E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolar 1.90'ın altına geriledi---

Dolar 1.90'ın altına geriledi

Dolar 1.90'ın altına geriledi
11 Haziran 2013 - 09:47 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın kısa süreli ek parasal sıkılaştırmaya yönelik açıklamaları ile dolar 1.90'ın altına geriledi

Merkez Bankası'nın (TCMB) gerekli görülengünlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasınakarar verdiğini açıklaması ardından TL tarihi rekor seviyelerinden geriledi.
Merkez Bankası, son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmelernedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiğini belirterek, dövizpiyasasındaki aşırı oynaklığın fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindekiolası etkilerini gidermek amacıyla gerekli görülen günlerde kısa süreli ekparasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.
TCMB açıklaması öncesi 1.9035'ten işlem gören dolar/TL açıklama ile 1.8883'ekadar geriledi. Sepet bazında TL ise açıklama öncesindeki işlem gördüğü 2.2151seviyesinden 2.1989'a kadar geriledi.
Global risk iştahında azalmaya paralel gelişmekte olan piyasalardan çıkışlarve polisin Taksim'e girmesi ile TL'de başlayan değer kaybı, müdahaleninsertleşmesiyle bu sabah hızlanmıştı ve sepet bazında TL en son Ekim 2011'degörülen 2.22 seviyesini bu sabah test etmişti.
Destek FX araştırma bölümü Merkez Bankası'nın dövize müdahalesini ve ekonomik verileri şöyle değerlendirdi:
Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olumsuz hava iç piyasada endişeli günler geçirmemize neden olmuştu. Sabah saatlerinde önce Merkez Bankasının ek parasal sıkılaştırma kararını ve 2013 ilk çeyrek büyüme verimizi takip ettik. TCMB nin açıklamasın da özellikle programın belirsiz süreli, sert ve etkili olacağı vurgusu 1.91 i isteyen Dolar/TL yi tekrar 1.90 altına çekti. Bu açıklamanın hemen arkasından gelen ilk çeyrek büyümemiz, 2012 ikinci çeyreğinden sonra ilk defa %3.0 seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca Nisan ayı cari işlemleri açığımızı da takip ettik, kısmen yüksek seviyede gözlemlediğimiz cari işlemler açığı böyle bir büyüme ortamında normal karşılanabilir, hatta büyümenin bu ivmeyi koruması durumun da yıllık bazda da yükselişini devam ettirecektir. Kısacası bu büyüme verisi uzun süre sonra ülke ekonomisi için ilaç gibi oldu tabiri abartı olmayacaktır. Toplumsal olayların çözüm sürecinde istikrarı destekleyecek çözülmemler, yaz aylarında ekonominin can simidi turizmi canlandıracak ve büyümeyi yıllık bazda da destekleyecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)