E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda düşüş devam edecek mi---

Dolarda düşüş devam edecek mi

Dolarda düşüş devam edecek mi
15 Ekim 2015 - 18:12 borsagundem.com

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Özgüven döviz, petrol, altın piyasalarındaki gelişmeleri analiz masasına yatırdı. İşte o değerlendirme...

EURUSD paritesinde ABD verileri sonrası seyir satıcılı..
Güne toparlanmalar ile başlayan paritede öğleden sonra açıklanan ABD verileri sonrasında satıcılı seyrin hakim olduğunu görüyoruz. ABD’de TÜFE beklentilere paralel Eylül’de – % 0.2 olarak gerçekleşirken, özellikle çekirdek enflasyon tarafındaki görülen iyileşme ile birlikte dolarda değer kazanımları gözlemledik. Yıllık bazda çekirdek enflasyon %1.9’a yükselirken, buna ek olarak haftalık işsizlik başvurularının da 255.000 ile beklenenden iyi gelmesi dikkatlerden kaçmadı. Açıklanan veriler sonrasında haftanın son işlem gününe yaklaşırken paritede düşüşlerin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Ewald Nowotny’nin Euro Bölgesi’nde manşet ve çekirdek enflasyonun kurum hedefinden “açık bir şekilde” uzak olduğunu ifade etmesi de Euro’da yaşanan kayıpları destekledi desek, yanlış olmaz. Tüm bu gelişmeler eşliğinde pariteye teknik olarak bakacak olursak, düşüşlerin devamı ile 1.1370 desteği kırılırsa, 1.1325’e kadar geri çekilmeler görebiliriz. Tersi senaryoda ise, 1.1460 ve 1.1520 dirençleri izlenmelidir.

 
USDTL’de düşüşler devam edecek mi?
Uzun bir aradan sonra, 20 Ağustos tarihinden sonra ilk defa USDTL paritesi 2.87’li seviyelere kadar gevşedi. Sabah saatlerinde iç piyasada açıklanan işsizlik oranının Temmuz ayında, önceki ayki seviyesi olan yüzde 9.6′dan yüzde 9.8′e yükseldiğini gördük. Buna karşın, dün ABD tarafında açıklanan ve beklentileri karşılayamayan perakende satışlar ile üretici fiyat endeksi verilerinin kur üzerindeki etkisinin daha fazla olduğu bir gerçek. Bunların yanında git gide zayıflayan FED faiz beklentileri ile değer kayıpları gözlemlenen dolar endeksi ile birlikte bugün kurda düşüşler göze çarptı. Ancak öğleden sonra açıklanan ABD çekirdek enflasyon verisinde görülen iyileşme, bunun yanında haftalık işsizlik başvurularında 4 haftalık ortalamanın 1973’ten bu yana en düşük seviyeye gerilmesi bir anda dolardaki kayıpların yerini kazançlara bırakmasını sağladı. Rüzgarın terse dönmeye çalıştığı kur tarafında toparlanmaların devam edebilmesi için kritik 2.89 seviyesi üzerinde kapanışlar gerçekleşmesinin önemine değinmek gerekiyor. Böyle bir durumda yükselişler devam ederek yukarıda 2.9060 ve 2.9250 dirençleri tekrar hedef haline gelebilir. Ancak, kritik 2.89 seviyesi altında kapanışlar gerçekleşirse de, o zaman farklı bir senaryoda düşüşler etkili olabilir ve 2.8770 ve 2.85 seviyeleri denenebilir.

 
 
Ham petrolde 45 dolar önemli bir dönüş seviyesi olabilir!
Petrol fiyatlarında geçtiğimiz hafta yaşanan yükselişlerin bu hafta yerini kayıplara bıraktığını görüyoruz. Özellikle dün Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan haftalık stokların 9.3 milyon varil artış göstermesi de düşüşleri destekledi. Bunun yanında bugün öğleden sonra açıklanan kritik ABD enflasyon verileri sonrasında da emtialarda satış baskısının devam etme ihtimali tekrar gündeme gelmiş oldu. Teknik olarak bakıldığında, düşüşlerin devamı ile kritik ve psikolojik bir destek haline gelen 45.00 desteği yakından takip edilmelidir. Bu seviyenin de kırılması ile düşüşlerin etkisi ile 43.30 desteği test edilebilir. Diğer taraftan, yön tekrar yukarıya dönerse de, o zaman 46.40 ve 47.70 dirençleri gözden uzak tutulmamalıdır.

 
 
Brent Petrol : Hafta genelinde hakim olan düşüşlerin devam etmesi ile birlikte 48.70 ve 46.80 destekleri hedef haline gelebilir. Buna karşın, olası yukarı yönlü hareketlerde ise 50.35 ve 51.70 direnç seviyeleri takip edilmelidir. 

 
 
Altın Kritik Direncin Altında!
Dün beklentileri karşılayamayan ÜFE verileri ile 1190 direncini test eden altında bugün tersi bir tablo ile karşı karşıyayız. ABD enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve haftalık işsizlik başvurularının azalma göstermesi altın fiyatında geri çekilmelere neden oldu. Enflasyon verisi sonrası takip ettiğimiz Philadelphia Fed İmalat Endeksi’nin beklentiyi karşılayamaması ile birlikte sarı metalde sınırlı da olsa toparlanma çabası olduğunu söyleyebiliriz. 1190 direncinin aşılamadığı sarı metalde 1179 seviyesinin kırılması durumunda gevşeme devam edebilir. Alt tarafta 1168-1162 destekleri takip edilebilir.

 
GBPUSD, ABD Verileri İle Geriledi..
Hafta geneline baktığımızda verilerin genel olarak negatif yönde gerçekleşmesi paritede geri çekilmelere neden olurken dün açıklanan İngiltere işsizlik oranı verisinin 2008 yılından bu yana en düşük seviye olan yüzde 5.4’e gerilemesi paritede yükseliş hareketlerine neden olmuştu. ABD tarafından beklentilerin çok altında açıklanan ÜFE verilerinden destek bulan paritenin 1.55 seviyesini test ettiğini gözlemledik. Bugüne baktığımızda ise FED’in faiz artırım sürecinde kritik önem taşıyan TÜFE verilerini takip ettik. Pozitif yönde gerçekleşen enflasyon ve işsizlik başvuruları sonrası paritenin 1.55 direncini aşamadığını söyleyebiliriz. Akşam saatlerinde açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi’nin beklentiyi karşılayamaması ve FED iyimserliğinin devam etmesiyle paritenin 1.54 seviyesi üzerinde tutunma çabası gösterdiğini gözlemliyoruz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1.55 direnci tekrar hedeflenebilir. Geri çekilmelerin devamı halinde ise 1.5310-1.5250 destekleri takip edilebilir.

(EMRE ÖZGÜVEN - DESTEK MENKUL DEĞERLER)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)