E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar dar bantta seyredebilir---

Dolar dar bantta seyredebilir

Dolar dar bantta seyredebilir
17 Temmuz 2014 - 09:42 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası TL varlıklar üzerinde volatilite artabilir

Bugün saat 12’de Euro Bölgesine ait aylık ve yıllık bazda Çekirdek TÜFE ve TÜFE verileri açıklanacak. Verilerin beklentilerden kötü gelmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası’nın duruma parasal politika araçları ile müdahil olması yönünde beklenti bir nebze daha artabilir. İlgili saatte EUR/USD paritesinde hareketlilik yaşanabilir. 1,3525 gün içi destek, 1,35 seviyesi ise kısa vadeli destek noktası olarak karşımıza çıkmakta. Bugün saat 15:30’da ise ABD’den haftalık işsizlik başvuruları rakamları açıklanacak. Geçen hafta ABD’de 310 bin kişinin işsizlik ödeneğinden yararlanması beklenmekte. Yine aynı saatte ABD’de açıklanacak inşaat başlangıçları ve inşaat ruhsatları ülkede inşaat sektörünün bugünü ve yakın geleceği hakkında duyarlılığı göstermesi bakımından ekonominin gidişatı hakkında yeni bir veri sağlamış olacak. Saat 17’de açıklanacak Philadelphia FED İmalat Endeksi’nde ise beklenti 16; bu rakamın üzerinde gelecek bir rakam genel hatları ile ABD Doları’nın güçlenmesi yada güçleneceği yönünde duyarlılığı artıracağından başta EUR/USD, CHF/USD ve USD/JPY gibi paritelerde gün içi oynaklığa sebep olabilir.
ABD’de FED Başkanı Janet Yellen ve Dallas FED Başkanı Fisher’in açıklamaları takip edildi.
FED Başkanı Yellen dün Temsilciler Meclisi’nde yaptığı sunumda Salı günü yaptığı açıklamaları tekrarladı. FED’in faizleri kuralların işaret ettiğinden daha düşük seviyelerde tutmasını savunan Yellen, ekonomilerin Merkez Bankaları bağımsızken daha iyi bir seyir izlediğini belirtti.
Dallas FED Başkanı Richard Fisher ise ABD Merkez Bankası’nın faizleri gelecek senenin başından itibaren kademeli olarak artırabileceğini açıkladı.
ABD tarafında dün veri akışı yoğundu.
ABD’de Üretici Fiyatları Endeksi Haziran ayında aylık bazda %0.4, yıllık bazda %1.9 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE artışı aylık bazda %0.2, yıllık bazda %1.8 oldu. Kapasite Kullanım Oranı Haziran ayında %79.1 olarak gerçekleşti. Sanayi Üretimi ise Haziran ayında %0.2 artış gösterdi.
FED Bej Kitap Raporu’na göre iyimserlik genişleyen bir görünüm sergiliyor. Anketin yapıldığı 12 FED bölgesinin 7 tanesinde kalifiye işgücü bulma sıkıntısı yaşandığı ve oto satışlarının perakendecilik sektörünün yoluna öncülük etmeye devam ettiği gözlendi.
Avrupa borsaları haftanın üçüncü işlem gününü artıda tamamlarken, ABD hisselerinde de görünüm olumluydu. BIST100 haftanın üçüncü işlem gününde, günü %1.26 ve 1.025,43 yükselişle 82.270,52 puandan kapattı. Güne 81.340 seviyesi ile alıcılı başlayan BIST100 Endeksi’nde olumlu görünüm dün de devam etti. USD/TRY’nin 2.1250’nin altında işlem gördüğü günde, Türkiye CDS’leri 181 seviyesinde.
Bugünün en önemli gündemi 14.00’da TCMB faiz kararı olacak.
Merkez Bankası’nın politika faizinde 50 ile 75 baz puan arasında bir indirime gitmesini bekliyoruz. TCMB 24 Haziran’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini %9.5''ten %8.75''e indirirken, marjinal fonlama oranı değiştirilmeyerek %12’de bırakmıştı. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını %11.5, borçlanma faiz oranı ise %8''de sabit tutulmuştu.

EUR/USD

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin bu hafta yaptığı açıklamalarında, bankaların devlet tahvili alıp yüksek karlar elde etmek için ECB’den yeni nakde bel bağlamaları
gerektiğini söylemişti. ECB’nin ucuz parasını kullanarak devlet tahvili almanın artık o kadar uygun olmadığını ve bu carry trade’lerin çok daha az karlı olacağını da belirtmişti.Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s İtalya bankacılık sistemi için görünümün, devam eden varlık kalitesinin kötüleşmesi ve düşük karlılık nedeniyle negatif olmaya devam ettiğini bildirdi. İtalyan bankalarının sorunlu kredi seviyelerinin gelecek 12-18 aylık dönemde yüksek
kalmaya devam etmesinin ve İtalyan bankalarının ek karşılık ayırmak zorunda kalmalarının beklendiğini ifade etti. Euro Bölgesinde ticaret fazlası beklentilerin altında kaldı. 15.4 Milyar Euro olarak gerçekleşen veride beklenti 16.5 Milyar Euro fazla olacağı yönündeydi. Euro Bölgesinde TÜFE rakamlarının açıklanacağı günde EURUSD paritesinde 1.3540 gün içi direnç, 1,3575 ise kısa vadeli direnç noktası olarak karşımıza çıkarken 1,3525 gün içi destek, 1,35 seviyesi ise kısa vadeli destek noktası olarak görünmekte.


USD/TRY

Bugün Türkiye’de ki en önemli gelişme yapılacak olan Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu toplantısı olacaktır. TSİ 14:00’da açıklanacak olan faiz oranları TL varlıklar üzerinde volatiliteyi arttırabilir. Dün Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere baktığımızda, Mayıs
ayında özel sektörün uzun vadeli dış borcu 163.2 Milyar Dolar, Kısa vadeli dış borcu ise 4.1 Milyar Dolar olarak gerçekleşti. Finans Dışı Özel Sektör uzun vadeli kredi borcu Mayıs ayında 87.6 Milyar Dolar ve kısa vadeli kredi borcu ise 4.1 Milyar Dolar olarak açıklandı. MB’nin 1 Milyar TL tutarlı 1 hafta vadeli repo ihalesine 1.1 Milyar TL, 20 Milyon Dolarlık döviz satım ihalesinde ise maksimum 2.1189 fiyattan 36 Milyon Dolar teklif geldi. MB’nin PPK
toplantısının olduğu günde USDTRY’de 2.1205 gün içi destek, 2,1193 ise kısa vadeli destek noktası olarak karşımıza çıkmakta. Direnç bölgesi olarak ise hem gün içi hem de kısa vadeli direnç noktalarımız örtüşmekte ve 2,1250 olarak görünmekte.


INFO YATIRIM
www.infoyatirim.com
www.infoyatirimfx.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)