E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 4 ayın en düşüğünde! FED'i bekliyor---

Dolar 4 ayın en düşüğünde! FED'i bekliyor

Dolar 4 ayın en düşüğünde! FED'i bekliyor
31 Temmuz 2019 - 08:33 borsagundem.com

Dün 5.54 lirayla 2 Nisan tarihinden beri en düşük seviyesini gören dolar bugün 5.51 lirayı gördü. Dolar FED'in faiz kararına kilitlendi.

Dün dolar kuru 5.54 lirayla 2 Nisan tarihinden beri en düşük seviyesini görerek yaklaşık 4 ayın en düşüğüne geriledi. Bugün ise 5.51 seviyesi test edildi.

Piyasalarda bugün enflasyon raporu ve TCMB Başkanı Murat Uysal'ın verdiği mesajlar takip edildi. Piyasalar Fed'in akşamki toplantısına odaklanmış durumda. Fed'in para politikası toplantısında politika faizini 25 baz puan indireceği tahmin ediliyor.

TCMB enflasyon beklentilerini aşağı yönde revize etti

TCMB Başkanı Uysal'dan önemli açıklamalar

Dolar saat 18:08 itibariyle 5.5502 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5101 lira, en yüksek 5.5644 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1787 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.11342 seviyesinde. Gram altın 254.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.98 seviyesinde.

Dolar/TL, küresel faizlerdeki düşüş beklentilerinin ve ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentilerin desteğiyle gerilediği dört ayın en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürürken, piyasada bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporunda yılsonu beklentilerindeki revizyon ve geleceğe dönük verilebilecek para politikası mesajlarını takip edecek.

Fed bu kararı alırsa, 10 yıldır ilk defa faiz indirmiş olacak. Vadeli işlemler piyasası Fed'in politika faizini bugün yüzde 2.5'ten yüzde 2.25'e indireceğini, ancak indirimlerin devam ederek gelecek yıl sonuna kadar faizlerin 100 baz puan düşeceğini fiyatlıyor.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) geçen hafta Murat Uysal'ın başkanlığındaki ilk toplantısında enflasyonun yılsonunda beklentilerin altında kalabileceği öngörüsü ile politika faizini 425 baz puan indirimle %19.75'e çekerek 4.5 yıllık aranın ardından faiz indirimini gerçekleştirmişti.

PPK'da yıl sonu enflasyon tahminlerinin de aşağı revize edilebileceği mesajı verilmişti. TCMB'nin Nisan raporunda yılsonu enflasyon tahmini orta noktası %14.6 olmak üzere %12.1 ile %17.1 aralığında yer alıyordu.

Üst düzey bir bankacı, "TCMB'nin ilk faiz indirimi ardından piyasa fiyatlamalarına baktığımızda yılın kalan 3 toplantısı için 300 baz puanlık bir indirimi fiyatladığını beklediğini söyleyebiliriz. Bugün başkanın mesajlarından bu beklentilerin ne kadar doğru olduğunu ne kadar revize gerektirdiğini anlamaya çalığacağız.

Enfalsyon tahminin ne kadar aşağı ve bu revizyonun gerekçelendirmesinin hangi öngörülerden geleceği önemli" dedi. Bankacı küresel düşük faizlere ve Fed, ECB başkta olmak üzere yeniden faiz indrimi döngüsü beklentilerine de işaret ederek "Fed'in ne yapacağı belki TCMB'nin de adımlarında belirleyici olacak tek bir indirimin EM'lere desteği daha zayıf olacaktır.

Bu açıdan Fed de önümüzdeki dönemde önemli bir belirleyici olacak." Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, küresel merkez bankaların genişlemeci politikalara yeniden yönelmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerin TL'ye destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD ilişkileri, küresel büyüme endişeleri, küresel ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, olası bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor. Dolar/TL , dün 2 Nisan'dan beri en düşük seviye olan 5.5500'a kadar geriledikten sonra günü 5.56 civarında tamamlamıştı.

TL dün dolar karşısında %1 civarında değer kazancı ile benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. 

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı bu yıl içinde, son 1 yılda %32 son üç yılda ise %52 seviyelerine kadar yükseldikten sonra son dönemde kayıpların bir bölümü de telafi edilmiş durumda. Son 3 yıla bakıldığında kayıp %46'ya gerilerken 1 yılda ise bu oran %12'ye gerilemiş durumda.

Son dönemde yaşanan değer kazançlarına karşın TL hala son 1 ve 3 yılda da gelişmekte olan ülkeler arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer alıyor. Ancak değer kazançları negatif ayrışmanın da gittikçe azalmasını sağlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise dün Türkiye'nin düşük faiz beklentisi içinde olması gerektiğini belirtti. Nihai kararın TCMB'ye ait olduğuna dikkat çeken Albayrak eeel sektörün maliyetlerinin düşmesi anlamında her türlü faiz indirimine olumlu baktığını da söylerine ekledi.

TAHVİL GİRİŞLERİ TL'Yİ DE DESTEKLİYOR

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte düşüşünü devam ettiriyor. En belirgin düşüş geçen hafta Cuma günü yaşandı. 2 yıllık gösterge tahvil Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son işlemde %16.35 bileşik seviyesindeydi.

