E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEmeklilikte yaşa takılanların gözü Meclis'te---

Emeklilikte yaşa takılanların gözü Meclis'te

Emeklilikte yaşa takılanların gözü Meclis'te
29 Eylül 2018 - 12:33 borsagundem.com

Prim gün süresini doldurmasına rağmen yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan yüz binlerce kişi, TBMM'de temsil edilen partilerden emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmelerini bekliyor.

Prim gün süresini doldurmasına rağmen yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan yüz binlerce kişi, TBMM'de temsil edilen partilerden emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmelerini bekliyor.

24 Haziran'da yapılan seçimler öncesi bazı partilerin seçim beyannamesinde yer verdiği emeklilikte yaşa takılanlar sorunu, gündemdeki yerini koruyor.

Prim gün süresini doldurmalarına rağmen yaş şartını yerine getiremedikleri için emekli olup aylık alamayan yüz binlerce kişi, hazırlanan kanun teklifiyle umutlandı.

Kanunun yasalaşması halinde erken yaşta emeklilik şansını yakalayacak yaşa takılanlar, Mecliste temsil edilen partilerden emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmelerini bekliyor.

"Siyaset üstü bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulmalı"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, yaptığı açıklamada sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerle aylığa hak kazanma koşullarının zorlaştırıldığını söyledi.

Özellikle 1 Ocak 2000'de yürürlüğe giren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanun ile 1 Ekim 2008'de uygulamaya giren 5510 ayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yaş kademesinin yükseltildiği ve aylıkların bağlanmasının geciktirildiğini belirten Kurnaz, şunları kaydetti:

"Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kişi, yaş koşulunu yerine getiremediği için emekli olamıyor. Belli yaşa gelen bu kişiler işverenlerin kendilerini verimsiz görmesi nedeniyle işinden olup, gelirsiz kalabiliyor. Devletimiz yaş dışındaki koşullarını yerine getiren sigortalıların gelirsiz ve sağlık haklarından yoksun kalmaması için bir formül geliştirmeli."

Muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili hazırladığı kanun teklifleri ile destek açıklamalarının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Kurnaz, "Toplumsal bir mağduriyete dönüşen bu sorun, daha fazla vakit geçirilmeden siyaset üstü bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulmalı." dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakkı yıldıran29 Eylül 2018 22:04

    beyler bu olay erken emeklilik kesinlikle değildir.bu maç başladıktan sonra değişen kural sonucunda oluşan mağduriyetin giderilmesiden ibarettir.bu böyle biline

  • Cenk29 Eylül 2018 21:20

    Asil kamudaki emekliligini dolduranlarda bir an once sutlanmali genc issizlerimize yer acilmali acilen

  • Aktüer29 Eylül 2018 20:35

    Bu konu tamamen duygusallıktan ve oy kaygısından uzak mantıklı ve akıl yoluyla değerlendirilmeli, bu ülkede 37 yaşında kadın 43 yaşında erkeklerin emekli olduğu dönemleri gördük, tamam herkes emekli olsun ancak gelecek ve aktüeryal denge gözetilerek yol alınmalı, eminim bu teklifi verenlerin zerre kadar sosyal güvenlikten anladığı yok, onlar oylarımızı nasıl arttırırızın peşinde, hal böyle olunca da yapılan yanlışın farurası yine vatandaşa kesilecek, zira SGK sistemi yapılan yanlışı asla afetmez, belki şu yapılabilir, yaşa takılanlarla ilgili kadın 45 erkek 50 veya 55 gibi bir kademe düzenlemesi, aksi halde ülkede genç emekliler ordusu yaratılır ki sistem bunu kaldıramaz.. bu ülke hepimizin ve gelecekte emekliliği bekleyen milyonlar var

  • Mağdurlar 29 Eylül 2018 18:01

    Bu yasa çıktığında 14 senelik sigortalı çalışandım .emekli olmam gereken zamandan 6 sonra emekli oldum ,bu Meclis’e gelecek olan önergeyi istemeyen kişilerin kim olduğuna bakılsa hepsinin sırtı yere gelmeyecek lakırdı yapan kişiler dir . Hakkı yenen kişiler adaletten bahsediliyorsa 1999 önce sigortalı olan kişilerin hakkı isteniyor .Ayıptır destek vereceğinize taşlıyorsunuz .

  • Sedat turan29 Eylül 2018 20:14

    Olay budur kardeşim aklın yolu bir bugün biz garibanlara yarın inşaallah bizim çocuklarımıza da indirim yapmaları lazım çünkü memlekette yatırım yok fabrikalar açılmıyor en yakın zamanda gördük satılan şeker fabrikalarını hepsine teker teker ya avm yada siteler yapılacak çocuklarımız iş bulacakta kadınlar 60 erkekler 65 yaşında oda görürlerse emekli olacaklar yazdığın gibi kardeşim bu gibi durumlarda emekçi olupta buna destek vermeyenlerin sırtı kalndır veya görevlendirilmiştir unutmayalım gelecekte bir gün gelecek bugün bize yarın size

  • hasan celik29 Eylül 2018 17:59

    Kesinlikle onaylanmali.cunku hak ihlali oldu.meclise getirenlere ve onaylayacaklara tesekkurler.

