E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmirlik borsalarında sert fiyatlamalar var---

Emirlik borsalarında sert fiyatlamalar var

Emirlik borsalarında sert fiyatlamalar var
17 Mart 2014 - 16:39 borsagundem.com

Birleşik Arap Emirlikleri endekslerinde hisse bazlı hareketlerde sert yükselişler yaşandı

Bu sabah gelişmekte olan ülkelerden Çin’in Asya piyasalarından pozitif ayrıştığını gördük. Çin’de hükümetin kentleşme planını açıklaması sonrasında görülen hisse bazlı hareketler ve merkez bankasının yuan’ın dolar karşısındaki günlük işlem bandının iki katına çıkarmasıyla yükselişler gözlemlendi. Kırım’daki referandumun Rusya lehine sonuçlanması sonrasında Rusya borsaları da bir ayın en düşük seviyelerinden toparlandı ve yüzde 1,5 üzerinde primli seyretti.  Bu arada Çin büyümesine ilişkin endişeler de devam ediyor. JP Morgan, UBS, Nomura ve BofA, Çin’e yönelik 2014 büyüme tahminlerini aşağı çekerken en agresif revizyon yüzde 7,2 ile BofA’dan geldi. Petrol fiyatlarına baktığımız zaman ise; WTI petrolün Kırım’da alınan Ukrayna’dan ayrılma kararının Rusya ve Batı arasındaki tansiyonu yükselteceği spekülasyonlarıyla son üç günün zirvesine yaklaştığını, buralardan kar realizasyonu yaptığını görüyoruz. Brent petrolde ise hafif düşüşler görülüyor. Şu anda WTI petrol 98,44 seviyesinden, Brent petrol de 107,27 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün Birleşik Arap Emirlikleri endekslerinde hisse bazlı hareketler sert yükselişler gördük. Emaar Properties, perakende biriminde 2,45 milyar dolarlık hisse satışı yapacağını açıkladı. Şirket ayrıca temettü miktarını da yükselttiğini duyurdu. Abu Dhabi ve Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası, emirliğin 20 milyar dolarlık borcunun refinansmanı için anlaşma sağladı. Dubai Investments Board, emirlik vatandaşlarına arz edilen hisse oranını yüzde 65’ten yüzde 80’e çıkardı. Air Arabia da net karın yüzde 7,25’i oranında temettü dağıtacağını açıkladı. Bugünü sert yükselişlerle geçiren emirlik borsalarından Abu Dhabi yüzde 1,92, Dubai yüzde 1,63 oranında alıcılı seyretti.

Suudi Arabistanlı enerji üreticisi ACWA Power International, 1,1 milyar dolarlık halka arz planlıyor. ACWA hisselerinin yüzde 30’unu halka arz etmeyi planlıyor. Suudi Arabistan’ın gösterge endeksi Tadawul’da bugün yüzde 0,12 oranında satışlar söz konusu oldu.

Katar, Müslüman Kardeşler’e verdiği destekten dolayı komşuları tarafından yaptırım görmeye hazırlanıyor. Suudi yetkililer, Katar’ı hava sahasını ve sınırı kapatma konusunda uyardılar. Ülkede Şubat ayı yıllık TÜFE oranı da açıklandı. Buna göre Ocak ayında yüzde 2,3 olan TÜFE, bu ay yüzde 2,7’ye yükseldi. Katar borsası ise bugün yüzde 0,62 primli işlem gördü.

Mısır’da Mart ayı ekonomik anketi verileri açıklandı. Buna göre Mısır’da büyüme beklentisi 2014 için yüze 2,80, 2015 için yüzde 3,80 olarak belirlendi. 2014 TÜFE beklentisi yüzde 9,90 olurken 2015’te TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 9,00’a gerileyeceği öngörüldü. İşsizlik oranı ise 2014 için yüzde 13,30 olarak tahmin edilirken, 2015’te işsizliğin yüzde 13,00’e gerilemesi öngörüldü. Cari açığın GSYH’ye oranı 2014 için yüzde 10,40, 2015 için yüzde 2,00 olarak öngörüldü. Mısır borsası ise bugün yüzde 0,43 primli işlem gördü.

İsrail’de Şubat ayı TÜFE oranları açıklandı. Buna göre tüketici fiyatları Şubat ayında, Ocak ayına göre beklentiye paralel olarak yüzde 0,2 geriledi. Yıllık TÜFE ise yüzde 1,2 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentisi olan yüzde 1,3’ün altında kaldı. İsrail’de ise bugün borsa yüzde 0,24 primliydi.

Diğer bölge borsalarından Lübnan yüzde 0,58, Tunus yüzde 0,29 primliyken, Bahreyn yüzde 0,34, Kuveyt yüzde 0,33, Umman yüzde 0,44 satıcılı seyretti. Ürdün ve Fas ise günü yatay geçti.
ALB Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • belki de ters yaptırıyorlar17 Mart 2014 17:59

    rusya ve çin gelen haberleri piyasaları batı borsalarında ters yaptırmışa benziyor ama düzeltme ani ve acıtıcı da olabilir bekleyen çok zrar edebilir de.