E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoğalgazcılar SOS verdi---

Doğalgazcılar SOS verdi

Doğalgazcılar SOS verdi
24 Şubat 2014 - 03:33 borsagundem.com

GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, EPDK tarife ve tüketim öngörülerinde sapmalar olduğunu belirterek "Yatırım gücümüz eriyor" dedi

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtıcılarının, tarifeye esas teşkil eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) öngörülerinde dağıtım şirketlerinin zarar etmesine yol açan sapmalar bulunduğunu kaydetti.

Merve Erdil'in Hürriyet'teki haberinde, yapılan tüketim öngörülerinin 2013 yılında yüzde 38’e varan sapma gösterdiğine işaret eden Arslan, “EPDK kendi öngörüleriyle tarifeleri belirliyor. Ancak yaptığı tüketim öngörüleri ve buna paralel olarak abone projeksiyonlarının da sapma göstermesi sonucunda dağıtım şirketleri zora girdi” diye konuştu. 

10 milyon abonesi bulunan doğalgaz dağıtım sektörünün yıllık finansal hacmi 50 milyar lirayı buluyor. Bu yıl için sektörün öngörüsü Türkiye çapında sisteme 800 binin üzerinde yeni doğalgaz abonesi girmesi ve 1 milyar metreküplük yeni talep oluşması. Gelirlerini, EPDK tarafından yapılan projeksiyonlar üzerinden sağlayan doğalgaz dağıtıcıları ise yılı sıkıntılı geçirdiklerini ifade ediyor.

GAZBİR Başkanı Arslan, doğrudan tarifelerine esas teşkil eden öngörülerdeki sapmaların bir an önce düzeltilmesi gerektiğini savunuyor. Arslan, yaşanan sapmaların işletme ve yatırım için öngörülen bütçeleri vurduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “10 milyon liralık bir yatırım bütçe söz konusu ise bu 6 milyon liraya düştü. Yatırımı etkileme noktasına geldi. Bu yıl tarifeye girecek 18 şirket var. Bu şirketlerin tarifelerindeki öngörülerin daha dikkatli yapılması gerekiyor. Aksi halde yatırımlardaki hız yavaşlayacaktır. ”

KUR TÜM SEKTÖRÜ ETKİLEDİ

Dağıtım şirketlerinn dövizle yatırım yaptığını hatırlatan Yaşar Arslan, “Kur artışı bu şirketleri ciddi şekilde etkiliyor. Aldıkları kredilerin büyük bölümü döviz bazlı, son özelleştirmeler ihalelerindeki her şey döviz bazlı oldu. Herkes döviz artışından olumsuz etkileniyor. Bunu bilançolarda görüyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)