  • altay29 Eylül 2018 17:07

    erken emeklilik değil,maaş bağlama oranları ile düzenleme yapılsa daha iyi olur....

  • Sedat turan 29 Eylül 2018 17:45

    Zaten mağduriyet hem yaşa takılmak hemde aylık bağlama oranlarındaki adaletsizlik şu an çalışan 13 milyon kişinin 10 milyonu birşekilde yani açıktan maaş ödenmesi koşuluyla asgari ücretten primleri yatmaktadır ve bu kişiler şuanda emekli olduklarında 900-1000 tl maaş bağlanmaktadır asıl sorun şu arkadaşlar devlet denetim mekanizmasını çalıştırmıyor meslek kodları var çalışanların müfettişleri denetim yaptırırsa şu an topladığı primin en az 2 katını daha toplar ve sosyal güvenlik açıklarında 5-10 sene içinde disiplin edilmiş olur mevzuu budur

  • Borsacı29 Eylül 2018 16:55

    İki ucu b.klu değnek. 45 yaşında kadın bankadan emekli edildi. Bu saatten sonra nerede iş bulacak. Öte yandan çalışan sayısı emekliye göre çok az ve ülkenin sosyal güvenlik sistemi iflas. 10 asgari ücret ile çalışıp da emekli olan maaşı görünce şok oluyor. Emekli maaşları ödenen primlere göre hesaplanmıyor. En iyisi kenarda para biriktirmek. Kamu yaşlılar için çalışacak alan yaratabilir mi diye de düşünmeden edemiyorum. Zürih'de çok yaşlı bir amca apron otobüsü sürüyordu. Belki yaşlılar için tarım çiftlikleri kurulabilir, hem oyalanırlar, hem üretime katkı olur, hem sosyalleşilir hem de karınları doyar. Çoğu yaşlı kişi emekli olunca çiftlik kurmak istiyor ama parası olmayan ve bakacak kimsesi olmayanlar için böyle projeler olabilir. Şahsen ben traktör kullanabilirim.

  • Misafir 29 Eylül 2018 14:11

    Kesinlikle böyle bir sacma bir yasa tasarısı tbmm geçmemeli. Aksi halde 1990 lardaki yanlış tekrar yaşamak istiyorum.

  • Madur29 Eylül 2018 17:43

    Neyin yanlışı kendine göre düşünme

  • Tayfun29 Eylül 2018 13:40

    Herkes sırasını beklemeyi bilmeli. Gelişmiş ülkeler refarans alınmalı elbette 70 yaşında emeklilik olmamalı ancak 40 veya 50 de yanlış. Kız çocuklarının ölene kadar babalarının emekli maaşını almaları kalkmalı.

  • Haydar29 Eylül 2018 14:18

    Hangi siradan bahsediyorsun 9000 gün olmuş 2i yil olmuş daha 6 yil bekle diyor sen hangi kafayı yaşiyorsun

  • Sedat turan 29 Eylül 2018 13:21

    Öncelikle konuyu gündemde tutan sayfasında yer ayıran borsa gündem çalışanlarına ve yöneticilerine şükranlarımı sunarım.Konu artık sosyal bir yara haline gelmiştir AKP li vekiller gündemimizde yok diyorlar merak etmesinler isteselerde ki istemiyorlardır Ekim ayında gündemlerinde olacaktır artık mağdurlar bunların aklar mı karalar mı anlayacaktır.Son olarak ister hakkımızı verin ister vermeyin bu kanunun bu duruma getirenleri ve eğer kanunun çıkmasını engelleyenleri ben artık Allahıma havale ettim bu böyle biline

  • WERS29 Eylül 2018 13:02

    ağır ve yarı ağır işlerde çalışanlar içinde düzenleme şart mesela oto tamircisi bir ustayı kim 55 yaşında işe alıp çalıştırır

  • Er29 Eylül 2018 13:00

    Ne demek erken yasta emekli olmak. Burda hak gaspı var olması gereken gaspı sahibine iade etmek

  • hakan29 Eylül 2018 12:47

    bu iş acilen çözülmeli mhp çok teşekkürler bu işi meclisegetirip takibini yaptıgı için sonsuz teşşekürler hükümet her işe para bulup bu işe bulamaması ayıptır yazıktır dere gecerken at degiştirilmiştir sözler tutulsun başkan bu işi çöz reis bu işi çöz