E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFaiz indirim beklentisiyle dolarda yön aşağı döndü---

Faiz indirim beklentisiyle dolarda yön aşağı döndü

Faiz indirim beklentisiyle dolarda yön aşağı döndü
28 Ekim 2019 - 08:09 borsagundem.com

Dolar, FED'den gelecek faiz indirim beklentisiyle düşüş kaydetti

Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini beklentilerin üzerinde indirerek son üç toplantıda 10 puan indirime ulaşması ardından TL'de sınırlı baskı devam ederken, bankacılar Türkiye piyasalarındaki tatiller nedeniyle kısa haftada ABD ve Japonya merkez bankaları faiz kararı, TCMB'nin enflasyon raporu ve 2020 yılı iç borçlanma stratejisinin takip edileceğini söylediler.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7292 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7129 lira, en yüksek 5.7767 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3545 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1091 seviyesinde. Gram altın 274.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.94 seviyesinde.

Özelikle ABD'nin yaptırım riskinin ortadan kalkması ve jeopolitik tansiyondaki azalışa dikkat çeken bankacılar TCMB'nin faiz indirimini önden yüklemeli olarak da tanımladı.

TCMB enflasyondaki düşüş ve jeopolitik risklerin azalmasıyla TL'deki değer kazanımının ardından politika faizini Ekim'de 250 baz puan indirimle %14'e çekti. Böylece son üç toplantıda toplamda 1000 baz puan faiz indirimi yapılmış oldu.

Merkez Bankası, yılın son Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısını 31 Ekim'de İstanbul'da yapılacak. TCMB'nin İstanbul Şubesi'nde yapılacak toplantı saat 1030'da gerçekleşecek, raporu Başkan Murat Uysal sunacak.

Enflasyonun yılsonunda tahminlerin altında kalacağı beklentisi ve gelişmiş ülkelerde faizlerin düşük seyrinin desteğiyle bazı analistler faiz indirimlerinin Aralık'ta da sürmesini bekliyor ancak bu noktada Enflasyon Raporu'nda verilecek mesajlar izlenecek.

Bankacılar her ne kadar bugünden TL'de bir tepki oluşmasa da enflasyonun yeniden yükselişe geçtiği dönemde reel faizlerin düşük kalma riskine dikkat çekiyorlar. Dün de bir işlemci "Eğer TCMB bizim hesapladığımızın çok ötesinde bir enflasyon düşüşü beklemiyor ise bu faiz indirimi TL için önemli bir risk oluşturabilir. Ancak bu riski piyasa bugünden fiyatlamayı tercih etmiyor" demişti.

Küresel piyasalarda ise ABD ile Çin'in ticaret anlaşmazlıklarını giderecek bir anlaşmaya gelecek ay varacağı beklentisiyle yatırımcıların riskli varlıklara olan iştahı arttı.

FED BEKLENİYOR

Küresel piyasalarda bu hafta dikkatler Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararlarına çevrilmiş durumda.

Dolar, Fed'in Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı öncesinde yen karşısında iki aydan uzun bir sürenin zirvesine yakın işlem gördü.

Fed Çarşamba günü büyük ihtimalle faizleri 25 baz puan indirme kararı verecek. Ancak uzmanlar Fed'in para politikasını bundan sonra daha fazla gevşetmeyeceğinin sinyalini vermesini bekliyorlar.

Dolar endeksi 97.850 ile bir önceki seansa kıyasla yatay ancak geçen hafta gördüğü zirvelere yakın seyretti. Dolar Cuma günü ABD Ticaret Temsilciliği makamından yapılan açıklamada Çin ile ticaret müzakerelerinde anlaşmanın bazı kısımları hakkında "nihai halini almaya yaklaştı" denildi. Çin Ticaret Bakanlığı da Cumartesi günü ticaret anlaşmasının bazı kısımları hakkındaki "teknik konsültasyonun" tamamlandığı ifade edildi.

Ancak kısmi bir anlaşmanın ticaret anlaşmazlığının yarattığı riskleri gidermeyeceğini düşünen yatırımcılar anlaşma imzalanması ihtimaline temkinli yaklaşıyor.

İç piyasada ise 2020 yılına ilişkin açıklanması beklenen iç borçlanma stratejisi önemli olacak.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş eğilimi devam ediyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde TCMB öncesi 10 yıllık gösterge tahvil 77 baz puan düşüş yaşanmıştı. Cuma günü ise spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.45 valörde son işlem %13.31 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi.

Yeni iki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.24, valörde son işlem %13.11 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ28 Ekim 2019 17:50

    DOLARİZE OLMUŞ BAZILARI SURİYE OPERASYONU UZAYACAK DİYE EVİNİ ARABASINI SATAN 5.85 DEN DOLAR ALDI ALDI ŞİMDİ ONLAR YANDIM ANAM TÜRKÜSÜ SÖYLEYİP RAHATLASIN.BEKLENTİSİ DOLAR 8000 OLACAKTI.ZARAR KOL GİBİ GİRDİ.ÇEVREMDE ÇOK ALAN GÖRDÜM.SÖZÜM ONLARA.

  • Sebati Simez28 Ekim 2019 17:32

    Doların düşmesinden en çok muhalefet partileri rahatsız olurlar.

  • Selahattin Ölmez28 Ekim 2019 17:31

    FETÖ'cüler ve Cumhuriyetci ve aydın geçinen çok vatan haini vardır. Youtube'da dolar 11-20 TL olacak dediler. Millet dolar aldırttılar kendi ve patronları da dolar sattı.

  • mehmet yılmaz 28 Ekim 2019 13:16

    TÜRKİYE düşmanları kaos için dolar alıp 15 aydır 10 - 15 tl  olacak diye keriz mankurtlara 15 aydır HAMMALIĞINI YAPTIRIYORLAR.BETER OLUN.

  • Forex28 Ekim 2019 12:46

    Carry akışı var