E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıECB'den ne anlamalıyız?---

ECB'den ne anlamalıyız?

ECB'den ne anlamalıyız?
06 Haziran 2014 - 09:08 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, varlık alım programının olacağını ancak zamanını belirtmedi

Piyasaların merakla beklediği Avrupa Merkez Bankası ( ECB ) kararları dün açıklandı. Bankanın aldığı bu çok önemli kararları hatırlayalım:
 
·         ECB, piyasaların beklentisi doğrultusunda politika faizinde 15 baz puanlık indirime giderek 0.25’den 0.10’a çekti.

·         Mevduata negatif faiz verilmesi kararlaştırıldı. Yani, bankalar gün sonunda ellerinde fazladan bulundurdukları fonları ECB’ye vermek istediklerinde üstüne para ödemek zorundalar. Bu sayede fonların ECB’ye yönlendirilmeden kredi olarak kullandırılması amaçlanmaktadır.

·         Bankalara uzun vadeli finansman sağlamak için 400 Milyon Euro’luk fon aktarılacak. Bu sistemin adına da LTRO deniliyor.

·         Tahvil alımı karşılığında piyasalara verilen likiditenin piyasadan geri çekilme ( Sterilizasyon ) işlemine son verilecek. Böylece para arzı artırılmış olacak.

Ayrıca Mario Draghi’nin varlık alım programının uygulanabileceğini de söylediğini gördük. Fakat varlık alım politikasının zamanına dair herhangi bir yorumda bulunulmadı. Tüm bu kararların ardından özellikle EUR/USD paritesinde 1.35 seviyesine kadar gerileme gördük. Fakat bu seviyelerden hızlı yükselişlerin görülmesi ile paritede 1.3645 seviyelerinin aşılması da oldukça dikkat çekici. Teknik olarak … Bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı dikkatle takip edilmelidir.
 
ECB’nin kararlarının ardından USD/TL tarafında 2.12 seviyelerinden 2.0940 seviyelerine kadar geri çekilmeler görüldü.  Kurun, bu seviyenin üzerinde tutunması durumunda yükselişe geçmesi sonucu 2.1060 ve 2.1190 seviyeleri hedef haline gelecektir. Olası geri çekilmelerde ise 2.0880 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Gün içerisinde ABD Tarım Dışı İstihdam verisi piyasaların odağında olacak. Verinin ardında parite ve emtialarda hareketlenme görülme olasılığının yüksek olmasından dolayı yatırımcıların dikkatli olmaları gerekmektedir.
 
ECB’nin kararları ve Draghi’nin konuşmasının etkilediği diğer bir enstrüman altın oldu. Hafta boyunda 1241-1247 aralığına sıkışan altın, Draghi’nin genişleyici politikalarının ardından yükselişe geçerek 1255 seviyelerini gördü. Gün içerisinde 1255 seviyesinin üzerinde saatlik kapanışlar görülmesi durumunda 1267 seviyesi hedeflenebilir. 1250 seviyesinin altı stop-loss olarak kullanılmalı. Altın fiyatlarında düşüş hareketlerinin görülmesi durumunda 1247 ve 1241 seviyeleri gün içerisinde takip edilmesi gereken kısa vadeli destek seviyeleridir. Gün içerisinde ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi altın fiyatlarına doğrudan etki edebileceği için dikkatle takip edilmelidir.
 
Dün ECB’nin yanında İngiltere Merkez Bankası da ( BOE ) faiz kararlarını açıkladı. Piyasaların beklentisi doğrultusunda faizler %0.50 seviyesinden sabit bırakıldı. Ayrıca banka, 375 Milyar sterlinlik varlık alım programında da değişikliğe gidilmedi. Kararların ardından GBP/USD paritesinde yükseliş hareketleri yaşandı. Bu sabah itibariyle 1.6810 seviyelerinde bulunan paritede yükselişin devam etmesi durumunda 1.6840 seviyeleri önemli direnç olarak belirlenebilir. Bu seviyenin gün içerisinde yukarı yönde geçilmesi durumunda 1.6890 seviyeleri hedeflenebilir. Aşağı yönlü olası hareketlerde 1.6770 seviyesi destek olarak izlenmelidir.
 
Bugün Açıklanacak Önemli Veriler:
 
Saat 15.30 ABD İşsizlik Oranı ( Beklenti: %6.4 )
Saat 15.30 ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi ( Beklenti: 218K )

DESTEK MENKUL DEĞERLER
www.destekmenkul.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)