yönde geçilmesine neden olabilir.

Taç Tarım ve Prysmian Kablo sorusu

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Günün önemli şirket haberleri 03/02/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANSŞÖR03 Şubat 2021 10:44

    %10 veya 20 lik bir düzeltme olur ondan sonra 2000 olur rahat.çünkü çok para kayıp edecek küçük yatırımcımız bu olayları dört gözle beklemektedir.