E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEndeks 100 bin puanı devirecek---

Endeks 100 bin puanı devirecek

Endeks 100 bin puanı devirecek
11 Aralık 2014 - 14:25 borsagundem.com

Garanti Yatırım Araştırma Bölümü yayımladığı raporda endeksin yükselişine dikkat çekti

Garanti Yatırım Araştırma Bölümü'nün yayımladığı raporda, "Global piyasalardaki destekleyici görünüm ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) gevşek para politikası beklentileri, BIST 100'de olumlu bir yatırım teması oluşturmaktadır. 12 aylık BIST-100 endeks hedefimiz yüzde 14,25 özsermaye maliyeti varsayımı ile 100.400 seviyesine işaret ederken, yüzde 18 potansiyele sahiptir" denildi.

Garanti Yatırım Araştırma Bölümü'nün, "2015 - Mali Piyasalar Stratejisi" raporu yayımlandı. Raporda, Garanti Yatırım'ın küresel ekonomideki son gelişmeler ve önde gelen merkez bankalarının tutumları paralelinde iyimserliklerini korudukları belirtildi. 

2015 yılı ortalarında Fed'den beklenen faiz artırımının, piyasalarda oynaklık yaratsa bile, ana yönü değiştirmesini beklemedikleri kaydedilen raporda, bu dönemde, TCMB'den beklenen faiz indirimlerinin de piyasaları destekleyeceği ifade edildi. 

Gelecek yıl Türkiye'nin yüzde 4 büyümeyi rahatlıkla yakalayabileceği ifade edilen raporda, enflasyonun 2015 yılı sonunda yüzde 6,5'e düşeceği aktarıldı.

Buna paralel, şu an yüzde 8,25 olan politika faizinin 2015'in ilk yarısında yüzde 7'lere kadar gerilemesi beklendiği vurgulanan raporda, şu görüşlere yer verildi: 

"Cari açığın, 2015'te 39 milyar dolara (GSYH'ye oranla yüzde 4,6) düşeceğini hesaplıyoruz. Kredi derecelendirme kurumlarından Türkiye'nin görünümünü yükseltmesini olası görüyoruz. S&P'nin kredi notumuzu diğer kurumlarla aynı seviyeye yükseltme potansiyeli de göz önünde bulundurulmalı. Ana senaryomuzdaki varsayımlar; 2015 ortasında beklenen Fed faiz artırımının piyasaları rahatsız etmeyecek şekilde olması, ECB ile BoJ'un genişlemeci, Çin Merkez Bankası'nın ise gevşek para politikasına devam etmesi.  Petrol fiyatlarının ortalama 68 dolar olması (Uluslararası Enerji Ajansı 2015 tahmini), emtia fiyatlarında sert değişiklikler yaşanmaması. 

2015 özet makro beklentilerimiz; yüzde 4 büyüme, yüzde 6,5 enflasyon, yüzde 1,1 bütçe açığı/GSYH ve GSYH'nin yüzde 4,6'sı seviyesinde cari açık. 2015 yılı 1. çeyrekte enflasyonun gerilemesiyle, TCMB'den gelecek olası faiz indirimi iç talebi ve özel sektör yatırımlarını destekleyecektir. Haziran ayında gerçekleşecek genel seçimlerde politik ortamda bir değişiklik beklemezken, volatilitenin artması ise olası..."

"Dengeli portföy öneriyoruz" 

Garanti Yatırım'ın dengeli bir portföy önerdiği kaydedilen raporda, düşen faizlerden ilk olarak bankacılık sektörü hisselerinin, ardından sanayi sektörü hisselerinin olumlu etkileneceği belirtildi.

Raporda, sanayi şirketleri arasında, TL'nin rekabetçi bir seviyede dengelenmesiyle döviz gelirleri olan şirketlerin de faaliyet karlılığında artış yaşayacağı aktarıldı.

Raporun riskler bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: 

"Daha düşük bir petrol fiyatı ve global faiz ortamında şu an tahmin ettiğimizden de düşük seviyelerin görülmesi, büyümemizin yüzde 4'ü aşmasıyla sonuçlanır. Buna paralel olarak, enflasyon düşer ve cari açık beklentimizin altında oluşur. Rusya, Brezilya gibi diğer yükselen ekonomilerde yaşanması olası sorunların dünya geneline sıçraması, Türkiye'yi de olumsuz etkiler.

Türkiye'nin jeopolitik riskleri, 2015'te piyasalarda zaman zaman rahatsızlık yaratabilir. Bunun dışında, Fed'in beklenenden daha agresif bir faiz artırım sürecine girmesi ve faizlerin sanıldığından daha hızlı yükselmesi de yine Türkiye'nin dış finansmanda zorlanması ve TL'nin tahminimizin ötesinde değer yitirmesine yol açar. Bu durumda öncelikle büyüme ve ardından da enflasyon görünümü olumsuz etkilenir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup11 Aralık 2014 19:38

    FED faizlerde ciddi bir artış yapamayacak, öyle bir şey olsa değil borsa komple Türkiye ekonomisi dökülür. Fakat FED'in faizler artıramaması eninde sonunda küresel bir kriz yaratacak.

  • yemezler11 Aralık 2014 17:05

    BU NASIL BORSA,VUR KAÇ !