E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaEmtia dünyasında neler oluyor---

Emtia dünyasında neler oluyor

Emtia dünyasında neler oluyor
19 Haziran 2015 - 17:39 borsagundem.com

ALB Forex bakırdan buğdaya, paladyumdan şekere emtia piyasasının nabzını tuttu.

BAKIR
Çin’de konut fiyatlarındaki gerileme devam etmektedir. Konut sektöründeki yavaşlama paralelinde altyapı ve inşaat sektörlerinin talebinin azalması endişeleri nedeniyle bakır fiyatları 5. haftada da kayba doğru ilerlemektedir.
Teknik olarak spot piyasada bakır fiyatları 2,54 desteğini hedeflemektedir. Veri akışı neticesinde bakırın 2,54 desteğini kalıcı bir şekilde aşağı yönlü kırması halinde 2,48 ve 2,42 desteklerinin hedeflenmesi beklenebilir. Kısa vadede bakırın yükseliş eğilimine geçebilmesi için ise 2,62 direncini yukarı yönlü kırması gereklidir.
 
DOĞALGAZ
Norveç boru hatlarında yapılması planlanan bakım çalışması nedeniyle gaz akımlarının azalması beklendiği için doğalgazda da yukarı yönlü hareketlenme görülmektedir. Doğalgaz bu kapsamda 2,76 seviyesinden destek almıştır.
Teknik olarak spot piyasada doğalgaz fiyatlarında 2,76 seviyesi üzerinde tutunmanın kalıcı bir hale gelmesi durumunda direnç 2,83 seviyesindedir. 2,76 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise aşağı yönlü hareket hızlanabilir. Bu durumda da 2,65 seviyesi destek olarak izlenecektir.
 
BUĞDAY
ABD’de orta ve batı kesimlerde önümüzdeki hafta görülecek olan yağışsız havanın mahsulün hasat edilmesi üzerinde olumlu etkileri olacaktır. ABD’de olumlu mahsul görünümü fiyatlara aşağı yönlü baskı yapmaktadır. Bu kapsamda buğday da 2 haftanın en düşük seviyesine gerilemiştir.
Temmuz vadeli buğday kontratları 490 seviyesini aşağı yönlü kırmıştır. Buğdayın 490 seviyesi üzerinde tutunamaması halinde 477 ve 469 destekleri hedeflenebilir. Kısa vadede 490 direncinin yeniden yukarı yönlü kırılması durumunda ise 499 direnci izlenecektir.
 
SOYA FASULYESİ
ABD verilerinin gösterdiği üzere, soya ekimi yüzde 87 oranında tamamlanmıştır. Bu oran geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki oranın ve ortalamanın altındadır. Yavaşlayan soya ekiminin en önemli nedeni de bazı eyaletlerde görülen aşırı yağışlardır. Bu kapsamda fiyatta da eğilim yukarı yönlüdür.
Temmuz vadeli soya kontratlarında 979 direnci test edilmiştir. Soyanın özellikle 979 direncini yukarı yönlü kırması durumunda 987 direnci hedeflenebilir. 966 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 957 desteği kısa vadede izlenecektir.
 
PALADYUM
Geçtiğimiz yılın Haziran ayında sona eren grevden sonra Güney Afrika’da üretim normale dönmüş görünüyor. Arz endişelerinin hafiflemesi ve Güney Afrika’da paladyum üretiminin de 2011 sonrası en yüksek seviyelerine ulaşmasının beklenmesi çerçevesinde paladyumda da aşağı yönlü trend hareketinin güçlü olduğunu görüyoruz.
Teknik olarak spot piyasada paladyum fiyatları ayı piyasasındadır. Paladyumun 716 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda 706 ve 696 seviyeleri destek olarak izlenebilecek durumdadır. Kısa vadede en yakın direnç seviyesi 726 olmakla beraber, kırılması halinde 736 direncinin hedeflenmesi beklenebilir.
 
KAKAO
Artan kakao üretim açığı fiyatları uzun vadede yukarı götürmeye devam etmektedir. Bu kapsamda kakaodaki yukarı yönlü trendin güçlü olduğunu görüyoruz. Batı Afrika’da normalden daha kurak olan koşullar üretimi zorlamaktadır. El Nino da Asya üretimi açısından risk oluşturmaktadır.
Temmuz vadeli kakao kontratlarında yukarı yönlü trend hareketi devam etmektedir. Kakaonun 3292 direncini de yukarı yönlü kırması durumunda 3322 direncini hedeflemesi beklenebilir. Kısa vadede en yakın destek seviyesi ise 3261 olarak görünmektedir.
 
ŞEKER
Hindistan’da üretim fazlasının artarak devam etmesi ve güçlü global stoklarla beraber şeker fiyatları da gerilemeye devam etmektedir. Bu kapsamda şekerde 6 yılın en düşük seviyeleri görülmüştür.
Temmuz vadeli şeker kontratlarının 11,20 desteğini aşağı yönlü kırması halinde 10,80 desteğinin; 11,40 direncini yukarı yönlü kırması durumunda ise 11,70 direncinin hedeflenmesi beklenebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)