E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolar dar bantta seyredebilir---

Dolar dar bantta seyredebilir

Dolar dar bantta seyredebilir
02 Şubat 2017 - 09:04 borsagundem.com

Teknik olarak düşüş kanalı içerisinde hareket eden kurda satışların devamında 3.7600-3.7520 destekleri izlenebilir

Dün kritik öneme sahip Amerika Merkez Bankası (FED) para politikası kararları takip edildi. FED
herhangi bir faiz değişikliğine gitmezken toplantı notları ön plana çıktı. Notlara göre FED, oy birliği ile
faiz artışına gitmezken, %2 olan enflasyon hedefine orta vadede ulaşacaklarına dair vurgu yaptı. Öte
yandan, toplantıda yetkililerin ekonomik finansal gelişmeleri takip edecekleri mesajı önemliydi. Bu
gelişmeler sonrası piyasalarda mart ayı faiz artırım beklentisi %13’e geriledi. Buna karşın dün ABD
tarafından açıklanan veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Genel olarak FED’in bekle gör
politikasını koruduğunu ve verilerin seyrine bağlı olarak aksiyon alacakları mesajını yineledi ve küresel
olarak dolar varlıklarında geri çekilmeler gözlendi. Artık piyasalarda gözler Cuma günü açıklanacak
olan kritik ABD tarım dışı istihdam verisinde olacak. Ons Altın fiyatlarında ise, dalgalı fiyatlamalar
gerçekleşirken dün sarı metal FED kararı sonrası kayıplarının büyük bölümünü telafi etti. ABD
borsalarında ise, karışık görünüm hâkimdi. S&P500 yatay seyrederken Nasdaq %0.50 üzerinde primli
işlem gördü
Yurtiçi piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkılaşma hamleleri devam ediyor.
Dün itibari ile ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10.34 seviyesine çıkarken 2012 yılından beri
gerçekleşen en yüksek seviyeye ulaştı. Öte yandan, Türkiye’nin Ocak ayı ihracatı geçen yıla göre %15
arttı. Tüm bu gelişmeler sonrası TL varlıkları değer kazanırken Dolar, Türk Lirasına karşı %0.20 değer
kaybetti. EURO/TL paritesi ise %0.32 oranında düştü.
Euro bölgesinde ise ülkeler bazında PMI verileri takip edildi. Ülkeler bazında açıklanan verilerde karışık
görünüm hakim olsa da Almanya PMI verisi beklentilerin altında kaldı. Öte yandan Brexit süreci Euro
varlıkları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. FED kararı sonrası Euro, Dolara karşı %0.30’a yakın
değer kaybetti. Avrupa borsalarına ise primli görünüm hakimdi. DAX endeksi %1 üzerinde değer
kazanırken FTSE100 ise %0.10 üzerinde primli seyretti.
Dün açıklanan ABD ham petrol stoklarında artış gerçekleşti. ABD stokları 6.4 milyon varil üzerinde
artış kaydetse de petrol fiyatlarında dalgalı fiyatlamalara neden oldu. Ham Petrol ve Brent Petrol
fiyatları %1 üzerinde primli seyretti.

USDTRY ANALİZİ

Dün Amerika Merkez Bankası (FED)’nın gerçekleştirdiği yılın ilk toplantısı takip edildi. FED, piyasa beklentilerine paralel politika faizinde bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 0,50-0,75 aralığında sabit tuttu. Toplantı notlarında, tüketici güveni ve ekonomik güvenin son zamanlarda yükseldiğine değinildi. Ayrıca, enflasyonun son çeyreklerde yükseldiği ancak hala yüzde 2 olan hedefin altında olduğu ifadelerine de yer verildi. Notlarda ekonominin sadece kademeli faiz artışına izin verdiği tekrarlanırken enflasyon hedefine ulaşana kadar genişlemeci para politikasının sürdürüleceğine dikkat çekildi. FED’in bu açıklamaları piyasalarda “güvercin” olarak algılanırken kur 3,78 seviyelerinden 3,76 seviyesine dek
gevşeme gösterdi. Yeni günde FED kararının etkisi kurda fiyatlanmaya devam edebilir. Ayrıca
ABD’de haftalık işsizlik başvuruları da yakından izlenecektir. Teknik olarak düşüş kanalı içerisinde hareket eden kurda satışların devamında 3.7600-3.7520 destekleri izlenebilir. Olası yükselişlerde ise 3.7870-3.7950 dirençleri gündeme gelebilir.

EURTRY ANALİZİ

TL varlıklarında görülen değer kazancı FED’in faiz kararı ve açıklamaları sonrasında da devam etti. FED’in güvercin bir tutum sergilemesi gelişen ülke piyasalarında pozitif etki yaratırken EURTRY paritesindeki geri çekilmeleri de destekledi. Bugün iç tarafta takip edilecek bir veri bulunmuyor. Avrupa tarafında ise, ECB’nin aylık raporu, AB ekonomi öngörüleri, ÜFE ve ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları takip edilecektir. Teknik olarak yükseliş kanalı içerisinde hareket eden Euro’da alımların devamında 4.0830-4.0945 dirençleri ön planda olabilir. Olası geri çekilmelerde kritik 4.0475-4.0365 destekleri karşımıza çıkabilir.

