E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar zirvede seyretmeye devam ediyor---

Dolar zirvede seyretmeye devam ediyor

Dolar zirvede seyretmeye devam ediyor
04 Eylül 2020 - 09:44 borsagundem.com

Dolar/TL haftanın son işlem gününde tarihi zirveye yakın seyrediyor.

Dolar dün 7,4525'le tüm zamanların en yüksek düzeyini görmesi sonrasında bugün 7,4557 ile rekor tazeledi. Sabah saatlerinde 7,45 civarında hareket ettikten sonra 11.55 itibarıyla 7,43 seviyelerinde seyrediyor.

Dün en düşük 7,3734, en yüksek 7,4522 seviyelerini gören dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,7 değer kazancıyla 7,4369'tan tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 7,4480'den işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,1 azalışla 8,8170'ten, sterlin/TL de yüzde 0,2 değer kazancıyla 9,8940'tan satıldı.

Dolar endeksi üst üste yükselişini dördüncü güne taşıyarak şu dakikalarda 92,8 seviyesinde bulundu. Euro/dolar paritesi, ise 1,20 üzerinden başlayan düşüşünü şimdilik 1,18 seviyesinde sonlandırdı.

Bugün yurt içinde bugün reel efektif döviz kuru, yurt dışında ABD'de açıklanacak ağustos ayı istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin takip edileceğini söyleyen analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedavisine ilişkin haber akışı ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin gündemin odağındaki yerini koruduğunu kaydetti.

Kur neden yükseliyor? 

Bugün ve dün akşam saatlerinde özellikle dolar/TL'de yaşanan yükselişte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gerçekleştirdiği yatırımcı toplantısından verilen mesajlar önemli bir rol oynuyor.  200'ün üzerinde katılımcı yer aldığı toplantıda yapılan açıklamalar TCMB'nin kısa vadede politika faizini artırma yönünde  adım atmayacağı şeklinde yorumlandı. 

Merkez Bankası'nın dün gerçekleştirdiği yatırımcı toplantısındaki 6 katılımcının Reuters'a verdiği bilgilere göre, toplantıda şu mesajlar öne plana çıktı:

TCMB rezervlerin kısa vadeli döviz borç ödemelerini karşılayacak durumda olduğunu söyledi

TCMB son zorunlu karşılık adımının etkisinin rezervlerde kısa sürede artış olarak görüleceğini belirtti

TCMB enflasyonun önümüzdeki dönemde gerileyeceği beklentisini koruyor

TCMB doğrudan politika faizi yerine likidite tedbiri uygulamasında, salgın nedeniyle oluşan geçici faktörlerin de etkili olduğu sinyalini verdi

TCMB politika faizinde hızlı değişiklikler için iç ve dış belirsizliklerin yüksek olduğu mesajını verdi

TCMB döviz geçişkenliğinin önümüzdeki dönemde enflasyonda daha güçlü etki yaratabileceği sinyalini verdi

TCMB yıl sonu enflasyon tahminlerinde olası değişikliklerin Ekim ayı sonundaki enflasyon raporunda yapılacağını belirtti

TCMB likidite adımlarında sıkılaştırma yönlü daha fazla yerinin olduğunu belirtti

Çim Beton ve Silverline sorusu

ABD borsasında bir günde 444 milyar buharlaştı

Günün önemli şirket haberleri 04/09/2020

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş04 Eylül 2020 19:25

    Ama köprü yol yaptık, 25 yıl dolar bazında geri ödemeli de olsa...

  • Misafir 04 Eylül 2020 15:33

    Eski zamanlardan bir pir 1 dolar 1 TL olacak demişti ama kimse inanmamıştı

  • Okie Dokie04 Eylül 2020 13:22

    Tüm param dolarda. TCMB genel müdürünün keyfi yerinde ise benim keyfim hayli hayli yerinde. 8 - 9 - 10 fark etmez. Bize uyar.

  • Ekonomist04 Eylül 2020 10:21

    Hükümetin bir an önce ülke ihtiyacı kadar dovizi bulmalı. Yoksa finansal durumlar altüst olur. Swap olayıylada olmaz bu iş ve gercekçide değil. Son 15 yıl ülkede en büyük paraları kazanan adamların yurdışına götürdükleri paraları getirmeleri yeterli!

  • TL Değerlidir. 04 Eylül 2020 10:04

    Bu kadarda olmaz. Hergün hergün Tl de değer kaybı. Rekabetçi kurla anca batarız. Neden güney kore America İngiltere fransa kuveyt japonya ve daha birçok ülke kurlarını düşürmüyor rekabet için? Rekabet için bilim üretim yeniliğe reformlara ihtiyaç var. TL yi itşbarsızlaştırmaya değil.