E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDoların kaderi değişiyor---

Doların kaderi değişiyor

Doların kaderi değişiyor
29 Mayıs 2013 - 08:33 borsagundem.com

Son yıllarda değer kaybeden dolarda ibre yukarıya dönüyor olabilir

Uzun zamandır diğer para birimleri karşısında değer kaybeden ve yatırım aracı olarak çekiciliğini yitiren doların kaderi değişiyor.
Uzmanlar ABD ekonomisinden gelen iyileşme işaretlerinin, borsalar yaşanan rallilerin ve ABD’nin yeniden net petrol ihracatçısı olma yolunda ilerlemesinin etkisiyle, önümüzdeki yılların dolar için dönüm noktası olabileceğine işaret ediyor.
Analistler birkaç yıl içinde doların dünyanın en geniş yelpazede kullanılan para birimi olacağının altını çiziyor.
YAKIN ZAMANDA İLGİ KAYACAK

Barchetta Capital Management adlı finansal danışmanlık şirketinin İdari Direktörü Ed Ponsi, “Yakın zamanda ilginin dolara kayacağını göreceğiz. Bundan on yıl önce Euro’nun güvenilir yatırım ve kullanımda doların yerine geçeceği konuşuldu ama şimdi bu gündemde değil” diye konuştu.
Doların en büyük ticaret ortağı olan ülkelerin para birimlerine karşı değerini ölçen dolar endeks, geçen hafta 84.50 ile son üç yılın en yüksek seviyesini gördü.
Dolarda aşağı yönlü hareket neredeyse 30 yıldır devam ediyor. ABD ekonomisinin zayıflığı ilk başlarda etkenken son dönemde Fed’in niceliksel gevşeme politikası bu durumu tetikliyor.
DEĞİŞİM SİNYALLERİ

Uzmanlar ABD borsalarındaki rallinin etkisiyle, yabancı yatırımcıların Wall Street’e geldiği bu şekilde doların değerlenmesini sağladığını belirtti.
ABD borsalarındaki yabancı sermaye varlığı 2005 yılından bu yana neredeyse iki katına çıktı. Toplamda 13,26 trilyon Dolar değerindeki borsa ve tahvil yatırımlarının yabancılara ait olduğu görüldü. 2002 yılında bu rakam sadece 4,2  milyar dolardı.
CNBC yayınına katılan Deutsche Bank Foreks Stratejisti George Saravelos, “Dolarda bu yıl kökten bir değişim var. ABD para birimi artık riskli bir yatırım aracı olarak görülmüyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)