E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDöviz kurlarında neler bekleniyor?---

Döviz kurlarında neler bekleniyor?

Döviz kurlarında neler bekleniyor?
12 Aralık 2013 - 17:46 borsagundem.com

EUR/USD paritesinin kısa vadede 1,40’ı aşmasını mümkün bulmakla birlikte, daha sonra temel faktörlerin etkisiyle gerilemesi bekleniyor

''EUR/USD paritesinin kısa vadede 1,40’ı aşmasını mümkün bulmakla birlikte, daha sonra temel faktörlerin etkisiyle gerilemesini ve mevcut seviyelerinin de altına çekilmesini bekliyoruz.
EUR/USD paritesi dün 1,3811 ile son 6 haftanın en yüksek seviyelerinden işlem görürken, ECB’nin sürpriz bir şekilde faiz indirimine gittiği Kasım ayı toplantısının ardından yaşadığı kayıpları geri almış oldu. EUR/USD, Ekim ayı sonunda 1,3830 ile Kasım 2011’den bu yana en yüksek seviyelerini görmüştü.
Normal şartlar altında, ECB’nin faiz indirmiş olmasının Euro’nun değeri üzerinde olumsuz etki yaratması beklenir. Ayrıca; ABD’de açıklanan olumlu makro veriler, Fed’in varlık alım programında Aralık ayında bir azaltmaya gidebileceği beklentilerini artırdı ve bu da doları güçlendirmesi gereken bir durum.
Bu şartlar altında EUR/USD paritesinin gerilemesi beklenmesine rağmen, yükselmesinin nedenleri:
1. ECB’nin Aralık ayı toplantısında banka mevduatlarına negatif faiz verilmesi yönündeki bazı beklentiler gerçekleşmedi. Bu durum, Euro’yu olumlu etkilemiş gözüküyor. Nitekim toplantının yapıldığı 5 Aralık tarihinden itibaren parite 1,35’den 1,3811’e kadar yükseldi.
2. AB’de Euro’nun kurulmasından bu yana en büyük yapısal reform olarak kabul edilen bankacılık birliği kurulması yolunda önemli bir adım olan, ECB’nin bankaların kapsamlı bilanço değerlendirilmesi de Euro bölgesi kurumlarına güveni artıracak ve zayıf yatırımları ivmelendirecek bir faktör.
3. Euro bölgesinin mali krizinde en kötüsünün geride kaldığı algısı ve bölge ekonomisi resesyondan çıktıktan sonra bu toparlanmayı korumak için para politikasının güçlü bir şekilde destekleyici olması bir diğer olumlu faktör..
4. Kasım’daki faiz indiriminin ardından hızlı bir şekilde 1,33’e kadar gerilemiş olan paritenin, 100 günlük hareketli ortalamasından destek bulması da teknik olarak yükselişi destekledi.
5. Mevcut verilerin paritede düşüş getirmesini bekleyen piyasa katılımcılarının Euro satış (short) yönünde pozisyon almış olmaları. Türev piyasalarda toplamda %75 Euro kısa; %25 Euro uzun pozisyon bulunuyor. Son günlerde paritenin gerileme yerine yükselmeye başlamasıyla birlikte, bu pozisyonların bir kısmının kapanması da Euro talebini artıran bir diğer unsur olarak değerlendirilebilir.
Beklenti: Mevcut momentumun etkisiyle EUR/USD paritesinin 1,40 seviyelerine kadar yükselmesi olasılık dahilinde. Ancak sonrasında yukarıda bahsedilen temel faktörlerin (ABD’nin daha hızlı büyümesi ve varlık alım programının azaltılabilecek olması, ECB’nin deflasyonla mücadele etmek amacıyla daha fazla genişleyici politika açıklaması) etkisiyle paritenin düşüşe geçmesini bekliyoruz. Önemli gördüğümüz teknik destekler 1,3250 ve 1,3060 seviyelerinde bulunuyor.''
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)