E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizEmtia ve döviz piyasasında son gelişmeler---

Emtia ve döviz piyasasında son gelişmeler

Emtia ve döviz piyasasında son gelişmeler
31 Ekim 2016 - 17:04 borsagundem.com

Işık FX, döviz ve emtia açısından gün içerisinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi

FBI Açıklaması Trump'a Yaradı
Cuma günü FBI Direktörü James Comey tarafından yapılan açıklamada, Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton'un e-postalarına ilişkin yeni bir soruşturma açılacağı söylendi. Daha önce yapılan açıklamada Clinton'a yönelik soruşturmanın tamamlandığı belirtilmişti. Ancak FBI Direktörü tarafından yapılan yeni açıklamalara göre ulaşılan yeni bilgiler ile birlikte soruşturmanın tekrar açılması gerekliliği ortaya çıktı.

Başkanlık seçiminin gerçekleşmesine sayılı günler kala yapılan bu açıklama sonrasında, Demokrat Parti Başkan adayının oy kaybettiğini görüyoruz. Yapılan son anketlere göre bu kayıp şimdilik yüzde 1 seviyelerinde. Ancak son gelişmeler ile birlikte piyasa tarafından başkanlığına kesin gözüyle bakılan Clinton'ın oy kaybı piyasalarda hareketliliğe neden oldu. Cuma günü VIX korku endeksi 14,70'li seviyelerden 17,29'a kadar yükseldi.

TCMB Rezerv Opsiyon Katsayılarını Düşürdü
Merkez Bankası bugün yapmış olduğu açıklamada, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkanının 2,3 ve 4. Dilimlerinde katsayıları 0,2 puan azalttığını duyurdu. Merkez Bankası konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada ise; ''Finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yapılmıştır. Bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde katsayılar 0,2
puan azaltılmıştır. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 620 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır.'' İfadelerine yer verdi.

Yapılan bu değişiklik ile birlikte geçtiğimiz hafta faiz oranlarına herhangi bir müdahalede bulunmayan Merkez'in, bundan sonraki süreçte para politikasında esnek bir yöntem izleyebileceği ve gerekli durumlarda piyasaya farklı araçlarla müdahil olabileceği sinyalini vermiş oldu.

USDTRY
FBI Direktörü James Comey'in eski ABD devlet bakanı Hillary Clinton'a yönelik Cuma günkü açıklaması, ABD başkanlık yarışına ilişkin seçmen görüşlerinde etkili oldu. Dolar bir miktar değer kaybederken, gün boyunca 3.09-3.11 bölgesinde yatay seyretti. Merkez Bankası, finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişikliğe gitti. Ancak yapılan müdahalenin kura etki etmediği görüldü. Merkez'in kararı dışında ticaret açığı artarken, ABD'den gelen kişisel harcamalar verisi son 3 ayın en güçlü artışını gösterdi. Kurda 3.09-3.10 bölgesinin kısa vadeli destek olduğunu söyleyebiliriz. Kurda 3.09 seviyesinin üzerinde yükselişin devam edebileceğini ve 3.1140-3.1200 bölgesinin üzerinde göreceğimiz kapanışlar ile hafta içinde 3.1350 ve 3.1450 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyoruz.

EURUSD
Cuma akşamı, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'ın, ABD Dışişleri Bakanı olduğu dönemde kişisel e-mail hesabı üzerinden devlete ait gizli bilgiler içeren yazışmalar yapmasıyla ilgili soruşturmanın FBI tarafından yeniden açılma haberi ile dolarda bir mmiktar değer kaybı oldu. Paritede 1.0990 seviyesine doğru görülen yükseliş sonrası geri çekime devam ediyor. 1.10 seviyesinin altında kaldığımız sürece satış baskısı devam edebilir. Gün içinde ABD'den gelen kişisel harcamalar verisi sonrası bir miktar geri çekilen paritede 1.0940 önemli destek. Bu seviyenin altında yeniden 1.09'un altına geri dönebiliriz. Yarın ABD'den gelecek ISM imalat verisi imalat sektörünün gelişimi açısından önemli olacak. Çarşamba günü ise FED kararı paritenin yönünü belirleyecek.

GBPUSD
İngiltere Başbakanı May, gün içerisinde BOE Başkanı Carney'nin görev süresi hakkında açıklamalarda bulundu. Carney ve ekibini destekleyen Başbakan May, Carney'nin 5 yıldan daha fazla görev başında olmasını istediğini dile getirdi. 2018 yılında görev süresi dolan Carney, eğer isterse 2021'e kadar görevinde kalabilecek. Hafta içerisinde İngiltere Merkez Bankası'nın vereceği faiz oranı kararı piyasaların gündeminde olacak. Oranda herhangi bir değişim yapılması beklenmiyor. Negatif ffaize sıcak bakmayan Carney faiz kozunu sonraki toplantılara saklamak isteyebilir. Paritede yakalanılan sakin toparlanma her ne kadar hacmini yitirmiş olsa da 1.2130 - 1.2100 aralığı tepki alımlarına sahne olabilecek önemli seviyelere denk geliyor. Yükselişin yoluna devam edebilmesi içinse 1.2220'nin üzerinde kalıcı olmamız gerekmekte. Hareketin devamında ise gözler 1.2250 direncinde olacak.

ALTIN
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde FBI Direktörü James Comey'in ABD başkan adayı Hillary Clinton'a yönelik yapmış olduğu açıklama sonrasında piyasada belirsizliğin arttığını gördük. Bu açıklama sonrasında VIX korku endeksinde yaşanan sıçramayla birlikte altın fiyatları 1284 dolara kadar yükseldi. Bugün ise değerli metalde ibre aşağıya dönmüş durumda. Gün içerisinde Euro Bölgesi'nden açıklanan öncü enflasyon rakamlarının beklentileri karşılaması ve Dolar Endeksindeki yukarı yönlü hareket altın fiyatlarında geri çekilmeye neden olan önemli etkenler. Teknik olarak ise 200 günlük hareketli ortaalama seviyesi olan 1273 dolar seviyesine yakın seyir devam ediyor. Meydana gelen geri çekilme ile birlikte 1273 dolar desteğinin aşılması, ilk aşamada 1266 Dolar destek seviyesinin test edilmesine neden olabilir. Gelebilecek toparlanmalarda ise 1284 ve 1294 dolar direnç seviyeleri takip edilmeli.

BRENT PETROL
Hafta sonu Viyana'da bir araya gelen OPEC ve OPEC dışı üretici görüşmesinden beklenen sonuç alınamadı. Her ne kadar piyasalar üretim kesintisi anlaşmasına yönelik net bir plan beklemese de Kasım ayının sonunda düzenlenecek OPEC toplantısı için de bir beklenti yaratılamadı. Görüşme sonrası yapılan açıklamalara baktığımızda, Cezayir'de sağlanan OPEC içi uzlaşmanın gelecek için umut vermediğini görüyoruz. Ülkeler, İran ve Irak'ın anlaşmadan muaf tutulma isteği konusunda aşama kaydedememiş görünüyor. 30 Kasım'daki toplantıya kadar ikili görüşmeler devam edecek ve ülkeler net rakamları konuşmak için önümüzdeki haftalarda bir kez daha bir araya gelecek. Teknik olarak ise haftaya satıcıllı bir görüntü ile başlayan Brent petrolde 50 dolar seviyesi son derece önemli. Hareketlilik bu seviyenin altına sarkarsa 49.50-49.30-49.00 seviyeleri görülebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 50.50-50.80-51.00 direnç olarak takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)