E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların küresel değer kaybı yıllarca sürebilir---

Doların küresel değer kaybı yıllarca sürebilir

Doların küresel değer kaybı yıllarca sürebilir
22 Ekim 2020 - 12:21 borsagundem.com

ABD Doları küresel para piyasalarındaki rakipleri karşısında değer kaybını sürdürüyor. Standard Chartered Analisti Eric Robertsen dolardaki bu krizin yıllarca devam edebileceğini belirtti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere merkezli banka Standard Chartered’ın Araştırma Birimi Küresel Başkanı Eric Robertsen CNBC’ye verdiği röportajda bağımsız temel verilerin aşağı yönü göstermesiyle ABD Doları’nın “ciddi değer kaybı” karşısında savunmasız olduğunu belirtti.

Robertsen röportajında, “ABD’de çift bütçe açığı kötüleşiyor. Ticari denge 15 yılın en kötü seviyesinde” ifadelerini kullanan Robertsen ABD Seçim Günü’ne iki haftadan az kaldığını dikkat çekerek seçim sonuçlarının doların rotasını belirleyeceğini söyledi.

Analist Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın zaferi durumunda dolardaki herhangi bir değer kaybının “çok kesin ve çok belirgin” olacağını belirtti. ABD Başkanı Donald Trump’ın tekrar seçilmesi durumunda ise Robertsen “kısa vadede bir miktar daha dağınık” bir dolar seyrinin olmasını bekliyor.

Doların rakip para birimleri karşısındaki değerini ölçen küresel dolar endeksi bu yıl %3 civarında düşüş göstererek an itibariyle 92.765 puan seviyesinde seyrediyor.

Dolardaki değer kaybı trendi

Robertsen son birkaç yıldır dolarda oldukça güçlü bir değer kaybı trendi gördüğünü belirtiyor.

Baş analist, bu trendin oluşmasında ABD varlıklarının performansının son 10 yılda değer kazanma eğiliminde olmasının ve aynı süreçte S&P 500 Endeksi’nin MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi karşısında yaklaşık %100 oranında yükselmesinin “büyük bir itici güç” olduğunu savundu.

Robertsen, “İster küresel ticaret nedeniyle olsun ister ABD yerel politika ajandasındaki değişikler sebebiyle olsun eğer bu noktada bir geri dönüş görüyorsanız ve bunu ABD’nin diğer G10 rakipleri karşısında faiz oranları üstünlüğünün kalmadığı gerçeğiyle birleştiriyorsanız, bana kalırsa dolarda birden fazla yıl sürecek değer kaybı oldukça ikna edici bir durum haline geliyor” ifadelerine yer verdi.

 

Dolar, bugün TCMB faiz kararını bekliyor

 

ABD vadeliler belirsizlikle düşüşte

 

Ülker Bisküvi 650 milyon dolarlık Eurobond ihraç etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gulbani Rabbanol11 Kasım 2020 21:32

    Insanlari fakirleşrirne elindekini çirpma programi bunlar.8.50 olan dolar nasil oluyorda 7.80 e düsüyor.icine edeyim ben böyle ekonominin

  • Ağlamayın22 Ekim 2020 17:52

    Bir bizde yükselmiyor, gelişmekte olan ülkelerin tamamında yükseliyor. Covid atak dönemi süresince bütün dünyada yükseldi. 4 cephede savaşan ülkede, bir de süt liman kur beklemek rüya görmek. Biraz sabır, biraz destek, 10 yıl içinde dolar rezerv para da olmayacak. AB'de kalmayacak. 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU22 Ekim 2020 17:40

    bu bir ekonomik savaş.abd herkese doları kitlemiş korkutarak , söyle veya böyle bir şekilde almalar idi.gidip altın alalar idi.altının onsu bir kaç yıla 5000-10 000 $ olacaktır.

  • aziz22 Ekim 2020 15:36

    sürekli çıkıyor bizde ama biz sürekli bitiyouz fakirliyoruz buna dur diyecek yok mu

  • demir ceyhan22 Ekim 2020 20:36

    dolar tüm dünyada düşerken bizde artıyor. sağolsun merkez bankamız bunun devamı için elinden geleni yapıyor :D 

  • aziz22 Ekim 2020 15:34

    bir bizde çkıyor bu ne biçim iş yazık ya yeter artık bittik

  • İnananı22 Ekim 2020 13:37

    At yalanı .....

  • badddal22 Ekim 2020 12:47

    POWEL faizleri yükseltsin bak noluyor