E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Emekliye 2 ikramiye'ye Şimşek yorumu---

'Emekliye 2 ikramiye'ye Şimşek yorumu

'Emekliye 2 ikramiye'ye Şimşek yorumu
13 Nisan 2015 - 06:03 borsagundem.com

Mehmet Şimşek: Yılda 2 maaş zam demek, 26 buçuk milyar lira demektir. Bu da bütçe açığını 47 buçuk milyar liraya çıkarır..."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında emekliye yılda 2 maaş ikramiye vaadinde bulunmuştu. Fatih Çekirge, Kılıçdaroğlu'nun bu vaadini Maliye Bakanı Mehmet şimşek'e sordu. Çekirge'nin konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan yazısı şöyle:

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Emekliye yılda 2 maaş zam" sözü bütçeye nasıl yansır?
Bu soruyu dün Batman'a uçarken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e soruyorum...
Şimşek çok net bir cevap veriyor:
"Bu tür vaatler, seçim öncesi klasik ve popülist vaatlerdir. Bu çerçevede düzeltilmesi gerekir... Çünkü çok gerçekçi değil. Bakın, 2015 yılı için öngördüğümüz bütçe açığı yaklaşık 21 milyar lira... Bu yıl emekli maaşları da yaklaşık 159 milyar lira olacak... Yılda 2 maaş zam demek, 26 buçuk milyar lira demektir. Bu da bütçe açığını 47 buçuk milyar liraya çıkarır..."
Doğrusu rakamlara böyle bakınca bütçe ölçeğinde ilginç ve çarpıcı bir soru ortaya çıkıyor:
Bu hesap nasıl açıklanacak?
Bakan Şimşek devam ediyor:
"Şimdi düşünün ki, bir seçim sözü veriyorsunuz. Ve tek bir kalemde bütçe açığını bir buçuk kat artırıyorsunuz. İşte bu noktada sormak gerekiyor: 'CHP Genel Başkanı hangi vergileri artırarak veya hangi harcamaları kısarak ve en önemlisi bütçe açığını patlatmadan bu artışı yapacak?' İşte o  yüzden diyorum ki... Eğer bu artışı nasıl finanse edeceğini açıklarsa kredibil olur. Öbür türlü, klasik popülizm tuzağına düşmüş olur."

İZMİR ÖRNEĞİ

Mehmet Şimşek, Kılıçdaroğlu'na geçmişten de bir örnek veriyor:
"Aslında bunları geçmişte çok gördük. Mesela Sayın Kılıçdaroğlu İstanbul belediye başkanı adayıyken bir vaatte bulunmuştu. O zaman her aileye en az 600 lira sözü vermişti. Kendisi İstanbul belediye başkanı olamadı. İzmir, Eskişehir gibi önemli illeri kazandılar. Eğer O gün verdikleri sözü o illerde uygulasaydı, bugünkü vaatleri çok daha inandırıcı olurdu..."
Mehmet Şimşek çok net ve rakamlarla soruyor...
Bakalım Kılıçdaroğlu bu hesaba karşı nasıl bir cevap verecek...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emine arslanca16 Nisan 2015 14:41

    ben perişanım ban yardım edin nolur önce allha son ra size güveniyurm

  • adams13 Nisan 2015 19:21

    Allahin size cezasi yakindir, takdir Yuce Allahin dir

  • adams13 Nisan 2015 19:20

    Emekliye 3 kurus zam veren vicdansizlar , kendi harcamslariniza hiç hesap yapmiyorsunuz, iste bu sizin adaletiniz, zenginden vergi alip emekliye zam yapacaksin, aldiginiz maaslari haram ediyoorum

  • Adil13 Nisan 2015 11:29

    Emekliler hakkın da Türkiye de en son konuşacak kişi Şimşektir.

  • soz milletin13 Nisan 2015 09:46

    Artik emekliye ogretmene asgari ucretliye vermediginiz haklarin bedelini odeme vakti geldi ne yapsaniz bos adam noterden zam olayini tastik ettirip cikip televizyonlardada yapsamsam istifa ederim diyor.

  • baturayersin13 Nisan 2015 08:37

    milet vekillerine ölüsüne Suriyeleri saraylara külüplere gelince var emekliye memura işçiye gelince yoksa sandıkta oyda yok

  • ekrem eren13 Nisan 2015 06:59

    işçi emeklisine gelince yok kıoyakçılara gelince yaptın ,sadece tbmm ye alınan makam araçlarına ne kadar ödedin,ya vekil telefonları,saraya ödenen para,vekillerin sağlık giderleri,rte nin harcamaları.vatandaşa gelince yok size gelince var.