E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistlerin büyüme beklentisi ne yönde?---

Ekonomistlerin büyüme beklentisi ne yönde?

Ekonomistlerin büyüme beklentisi ne yönde?
25 Ağustos 2023 - 13:42 borsagundem.com

Ekonomistlerin 2.çeyrek GSYH tahmini yüzde 3,4 büyüme yönünde oluştu

Ekonomistlerin 2023 yılı ikinci çeyrek dönemi için GSYH'ye ilişkin yıllık medyan tahmini yüzde 3,4, ortalama tahmin ise yüzde 3,5 büyüme yönünde oluştu. Ekonomistler, sanayi üretimindeki yavaşlama devam etse de iç talebin gücünü koruması sayesinde hizmet sektörlerinin büyüme performansını yukarı çektiğine işaret ediyor.

Foreks Haber'in 12 ekonomist ile düzenlediği anket sonucunda, 2. çeyrek için en yüksek ve en düşük tahminler yüzde 5,5 ve yüzde 1,5 olarak gerçekleşti.

Ankette, 2023 yılı için medyan beklenti yüzde 3,5, ortalama beklenti ise yüzde 3,6 büyüme yönünde gerçekleşti. Yıl geneli için büyüme öngörülerinde maksimum ve minimum tahminler ise sırasıyla yüzde 4,7 ve yüzde 2,4 oldu. Önceki çeyrekte Foreks Haber olarak düzenlenen ankette, 2023 yılı için GSYH'de yüzde 3,0 büyüme öngörülmüştü. En yüksek ve en düşük beklentiler ise yüzde 5,0 ve yüzde 2,4 büyüme olarak gerçekleşmişti.

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler, 2.çeyreğe ilişkin öncü göstergelere ilişkin olarak, sanayi üretimindeki yavaşlama devam etse de iç talebin gücünü koruması sayesinde hizmet sektörlerinin büyüme performansını yukarı çektiğine vurgu yaptı.

Tüketici kredileri, özellikle seçimler öncesinde hızlanırken, perakende hacim endeksinin %30’a yakın bir hızda büyüdüğünü örnek gösteren Serkan Gönençler, "Buna göre, GSYH’nin önceki çeyreğe göre büyümeye devam ettiğini ve yıllık bazda da ilk çeyrekteki %4,0’e yakın bir performans sergilendiğini tahmin ediyoruz. Ancak, geçen seneye göre 3 iş günü az çalışılmış olması nedeniyle, büyüme tahminimiz %2,9 olarak ortaya çıkıyor. İşgünü etkisinden arındırıldığında, bu %4’e yakın bir büyüme performansına işaret ediyor." diye konuştu.

2.çeyrek GSYH verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 31 Ağustos Perşembe günü saat 10:00'da açıklanacak.

2022 yılının 2. çeyreğinde büyüme yüzde 7,7 olarak gerçekleşirken, 2023 yılı 1. çeyrekte yüzde 4,0 büyüme açıklanmıştı. Türkiye 2022 yılının tamamında ise yüzde 5,6 oranında büyümüştü.

Yılmaz: Türkiye resesyona girmeden büyüyecek

 

Moody's: Türkiye'nin kredi notu artabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)