E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Dövizde türbülanstan çıkıldı---

​Dövizde türbülanstan çıkıldı

​Dövizde türbülanstan çıkıldı
18 Şubat 2014 - 19:56 borsagundem.com

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kabul etti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Arzu ediyoruz ki; Türkiye'de ihracatçımız hiçbir engelle karşılaşmasın, ihracatını artırması için yapmamız gereken her türlü çalışmayı, vermemiz gereken her türlü desteği verelim ve 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirelim" dedi.

Işık, Bakanlık Konferans Salonu'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kabul etti. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TİM'in birbiriyle bağının, iletişiminin, etkileşiminin pek çok kurumdan çok çok daha önemli ve öncelikli olduğunu söyledi. Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesinde motor gücün, ihracat olduğuna işaret eden Işık, ekonomide genelde taleplerin ihtiyaçtan doğduğunu ve ihracatçılarının talepkarlığını çok önemsediklerini dile getirdi. 

Sorumluluklarının farkında olduklarını belirten Işık, "Arzu ediyoruz ki; Türkiye'de ihracatçımız hiçbir engelle karşılaşmasın, ihracatını artırması için yapmamız gereken her türlü çalışmayı, vermemiz gereken her türlü desteği verelim ve 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirelim" diye konuştu. 

Işık, Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolarlık gayri safi milli hasıla (GSMH) ve 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelir hedeflerine; Ar-Ge harcamalarını da GSMH'nın yüzde 3'üne çıkararak ulaşılabileceğini ifade etti.

"Arzumuz, Türkiye'nin teknoloji düzeyini yükseltmek"
Türkiye'nin üretimde sınıf atlaması, teknoloji düzeyinde vites büyütmesi gerektiğini vurgulayan Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye düşük orta teknolojili üretimlerde ihracat yapıyor. Son yıllarda orta yüksek teknolojide de ihracat yapmaya başladı, bu çok sevindirici. Yani ihracatımızda orta yüksek teknolojili ürünlerin payı giderek artıyor ama yüksek teknolojiye dayalı ürünlerin ihracattaki payı nominal olarak artsa da yüzde olarak artmıyor. Bu en fazla yoğunlaşmamız gereken alan. Biz teknolojiye dayalı ürün ihracatına daha fazla ağırlık vermek durumundayız. Çünkü o alanda hem katma değer yüksek hem de karlılık daha fazla. Bunu da kolaylıkla yapamıyorsunuz. Bunu yapmak için ciddi bir Ar-Ge ve inovasyon çalışmasını yürütmemiz gerekiyor. AK Parti iktidarı kurulduğu günden bu yana, alana ciddi yatırım yapan, nominal bazda Ar-Ge'ye verilen destekleri 6 kattan fazla artırmış bir iktidar. Şimdi Ar-Ge desteklerinin GSMH'ya oranı açısından hedefimiz yüzde 1 civarına geldik ama bunu mutlaka yüzde 3'e çıkaracağız. Bu yüzde 3'ün, yüzde 2'sini özel sektör eliyle, yüzde 1'ini de kamu olarak yapacağız. O nedenle Ar-Ge merkezlerine ve teknokentlere ciddi destekler veriyoruz, araştırma ve geliştirmeye ciddi fonlar ayırdık. Arzumuz, kaliteli projelerle Türkiye'nin teknoloji düzeyini yükseltmek." 

Teknoloji, Türkiye'yi orta gelir tuzağından kurtaracak
Artık ekonomide bir denge oluştuğunu ve önünü görememezlik durumunun büyük oranda ortadan kalktığına dikkati çeken Işık, dövizde de bir istikrar noktasına gelindiğini, türbülanstan çıkıldığını ifade etti. Kısa dönemde şirketlerin, borçlulukları konusunu yakinen takip ettiklerini anlatan Işık, bu noktada ölçek ve firma bazında durumun iyi gözüktüğünü bildirdi. Şirketlerin, varlıkları ve borçlulukları oranında, varlıkları yönünde pozitif bir dengenin hakim olduğuna değinen Işık, şunları kaydetti:

"Şirketlerin borçluluklarını ortaya koyan cari oranı, şu anda kobi üstünde 1,38. Yani varlığı borcundan fazla. Orta ölçekte 1,29, küçük ölçekte 1,28, mikro ölçekte 1,29 ve tamamında da şirketlerimizin cari oranı 1,32. Birilerinin pompalamaya çalıştığı kötümserlik doğru değil. Şu anda şirketlerimizin, varlıkları ve borçlulukları oranında varlıkları yönünde pozitif bir denge var. Zaten bu da kurun aslında hızlı bir şekilde istikrara kavuşmasını açıklayan önemli bir sebep."

Teknoloji düzeyi yükseldikçe, karlılığın da arttığını dolayısıyla yapılması gerekenin üretimde de ihracatta da teknoloji düzeyini yükseltmek yani teknolojide sınıf atlamak olduğunu vurgulayan Işık, "Şu anda ağırlık merkezimiz, düşük orta teknoloji. Ağırlık merkezimizi ilk etapta orta yüksek teknolojiye kavuşturmamız lazım. Yani tüm üretimimizin ve ihracatımızın ağırlık merkezini düşük orta teknolojiden, orta yüksek teknoloji bölgesine kaydırmamız lazım. Bunu yaparsak Türkiye'yi orta gelir tuzağından da kurtarmış olacağız" diyerek sözlerini tamamladı. 

"İhracatla ilgili yapacak çok işimiz var"
Büyükekşi de 2023 hedeflerine ulaşabilmek için mutlaka katma değerin artırılması ve yüksek teknolojiye daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi. Yüksek katma değerin ana bileşenin; inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve marka olduğunu belirten Büyükekşi, bunların hepsinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın önemli konuları arasında bulunduğunu ifade etti.

Bu konuda bakanlığın önemli adımlar attığını anlatan Büyükekşi, şunları söyledi:

"Türkiye'de ihracatla ilgili yapacak çok işimiz var. Bu işlerimizin de üretimle ilgili olan büyük kısmı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda. Bakanımızla birlikte bu dönemde 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat,  2 trilyon dolarlık GSYH ve 10 yılda 10 marka yaratma hedefleri konusunda inşallah önemli adımlar atarız. 2023 hedeflerine ulaşmamızda vereceğiniz destekler, katkılar Türkiye'nin ekonomisi, ihracatı için çok önemli bir dama taşı olacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)