E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolarda yükseliş devam edecek mi?---

Dolarda yükseliş devam edecek mi?

Dolarda yükseliş devam edecek mi?
05 Ocak 2016 - 12:06 borsagundem.com

Borsa İstanbul bugün 70 binin altını gördü, dolar ise 2.98 TL'yi aştı. Uzmanlar bu hareketi Borsagundem.com'a değerlendirdi

Yeni yılın ilk günlerinde piyasalarda yaşanan hareket dikkat çekti. Borsa İstanbul değer kaybederken dolarda hızlı yükseliş devam ediyor. Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin piyasalarda yaşanan bu hareketi  Borsagundem.com’a değerlendirdi. İşte Burçak Gezgin’in o anaizi;
 
Dolar yeni yılın ilk günüyle birlikte alev aldı. Dolar’daki yükselişin esas nedeni İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gerilim. Bizim için önemli olan, TL’yi daha çok ilgilendiren olumsuzluk şu an için Ortadoğu’daki zaten çatışmalı olan ortama bir de ekstra bir siyasi olumsuzluğun yansıması. İran ve Suudi Arabistan arasındaki olumsuzluğun yanında Çin’in de dün küresel piyasalarda dalgalanma yaratması, ilk olarak riskli varlıklardan, güvenli limanlara kaçışı destekledi. Türkiye’nin bölgeye yakın olması TL tarafının bu bölgedeki olumsuzluklardan daha fazla etkilenmesine neden oldu. Eğer bu iki ülke arasındaki gerilim yatışmaz ise; riskli varlıklardan kaçış devam edebilir ve TL sıcak bölgeye de yakın olunması sebebiyle en negatif ayrışan para birimlerinden biri olabilir.
 
Diğer taraftan TL için bir diğer risk ise; uluslararası piyasalardaki Çin bazlı risklerin küresel bir satış dalgasını tetiklemesi olabilir. Çin bazlı risklerin belirsizlik endeksi olan VIX endeksi üzerinde hızlı hareketlere neden olması, sadeleştirmeye başlamak için VIX ve MOVE endekslerine işaret eden Merkez Bankası’nın Ocak ayını da pas geçmesine neden olabilir. Bu da Ocak ayında TL üzerinde risk olabilecek bir başka gelişme olarak, Dolar tarafında yükselişin devamını destekleyebilir.
 
Dolar’da 2.94 seviyesi kısa vadede belirleyici bir seviye olarak gözüküyor. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece, 3 ve 3.0320 seviyelerine doğru yükseliş görmemiz mümkün, siyasi gerilimin yatışması durumunda ise; tekrar 2.94 seviyelerine bir çekilme görebiliriz. Ancak Dolar tarafında, Türkiye için bir iyimserlikten bahsetmemiz ancak 2.94 seviyesinin altında mümkün olabilir. 2.94 seviyesinin altında tekrar kısa vadede tutunduğu önemli destek seviyesi olan 2.90 seviyelerine bir geri çekilme beklenebilir.
 
Borsa tarafında da hem Ortadoğu’daki siyasi atmosferin gerilmesiyle Çin’in küresel piyasalarda yarattığı baskı, yılın son haftasında başlayan satışların, 2016 yılına da taşınmasına neden oldu. Endeks tarafında da esas belirleyici özellikle Ortadoğu’daki gelişmeler ve hem Dolar hem de tahvil faizlerindeki yükselişin devam etmesi olacaktır. Dolar’daki ve tahvil faizlerindeki yükselişin devam etmesi halinde 72.500 seviyesinin altında kalındığı sürece her yükseliş satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. 72.500 altında kalındığı sürece mevcut trendin dibi olarak gözüken 68.000 seviyesine doğru hareketler görülebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • düştükçe bakmalı duruma.05 Ocak 2016 13:36

    68.000 ana hedef artık ki o zamanki genel ekonomik,siyasal global duruma da bakılacağından 68.000 dahi kesin alım hedefi olmayabilir.