E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolar 2 TL olur mu?---

Dolar 2 TL olur mu?

Dolar 2 TL olur mu?
21 Haziran 2013 - 07:46 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın müdahalelerinin hiçbir işe yaramamasının ardından piyasada doların 2 TL olabileceği konuşuluyor

Ekonomist yazar Ali Ağaoğlu, ‘Dün ne oldu’yu değil bundan sonra ne olacak’ı yorumladı. Doların ateşi nerede azalacak?
İşte Ali Ağaoğlu'nun yazısı:
İçeride Gezi Parkı ve “faiz lobisinin hayaletleri” ile uğraşırken, dışarıyı kaçırdık. Halbuki içeride yaşananlar sadece bize has değildi. Ancak politika yapıcıları ve ekonominin yöneticileri dünyadaki gelişmeleri tam olarak okuyamadıklarından olsa gerek, son birkaç haftada bazı anlamsız demeç ve adımlarla zaman kaybettiler. Sonuç mu?
Öncesinde 6 müdahale ile Merkez Bankası piyasaya 1.9202 ortalama kurdan 350 milyon dolar sattı. Müdahaleler sonrasında dolar/TL 1.9380 ile tarihi rekor kırdı. “6 müdahaleyi” anlamak mümkün değil, 50 milyon dolarlık ihale rakamını anlamak mümkün olmadığı gibi “25 milyonluk” müdahale tutarını anlamak hiç mümkün değil. Madem MB müdahale ediyor, “kavgada yumruk sayılmaz” misali müdahalede de “tutar” sayılmaz. Hadi bunları da geçtim. Madem MB, yarın öbür gün hesap sorulur mu korkusuyla “tutarlı” müdahale ediyorsa, Rezerv Opsiyon Mekanizması’yla (ROM) piyasaya döviz likiditesi vermeyi düşünmez?
Müdahale çözüm olur mu?
Müdahalelerin çözüm olamayacağına dair de 12 Haziran’da Müdahale işe yarar mı? Başlıklı bir yazı yazmış ve işe yaramayacağını söylemiştim. 1 Mayıs’tan bu yana Brezilya Reali’nin yüzde 13.70, G. Afrika Randı’nın yüzde 15.7, Hindistan Rupisi’nin yüzde 11.8 devalüe olduğu bir ortamda aynı dönemde yüzde 8.1 devalüe olmuş TL’yi korumaya çalışmak ne kadar anlamlı. Hani tek başımıza biz “negatif” ayrışsak neyse...
Küresel ve “Gezi Parkı” gerilimi ile çıkmak isteyen yabancılara “ucuzdan” çıkma imkânından başka bir işe yaramıyor bu müdahaleler!
Müdahale kısmını geçelim... Dolar/TL’de 1.9260 (yaklaşık olarak sepette 2.22 seviyesi) aşıldı. Şimdi dolarda 1.9530 ve 1.9765 seviyeleri kritik. İkinci seviyenin aşılması zor gibi görünüyor. Ola ki küresel “darbe” sert olur ise bu seviye ile birlikte 2.00 seviyesi bile aşılabilir. Şimdilik beklemiyorum. Merkez Bankası ROM dahil; bazı adımlar atacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İsmail Akarım24 Haziran 2013 22:47

    Döviz alarak müdahale etmek akılcı olsa bile bu defa da enflasyonu hortlatır. Zaten MB daki dolarlar emanet dolarlar. Çıkmak isteyene verilmesi gereken paralar. Öyle ya da böyle yabancı yatırımcı kendi paralarını alırlar.

  • SALİMSOYLU22 Haziran 2013 14:27

    VALLA ONU BUNU BİLMEM AMA DÖVİZDE EKMEK OLDUĞUNU HATIRLATIRSANIOZ YİNE DOLARİZASYON MEYDANA GELİR BEN BUNU BİLİRİM

  • kur savaşları21 Haziran 2013 10:03

    kurların aşırı yükselmesi devletin vergi gelirini çok fazla düşüreceği için sanırım bu yöntem işlemez.

  • kağan21 Haziran 2013 08:36

    Türkiye piyasalarından çıkmak isteyen yabancılara ucuza döviz verme hevesi çok anlamsız, 2000 krizi bu yüzden çıktı. MB beklesin yabancılara 2200 -2500 aralığında döviz satsın. Şu anda piyasaya döviz satarak değil alarak müdahale etmeli.