Dün son işlem %15.99'a kadar geriledikten sonra son işlemde %16.03 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günün düşüş 50 baz puana yaklaştı. 10 yıllık tahvilde bileşik getiri dün son işlemde %15.52 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz31 Temmuz 2019 17:25

    arkadaşlar çinden hediyelik eşya getirin antalya başta olmak üzere tüm egede turistler çok alıyor üretim ve maliyetiyle uğraşılcak gibi değil dolar düştü elektirik yakıt düşmüyor ssk masraflarıda herşey yeründe sayıyır üretim demek sefalet demek ondan dolar düşmüşken hemen ithalata sarılın parayı vurun benim gibi

  • Emlakçı31 Temmuz 2019 19:04

    Bu kardeş kim bilmiyorum çakmaymış falan benide ilgilendirmez bu ülkede yandaş değilsen üretimden uzak dur herşeyin maliyeti belli üretim kesinlikle kar ettirmiyor

  • anti fenerli31 Temmuz 2019 18:55

    izzettin , gargad ları unutma sakın ha ha ha 

  • İzzettin Kassam31 Temmuz 2019 18:12

    sen çakma (mehmet yılmaz) sın. muhtemelen okim boukim gibi bir zionist ya da tohumusun... üzülme sizi takip ediyoruz... önce s400 sonra su35 derken milli muharib ve the end...

  • mehmet yılmaz31 Temmuz 2019 17:06

     dolarla kiralık pensilvanyada ve yunanistanda emlakçılık yapan vatan evladı acı varmı demiyorum daha yeni başladı şimdiye kadar  7,20 den aşağı 112 ay ACIK ACIK ucunden  bundan sonra dolarda ŞELALE DÜŞÜŞÜNE hazırlanın. 

  • emlakçı31 Temmuz 2019 19:09

    valla kardeş burdayım hergün zavallı yorumlarını okuyorum ben senin gibi insanlar zarar ettiğinde bundan haz almıyorum ama senin zavallı çırpınışlarını izlemek zevkli ayriyetyen bu ülkede yabancı konut alınca iyi zarar eden insanlar yurtdışından alıncamı kötü ahh zavallı ahh ikinci baban bu ülkeye gelmeden önce dolar ne kadarmış bi bak herşey satıldı dış borç beş katı bak bakalım dolar ne olmuş akçelere muhtaç kalmış ne anlatıyor senş zavallı

  • MOKO31 Temmuz 2019 16:55

    Hazinenin Eylül-Kasım aylarında en yüksek yurtdışı borç ödeme dönemi. Merkez bankası yurtdışımda yüksek maliyetle USD borç alamıyacağına göre, iç piyasada ihale açık USD ye mecburen talep edecek. Bundan doayı Merkez bankasının yılsonu hedefi 6,15 civarında. Bu da düşük iyimser bir rakam.

  • mehmet yılmaz31 Temmuz 2019 13:12

    türkiye düşmanları  dolar mankurtları NE ÇEKTİNİZ 12 AYDIR kılavuzlarınız bloomberg ve fox taki KARGA EKONOMİSTLERDEN.bu daha yeni başlangıç 3,75 TLYE KADAR ŞELALE DÜŞÜŞÜ daha yeni başlıyor.

  • anavatan31 Temmuz 2019 18:08

    Vatan evladı , dolar kuru 2002 de kaç lira idi biliyor musun ? tabii ki bilmiyorsundur. 1,53 ... aradan 17 yıl geçmiş. koy bakalım enflasyonu üzerine kur bugün kaça çıkar ... ama senin hesap yapmana gerek yok. sen vatan evladısın da ama hangi vatan ? pensilvan ya olmasın sakın... zira oralardan  gerçekler gözükmez değil mi ?  seni kripto senii.... 

  • Vatan evladı31 Temmuz 2019 13:32

    Dolar 2,80 den buraya geldi bide dolar düştü diyorsun yükselirken nerdeydin

  • mehmet yılmaz31 Temmuz 2019 10:07

    dolar köprü altına düştü pkk ve fetöşleri gibi .

  • G. Yilmaz31 Temmuz 2019 10:37

    He walla hewal

  • Zamlarda terste kalmak31 Temmuz 2019 10:04

    Dolar düşüyorda zamlar düşmüyor, işin kötü tarafı dolar yükselince zamlar tekrar yapılacak *aha dolar yükseldi diyecekler .. Hiç olmazsa dolar düşmeyip yukardan sabitlenseydi zamlar zaten yapılmıştı.. Böyle dalgalı zam rejimi oluyor (aşağı inmeyen yukarı çıkan). Yatırım tavsiyesi değildir.

  • reha muhtar 31 Temmuz 2019 10:00

    hey okim buokim nerdesin ? borsa dersem çık dolar dersem çıkma hah hah hah. yoksa gargad ağacının arkasına mı gizlendin ? nafile ... acı var mı diye dahi sormuyorum çünkü biliyorum ki artık tırmalayacak gücün dahi kalmadı... ruhuna amen

  • Yusuf31 Temmuz 2019 09:10

    5.55 den dolara geçtik. Borsa yoruldu gidecek gücü kalmadı