E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasalarına bakış---

Emtia ve döviz piyasalarına bakış

Emtia ve döviz piyasalarına bakış
08 Haziran 2016 - 08:59 borsagundem.com

Altın,petrol ve döviz piyasalarında neler oluyor

Yeni haftada piyasaların ilgisinin Yellen'ın haftanın ilk işlem gününde yaptığı açıklamalarda olduğunu söyleyebiliriz. Yellen özetle Mayıs ayında gelen istihdam raporunu endişe verici olarak nitelendirerek bankanın alacağı kararlarda daha çok orta ve uzun vadeli verilere odaklandığını ifade etti. Faiz artışının kademeli olarak gerçekleştireleceğine yeniden değinen Yellen piyasaları gelen düşük tarım dışı istihdam verisinin ardından biraz daha rahatlattı. Geçtiğimiz dönemlerde büyük hareketliliğe yol açmayan istihdam rakamlarına piyasaların yeniden yakından takibe alacağını ifade edebiliriz. Geçtiğimiz dönemlerde enflasyon ile ilgili problemleri ile ön planda olan Amerika Merkez Bankası Fed'in artık iş gücü piyasalarından gelecek verilere de dikkat etmek zorunda olduğunu düşünüyoruz.
Geride kalan gün içerisinde Avrupa'dan gelen büyüme rakamları önem taşıyordu. İlk çeyrekte yüzde 0.6'lık bir performans gösteren bölge ekonomisi beklentilerden fazla gelişim gösterdi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Avrupa Merkez Bankası toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Draghi'nin gerekirse müdahale ederiz iddiasını yinelediğini biliyoruz. Bir çok etmeni göz önünde bulunduracak olan bankanın önümüzdeki dönem planlarını enflasyon ve büyüme rakamlarının şekillendireceğini söyleyebiliriz. Perşembe günü yeniden açıklamalarda bulunması beklenen Draghi'nin bu kez para poltikası hakkında daha keskin cümleler kullanması piyasalardaki haerketliliği artıracak etkiye sahip olacaktır.
USDTRY
Yurtiçi gündeminde ise faiz oranları ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ekonomi Bakanı Zeybekçi Fed ve Avrupa Merkez Bankası poltikalarını değerlendirerek faiz indirimlerine hükümet desteğinin devam edeceğini belirtti. Rusya gerginliğine de değinen Zeybekçi ilişkilerin iyileştirilmesi için iki tarafın da gayret göstermesi gerektiğini belirtti. Gün içerisinde açıklanacak olan sanayi üretimi rakamı ise yurtiçi piyasaların gündeminde olacak. Mayıs ayı tarım dışı istihdam rakamlarının ardındann görülen düşüş hareketi paritedeki ağırlığını korumaya devam ediyor. 2.8940 seviyesinin hala daha belirleyici olduğunu düşündüğümüz kurda bu seviyenin altında kalıcı olunması geri çekilmenin devamını getirebilir. 2.8720 ise bu baskının son bulabileceği önemli destekler arasında yer alıyor. Ara destek olarakta 2.8800 takip edilebilir konumda. Yükseliş hareketinin devamının gelebilmesi içinse 2.9150 seviyesinin üzerinde kalmamız gerektiği son derece açık.
EURUSD
Paritede yatay seyrin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Geride kalan gün içerisinde 1,1340 ile 1,1380 seviyeleri arasındaki hareketine devam eden paritede, veri akışı açısından önemli bir günü geride bıraktık. Euro Bölgesi'nden açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYİH) verisi beklentilerin üzerinde gelerek son 12 ayın en yükseğine ulaştığını gördük. Bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 büyüyen bölgenin yıllık büyümesi ise yüzde 1,7 olarak gerçekleşti. Bugün için baktığımızda veri akışı açısından sakin bir gün bizi bekliyor. Teeknik olarak paritede yükseliş trendi içerisindeki hareketin devam ettiğini görüyoruz. Yukarı yönlü hareketin ivme kazanması için 1,1380 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması oldukça önemli, bu seviyenin üzerindeki fiyatlamalar hareketin 1,1430'a kadar devam etmesine neden olabilir. Geri çekilmelerde ise 1,1300 ilk desteğimiz, 1,1300 desteği geçilirse hareket 1,1230'a kadar devam edebilir.
GBPUSD
Paritede son günlerde hareketlilik oldukça artmış durumda. Brexit referandumu yaklaştıkça parite üzerindeki baskıda artıyor. Son yapılan anketlerde Brexit taraftarlarının hala önde olduğunu görüyoruz. Geride kalan gün içerisinde ise paritede hareketliliğin artmasına neden olan olay sabahın erken saatlerinde yaşandı. Sabah 7 civarında paritede yaşanan yüzde birlik yükselişin şişman parmak hatasından kaynaklandığı iddia edildi. Bugün için ise İngiltere tarafından açıklanacak İmalat Üretimi verisi hareketliliğin artmasına neden olabilir. Dün paritede yaşanan yükseliş yeni satım fırsatlarını berraberinde getirebilir. Tepki satışlarının gelmesi durumunda ilk destek seviyesi 1,4520, bu seviyenin altında kalıcılık sağlanırsa hareket 1,4460'a kadar devam edebilir. Toparlanmanın devam etmesi durumunda ise 1,4600 ve 1,4670 dirençleri önemli.
ALTIN
İki günlük yükseliş sonrası altın yatay bir günü geride bıraktı. Cuma günü kötü açıklanan istihdam verisiyle birlikte hızlı bir şekilde değer kazanan değerli metal, 1248 doların üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. Tarım dışı istihdam verisiyle birlikte Haziran ayında FED'in faiz artırım ihtimalinin düşmesiyle birlikte altın da son zamanlarda yaşanan satış baskısını da üzerinden atmış görünüyor. Yukarı yönlü hareketin devamında ABD tarafından gelecek veri akışı oldukça önemli. 1248 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ilk hedef 1253 dolar direnci olabilir. Bu seviyenin aşılması halinde hareketin 1258 dolara kadar devam ettiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1240 desteği oldukça önemli bu seviyenin kırılması halinde harekket 1234'e kadar devam edebilir. Gümüşte ise hareketliliğin 16 dolar seviyesinden destek bulma çabasında olduğunu görüyoruz. Hareketin ilk hedefi 16.70 olarak gözüküyor. Yükselişin devamında şse 17.20 bir sonraki direnç seviyemiz.
BRENT PETROL
Geride bıraktığımız hafta gerçekleştirilen OPEC toplantısından anlaşma çıkmamasının ardından satışlar gelse de Brent petrol 50 doların üzerinde seyretmeye devam ediyor. Art arda düşük gelmeye başlayan ABD haftalık petrol stokları verileri küresel arz fazlasının azaldığına işaret ediyor ve petrol fiyatlarının 50 Dolar üzerinde tutunmasına yardımcı oluyor. Gün içerisinde yine ABD'den açıklanacak olan ham petrol stokları oldukça önemli olacak. Geçtiğimiz dönemde 1,366 M varil azalan stokların bu dönemde daha da düşüş göstererek 2,740 M varil azalması bekleniyor. Stoklarada beklenildiği üzere bir düşüş meydana gelirse yukarı yönlü seyir devam edebilir ve yılın en yüksek seviyeleri olan 52 dolara yakın seviyelerde yeni zirveler gelebilir. Yukarı yönllü hareketlilikte 52,30-53,30 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)