E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar hafif yükselişte---

Dolar hafif yükselişte

Dolar hafif yükselişte
13 Mart 2019 - 08:24 borsagundem.com

Güne 5.45 lira seviyesinde başlayan dolar kuru hafif yükseliş kaydediyor

Dolar/TL bugün 5.46 civarında sakin seyrini sürdürürken, piyasalar İngiltere parlamentosunda Brexit hakkında bu akşam yapılacak oylamanın sonucunu bekliyor. 

Dolar saat 18.00 itibariyle 5.4703 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4520 lira, en yüksek 5.4712 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1887 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.13004 seviyesinde. Gram altın 229.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.79 seviyesinde.

Dolar/TL dünkü oylamanın ardından bu sabah gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen 
sınırlı değer kaybına paralel hareket etti ancak gün içinde TL Brezilya reali ile birlikte benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. 

İngiltere parlamentosu dün gece Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmak 
için sağladığı ve hafta başında AB'den ek güvenceler aldığı anlaşmayı tekrar reddetti. 

Parlamento bugün TSİ 2200'da, AB ile ilişkileri düzenleyecek herhangi bir anlaşma olmadan 
AB'den ayrılmayı oylayacak. Bu reddedilirse parlamento yarın ayrılma tarihini ertelemeyi 
oylayacak. Tüm bu oylamalara rağmen AB'de ayrılma süreci belirsizliğini koruyor. 

AB'den ayrılma tarihinin ertelenmesi, erken seçimlere gidilmesi, hatta Brexit olarak adlandırılan AB'den ayrılma kararının tekrar referanduma sunulması bile ihtimal dahilinde. Bunun yanı sıra May AB'den ayrılma planını üçüncü defa revize edip yeni bir oylamaya gitmeyi de değerlendirebilir. 

Bir bankacı, "Piyasalar oldukça sakin. Ancak seçime kadar kur yavaş yavaş yukarı hareketini sürdürecek gibi görünüyor. Şu an için Brexit piyasalar için risk unsuru. Ayrıca gelişmekte olan piyasalardaki genel havayı takip etmek gerek" dedi. 

Dolar/TL geçen hafta Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişeler kaynaklı olarak sert yükseldikten sonra bu hafta nispeten sakin bir seyir izliyor. 

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin 5 aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Bu sabah 5.8067/5.8122 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 5.8185/5.8215, bu sabah 
6.1594/6.1624 seviyesinde olan euro/TL ise 6.1810/6.1830 seviyesinde bulunuyor. 

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 18.59, valörde son işlemde yüzde 18.70 oldu. Bugün ise spot kapanışta yüzde 18.79 seviyesindeydi. 

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.47, valörde son işlemde yüzde 15.65 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 15.78, valörde son işlemde yüzde 15.86 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)