EURUSD ANALİZİ

Dün ABD’de açıklanan olumlu verilerin etkisiyle parite 1,0730 seviyesine dek geri çekilse de FED’in güvercin açıklamaları sonrası parite 1,0780 seviyesini test etti. FED piyasa beklentilerine paralel politika faizinde bir değişikliğe gitmezken açıklamalarda ekonominin sadece kademeli faiz artışına izin verdiği tekrarlanırken enflasyon hedefine ulaşana kadar genişlemeci para politikasının sürdürüleceğine dikkat çekildi. Bugün ise, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecektir. Avrupa’da ise, ECB’nin aylık raporu, AB ekonomi öngörüleri, ÜFE ve ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları ön planda olacaktır. Teknik olarak yükseliş hareketine devam eden paritede alımlar kritik 1.0800 direncini aşarsa, 1.0815-
1.0845 seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0740-1.0720 destekleri ön plana çıkabilir.

GBPUSD ANALİZİ

Doların küresel ölçekte yaşadığı değer kaybı sterlin/dolar paritesini yukarı taşırken dün FED’in faiz kararı ve ve açıklamaları paritedeki yükselişlerin hız kazanmasında etkili oldu. FED, piyasa beklentilerine paralel faizlerde bir değişikliğe gitmezken bir sonraki faiz artışının zamanlamasına dair bir mesaj vermedi. Güvercin FED sonrası paritedeki değer kazancı yüzde 0,70’e ulaştı. İngiltere başbakanının açıklamasına göre bugün Brexit tasarısı yayınlanacak. Ayrıca İngiltere’de BoE faiz kararı ve başkan Carney’in açıklamaları yakından izlenecektir. ABD tarafında ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecektir. Teknik olarak yükseliş hareketinin sürdüğü Sterlin’de kritik 1.2675-1.2700 dirençleri gündeme gelebilir. Satışların hız kazanması durumunda 1.2625 desteği kırılırsa, 1.2570 seviyesi karşımıza çıkabilir.

USDJPY ANALİZİ

Japonya Merkez Bankası bu hafta faiz kararı sonrası güçlenen Yen para birimi parite tarafını baskılamıştı. Dün ise ABD Merkez Bankası faiz kararı sonrası paritede düşüşler devam etti. FED beklenildiği üzere faizlerde değişikliğe gitmezken kademeli faiz artışı vurgusunu yinelemesi paritede satışları derinleşti. Gün içerisinde teknik olarak düşüş hareketinin devam ettiği paritede satışların devamında 112.45 seviyesi kırılırsa, derinleşebilir ve 111.95 desteği ön plana çıkabilir. Yükseliş durumunda ise 113.25-113.80 seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN ANALİZİ

FED’in kritik faiz kararı piyasa beklentilerine paralel olarak gerçekleşti ve faizlerde bir değişikliğe gidilmedi. FED kademeli faiz artışı vurgusunu yinelerken, açıklanacak verilerin seyrine göre aksiyon alacağı sinyali verdi. Olumlu gelen özel sektör tarım dışı istihdam verisinin yanında artık gözler Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinde olacak. Bugün ise ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilebilir. Güvercin mesajlar veren FED sonrası gerileyen Dolar endeksiyle birlikte toparlanan altın tarafında teknik seviyeler ön plana çıkabilir. Teknik olarak incelediğimizde yükselişini sürdüren ons altında kritik 1216 direnci aşılırsa, alımlar hızlanabilir ve 1222-1227 direnç bölgesi gündeme gelebilir. Geri çekilme durumunda 1206-1201 destekleri takip edilebilir.

PETROL ANALİZİ

Dün Enerji Bilgi Yönetimi’nin açıkladığı petrol stokları takip edildi. Ham petrol stokları 3,2 milyon varil olan beklentilerin üzerinde 6,4 milyon varil artış gösterdi. Ancak, Cushing, Oklahoma ham petrol stokları ise 1,2 milyon varil azalış gösterdi. Açıklanan veriler sonrası petrol fiyatlarında hızlı yükselişler gözlendi. Yarın açıklanacak sondaj kuyu sayıları petrol cephesinde yakından izlenecektir.

1- Ham Petrol Analizi

Teknik olarak incelediğimizde yükseliş kanalı içerisinde hareket eden petrolde kritik 53.85 direnci aşılırsa, 54.15 seviyesi izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 52.90-52.60 destekleri ön planda olabilir.

2- Brent Petrol Analizi

Teknik olarak incelediğimizde yükseliş hareketinde olan petrolde 56.80-57.15 dirençleri gündeme gelebilir. Satışların devamında ise 55.70-55.35 destek seviyeleri görülebilir.

DAX ANALİZİ

Euro Bölgesi’nden gelen olumlu veri akışı endeksin kazanımlarını korumasına destek oluyor. Bugün ECB’nin aylık raporu, AB ekonomi öngörüleri, ÜFE ve ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları endekste hareketliliği artırabilir. Teknik olarak incelediğimizde yükseliş eğilimini devam ettiği endekste 11700-11740 dirençlerine doğru alımlar görülebilir. Geri çekilme durumunda 11625-11545 destek seviyeleri ön planda olabilir.

Destek Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)